avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sotul are teren pe numele lui, inainte de casatorie. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sotul are teren pe numele lui, inainte de casatorie. Se insoara, ...

Sotul are teren pe numele lui, inainte de casatorie. Se insoara, construieste o casa impreuna cu sotia, dar nu pune pe numele ei nici casa nici terenul. Au 2 copii. Cine si ce cota mosteneste dupa decesul sotului, atat din casa cat si din teren?
Cel mai recent răspuns: Ionut.ion , utilizator 18:35, 28 Ianuarie 2021
Nu conteaza.
Daca a renuntat la mostenire acesta nu mai primeste nimic dar cotele raman la fel, 1/4 sotia si 3/4 copii..
Copilul putea accepta mostenirea si apoi putea dona//vinde cuiva partea lui.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Ianuarie 2021
Ionut.ion, utilizator
Daca eu mostenesc de la parinti 69% din casa si teren si sora mea 31%, are voie sora mea sa ma oblige sa ii platesc partea ei? Pot sa raman in continuare in casa in cota mea si ea sa vanda sau sa inchirieze doar cota ei de casa? Casa are 2 intrari: una pe cota mea si una pe cota ei.
Nu va poate obliga nimeni sa cumparati ( ca asta faceti) ceva ce nu doriti.
Dar se poate adresa instantei, daca nu va intelegeti amiabil si poate cere iesirea din indiviziune.
Aici sunt 3 variante:
1. Ramane toata casa dvs. si atunci o sa trebuiasca "sa-i platiti" partea cat valoreaza partea dumneaei ( juridic se cheama Sulta).
2. Preia casa sora si dvs. o sa primiti aceasta sulta.
3 Daca nu aveti niciuna bani de sulta si nu va intelegeti... se vinde casa si se impart banii conform cotelor detinute.

Puteti ramane in casa in cota ce va apartine si eu zic ca dumneaei poate vinde sau inchiria cota daca ati impartit casa in asa fel incat sa nu aveti ceva comun.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Ianuarie 2021
Ionut.ion, utilizator
Va multumesc frumos!
Daca sunt de acord sa=i platesc sulta, oare se poate plati in rate? Si in cat timp trebuie achitata?

Alte discuții în legătură

Mostenire dupa mama stefanica1975 stefanica1975 Buna ziua, Mama mea a decedat in martie 2013,la data aceea fiind casatorita si detinand impreuna cu sotul un apartament si mostenind dupa mama acesteia o ... (vezi toată discuția)
Anulare la renuntare la mostenire? sch sch Dupa deschiderea succesiunii de la tata, sora face renuntare la mostenire care ii revine fratelui casatorit. Intentia acestui gest e ca, in contrapartida, ... (vezi toată discuția)
Mostenire DANDA DANDA Buna ziua, Voi incerca sa fiu cat mai clara pt ca am mare nevoie de un sfat autorizat. Cand tata a decedat nu era casatorit, deci toate bunurile ii ... (vezi toată discuția)