avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Clarificare art. 51 din legea 196/2018
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Clarificare art. 51 din legea 196/2018

Art. 51 din legea 196/2018 spune ca "adunarea generala a asociatiei de proprietari hotaraste, cu acordul a doua treimi din numarul total al proprietarilor din condominiu etc."

Cum ar putea fi pus in practica art. 51 din moment ce adunarea generala este alcatuita doar din proprietarii membri ai asociatiei (art. 47, alin. 2), care pot fi mai putini decat 2/3 din numarul total al proprietarilor (art. 13, alin. 1)?

Singura varianta care ar putea satisface art. 51 ar fi ca, eu, presedinte, sa strang semnaturile "pentru" a 2/3 din proprietari si in AG sa voteze membrii abia dupa obtinerea semnaturilor respective. deci a acordului . Dar varianta asta are un aer absurd: ori AG e de acord, caz in care semnaturile a 2/3 au fost degeaba, ori nu e, ceea ce, in functie de cati proprietari sunt membri ai asociatiei, e fie schizoid, fie tiranie a minoritatii.

Am observat ca in lege se face referire fie la 2/3 din numarul proprietarilor membri ai asociatiei (art. 36, alin. 6, art. 39), fie la 2/3 din numarul total al proprietarilor (art. 38, alin. 2, art. 51). Mai mult, art. 36, alin. 6 si art. 51 par sa contina prevederi contradictorii: modificarea instalatiilor interioare (art. 36) poate fi vazuta ca o transformare a unui echipament existent (art. 51).

Ce imi scapa? Este o greseala in lege si peste tot unde scrie "proprietari" ar trebui sa se citeasca "proprietari, membri ai asociatiei"?
Cel mai recent răspuns: amotida , utilizator 11:37, 31 Ianuarie 2021
Nu e nimic schizoid, ați uitat să menționați pentru ce trebuie dat acordul celor 2/3 din totalul proprietarilor: pentru modernizări. Asta pentru ca în AG votează doar membrii asociației și e chiar schizoid sa oblige pe ceilalți, care nu sunt membri, sa suporte niște extra-cheltuieli, care pot să nu fie absolut necesare. Adică acea modernizare chiar trebuie să fie dorită de o largă majoritate dintre proprietari, fie ei membri sau nemembri.
Multumesc pentru raspuns.

Sa inteleg ca art. 51 se aplica in felul prezentat de mine: modernizarea respectiva se supune votului AG, din care fac parte doar proprietarii membri ai asociatiei, doar dupa ce 2/3 din totalul proprietarilor au semnat ca sunt de acord. Iar AG poate sa aprobe modernizarea sau sa o respinga.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Ianuarie 2021
civilu, utilizator
Da. E un fel de mijloc de control. Altfel s-ar "moderniza" din lună în lună.
Pe de alta parte, in cazuri extreme se poate ajunge la situatia in care proprietarii ar vrea modernizarea respectiva, dar adunarea generala ar respinge-o - cu variantele schizoida si tiranica. De exemplu intr-o asociatie in care o mare parte din proprietari nu sunt membri, iar toti cei care reprezinta treimea care nu e de acord cu "modernizarea" ar fi membri. Putin probabil si usor rezolvabil, dar posibil, totusi.

Acceptand interpretarea aceasta, inseamna ca aparenta contradictie intre art. 36, alin. 6 si art. 51 se rezolva foarte simplu: in cazul unei lucrari de modificare a instalatiilor interioare (care este cel mai probabil si lucrare de modernizare), intai se cere acordul tuturor proprietarilor, iar daca 2/3 sunt de acord atunci in AG membrii trebuie sa se voteze cu majoritate de 2/3 pentru lucrarea respectiva.

Un punct de vedere pe care l-am gasit ulterior postarii intrebarii mele, care este asemanator, desi ordinea actiunilor e inversata (intai se adopta hotararea de AG, apoi se cere acordul a 2/3 din totalul proprietarilor) se gaseste la www.avocatnet.ro/forum/discu...
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Ianuarie 2021
civilu, utilizator
Ordinea fireasca a lucrurilor este ca acel acord cu minim 2/3 dintre proprietari sa se obtina inainte, nu dupa. Nu faci o AG, daca stii dinainte ca nu ai acel acord. Legea nu specifica o ordine, dar e nefiresc sa faci AG si dupa aia sa constati ca ai facut-o degeaba.

Prin obtinerea acelor semnaturi inainte stii si ce sanse sunt in AG, de aprobare, cazul cu minoritatea membrilor de asociatie ce respinge mi se pare destul de improbabil.

Alte discuții în legătură

Legea 196/2018 - art.48 (5) vs. art.51 MIRCEA KIRITESCU MIRCEA KIRITESCU Art.48 prevede ca la Adunarea generala reconvocata, deciziile luate CU ACORDUL MAJORITATII CELOR PREZENTI devin obligatorii pentru toti membrii ... (vezi toată discuția)
Modernizarea condominiului (a clădirii asociației) se face prin acordul și votul a 2/3 din totalul proprietarilor asociației respective. flory_mr flory_mr Ce înțelegeți din acest articol 51 din Legea nr. 196/2018 - nu cumva se referă la OBLIGAȚIA Acordului a 2/3 din totalul proprietarilor pentru a se ... (vezi toată discuția)
Votul pentru regulamentul condominiului: au acest drept și proprietarii care nu sunt membri ai asociației? casutza casutza Buna ziua, Am urmatoarea nedumerire si va rog frumos sa ma sprijiniti cu o clarificare pe legea asociatiilor de proprieari 196/2018, privind votul pe ... (vezi toată discuția)