avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Votul pentru regulamentul condominiului: au acest ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Votul pentru regulamentul condominiului: au acest drept și proprietarii care nu sunt membri ai asociației?

Buna ziua,

Am urmatoarea nedumerire si va rog frumos sa ma sprijiniti cu o clarificare pe legea asociatiilor de proprieari 196/2018, privind votul pe regulamentul condominiului:
Stim ca intr-un condominiu nu toti proprietarii sunt si membri ai asociatiei de proprietari.
Stim ca adunarea generala e formata doar din proprietarii care sunt membri ai asociatiei de proprietari, conf art 47 alin( 2), dar in art 22 alin (2) se precizeaza ca regulamentul
condominiului se adoptă în adunarea generală a asociaţiei de proprietari cu acordul majorităţii proprietarilor din condominiu, nu zice cu acordul majoritatii proprietarilor prezenti la adunarea generala.

In aceasta situatie, pentru dezbaterea si votarea regulamentului, in adunarea generala au dreptul sa participe si chiar sa voteze si proprietarii care nu sunt membri ai asociatiei de proprietari?
Dvs cum intelegeti aplicarea in practica a art 22 alin (2)?

Va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 6 Noiembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Personal nu prea inteleg de ce atata preocupare pentru niste oameni care nu au niciun respect pentru as. de proprietari, pentru vecinii sai.
In art. 22, da, se specifica ca
(1)
Proprietarii din condominii trebuie să adopte un document scris cu privire la regulile şi condiţiile de folosinţă a părţilor comune ale condominiului şi normele de conduită şi bună vecinătate dintre proprietari, numit regulament al condominiului.

Este bine ca se face referire la proprietari si nu doar la proprietarii membri ai as. de proprietari, deoarece, in final se artata ca:

(5) Toţi proprietarii, precum şi chiriaşii din condominiu sau persoanele care sunt găzduite pe perioadă determinată în condominiu sunt obligaţi să respecte regulamentul condominiului.
Responsabilitatea informării chiriaşilor şi a persoanelor care tranzitează condominiul referitor la prevederile regulamentului condominiului aparţine proprietarului.


Unde este dilema mea? Este acolo cand nu inteleg de ce un proprietar nu doreste, nu vrea, sau poate din ate cauze, nu devine membru al as. de proprietari. Pai daca dumnealui nu este membru al as. de proprietari, va ganditi dvs. ca o sa populeze AG cu prezenta sa si o sa voteze pentru adoptarea Regulamentului condominiului?
Haideti sa fim seriosi!
Legiuitorul nu a vrut sa faca discriminare si chiar asa a scris: ... proprietarii din condominii trebuie sa adopte un document scris.....
Ca la al. 5 Legea ii obliga pe toti cei care tranziteaza condominiu sa respecte regulamentul condominiului - este cu totul al;tceva! Vai, nu ma faceti sa scriu mai multe!
Ultima modificare: Miercuri, 6 Noiembrie 2019
Adam Grecu, utilizator
Buna ziua "casutza"

Daca regulamentul AP a fost adoptat cu respectarea legislatiei romane, inca in vigoare, aveti dreptul cat si obligatia de a va conforma.

Restul, sunt doar discutii pentru a rezolva o tema lansata la un curs/seminar de drept.

Mult succes !!!
Ultima modificare: Joi, 7 Noiembrie 2019
Adrian Sulea, Consultant credite si finantari
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Multumesc pentru toate opiniile exprimate, dupa cu vedeti unii inteleg ca toti proprietarii pot vota, altii ca doar proprietarii membrii asociatiei.
Am convingerea ca ati inteles foarte bine dle Adrian Sulea care e neclaritatea, respectiv o neconcordanta intre prevederile art 22 alin 2, art 47, art 48 din L 196/2018 care reglementeaza modul de adoptare la nivel de condominiu a regulamentului, prin votul majoritatii proprietarilor din condominiu sau votul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei.
E o nuanta care face diferenta de voturi, iar pentru cine a trecut prin experienta de a a se trezi in ad generala cu persoane care nu sunt membri ai asociatiei, nici chiar macar proprietari, iar acestia din urma, profitand de necunoasterea legii si lipsa de rigoarea a proprietarilor, au ajuns sa detina chiar functii de conducere si sa decida soarta blocului, "sufla si in iaurt";asta ca sa detaliez un pic pt dl Adam Grecu.
Deci, discutia nu e legata de cadrul legal al regulamentului sau modul de "adoptare" a regulamentului conform legislatieie in vigoare cum i-ati zis dvs. dle Adrian Sulea.
Daca am facut prea multa analiza pe text si v-am plictisit cu detaliile si insistenta, va cer scuze tuturor.
Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 7 Noiembrie 2019
casutza, utilizator
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt cateva articole in L196/2018 referitoare la proprietatea comuna si care au o particularitate mai speciala - prevăd un, sa-i zicem, 'acord dublu':
1. acordul A.P. - ca persoana juridica insarcinata cu administratea propr comune și
2. acordul unei parti a tuturor proprietarilor din condo (membri sau nemembri ai AP).

Art.22 alin (2) prevede acest 'acord dublu'. Regulamentul condominiului:
1. "se adoptă în adunarea generală a asociației de proprietari"
2. "cu acordul majorității proprietarilor din condominiu"

Idem art 38 (2/3 dintre proprietari), 37 alin 6 (2/3), 39 (propr. direct afectati), 51 (2/3), 53 lit f (100%), 97 (100%), poate mai sunt si altele.

In prima faza, se face AG a AP conf prevederilor legale obisnuite. Hotararile AG a AP in care se voteaza ceva ce se incadreaza la aceste articole cu 'acord dublu' se adopta ca de obicei, nimic deosebit.
La adunarea generala NU participa proprietari nemembri! Pot sa asiste si sa ia cuvantul cu acordul presedintelui (eventual si a celor prezenti) dar nu au drept de vot! Valabil pentru orice fel de sedinta a AG a AP.

Dupa incheierea sedintei se afiseaza PV cu hotarea AG (implicit si regulamentul adoptat in AG in cazul de fata) si se purcede la faza a doua, faza in care trebuie exprimat acordul proprietarilor pentru ca respectiva hotarare sa fie legal aplicabila.

Se intocmeste tabelul nominal al tuturor proprietarilor din condo cu semnatura lor in dreptul coloanei "DA" sau "NU"- reprezentand acordul lor pentru respectiva hotarare a AG a AP; din acest tabel trebuie sa reiasa procentul impus de respectivul articol (50% + 1 pt adoptare regul condo conf art 22).

Atentie, semnaturile din tabelul proprietarilor trebuie sa fie ale proprietarilor sau ale imputernicitilor notariali (exclus membri de familie non-proprietari, exclus imputerniciti in temeiul art 48 alin 1 care se ref numai la reprezentarea membrilor in AG a AP).
Tabelul trebuie intocmit chiar daca procentul impus pt acordul proprietarilor din condo e satisfacut de votul in respectiva AG! Adica trebuie tabel chiar si in cazul in care toti proprietarii sunt membri ai AP, toti au fost la adunare si toti au votat 'pentru' in AG.

Dupa incheierea votului in tabelul nominal, CEx emite o decizie in consecinta conf art 55 alin (1) lit c, decizie pe care o afiseaza la avizier, si in care se constata daca hotarea AG e aplicabila sau nu. Daca hotararea e aplicabila, nu trebuie neaparat decizie dar nici nu strica - ar fi buna pt ca nu se poate afisa tabelul nominal (GDPR) si e bine ca rezultatul sa fie comunicat cumva.


Ca idee, poate unii presedinti /admini au trecut prin asta, adoptarea regulamentului se face la fel ca in cazul inscrierii in programele de reabilitare termica. Hartoagele cerute de primarii sunt: hotarea AG al AP si tabelul cu semnaturile proprietarilor din care sa reiasa acordul favorabil a cel putin doua treimi din totalul proprietarilor din condo (conf art 51 care este un articol cu 'acord dublu').
Ultima modificare: Vineri, 8 Noiembrie 2019
CipM, utilizator
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
ynocentta a scris:

Legiuitorul a prevazut fara exceptie sau derogari drepturi si obligatii proprietari si membrii proprietari
In speta,la adunarea generala voteaza toti participantii indiferent daca sunt sau nu membrii proprietari
Se iau in considerare inclusiv delegatiile

Dvs. ne verificati vigilenta?
Unde scrie ca pot vota proprietarii care nu sunt membrii ai asociatiei? Figiti de aici ...
Despre ce delegatii vorbiti? Adica, daca vin doua personae delegate de la primarie sa asiste la o adunare generala, acestia au drept de vot?
Sau poate va referiti la imputerniciti ai membrilor asociatiei. Asta este alta gasca in alta traista.
Hai ca va tineti de glume!

Ultima modificare: Luni, 11 Noiembrie 2019
gigiz, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua articolul 51 din legea nr. 196/2018 se spune ca adunarea ... eugarizan eugarizan Buna ziua Articolul 51 din legea nr. 196/2018 se spune ca Adunarea generala a asociatiei de proprietari hotaraste cu acordul a doua treimi din numarul ... (vezi toată discuția)
Locuiesc intr-un complex imobiliar relativ nou construit (2019). ... biancam91 biancam91 Locuiesc intr-un complex imobiliar relativ nou construit (2019). Complexul dispune de asemenea de un drum privat, drum din care, fiecare proprietar detine o ... (vezi toată discuția)