Bunica mea a fost intr-o relatie de concubinaj de 30 de ani pana anul trecut cand partenerul ei de viata a decedat.
Locuiau impreuna intr-un imobil ce apartinea concubinului.
Concubinul nu avea copii, ci doar frati si nepoti, acestia fiind posibilii mostenitori asupra imobilului unde locuieste bunica mea si unde are in prezent adresa de domiciliu.
Pt imobilul in cauza, in prezent nu exista o situatie juridica foarte clara in privinta actelor de proprietate, deoarece nu exista pv de finalizare a constructiei, nu exista ordin al prefectului sau titlu de proprietate pe teren ci doar un pv de posesie emis de primarie pe numele concubinului, unde acesta a construit casa, a introlat-o la primarie si atat. Acum rudele se ocupa de obtinerea documentelor de proprietate necesare pentru dezbaterea succesiunii.
Dupa deces exista o situatie tensionata intre posibilii mostenitori si bunica mea legata de locuirea in acest imobil.
In timpul vietii intelegerea era ca bunica mea sa ramana pana la sfarsitul vietii in acest imobil iar pe urma acesta sa ramana unuia din nepoti. Nu a mai avut timp sa faca actele.
Concubina stie ca nu are drept asupra imobilului, ci doar asupra bunurilor achizitionate in comun sau de catre ea, dar doreste sa ramana la adresa de domiciliu cat mai mult, pana cand situatia imobilului va fi clarificata si mostenitorii vor obtine in instanta un ordin de evacuare.
In aceste conditii, cand concubina este singura cu adresa de domiciliu in acest imobil:
1. rudele defunctului concubim, pot intra in imobil fara permisiune, acolo unde concubina are lucruri personale, medicamente, acte, etc ?
2. pot aceste rude sa o reclame pe concubina la politie legate de utilizarea defectuasa a imobilului, atat timp cat imobilul nu face parte din masa succesorala neavand situatia juridica clara?
3. poate concubina sa cumpere drepturile succesorale legate de acest bun de la unul din mostenitori, intr-un procent minoritar ? O ajuta sa intarzie eliberare imobilului ?
4. concubina poate obtine interdictia accesului in imobil a rudelor defunctului pana la realizarea succesiunii sau clarificarea in instanta a acesteia ?
Fiind vorba de o succesiune si nu de o lichidare/executare silita, vorbim de masa succesorala nu de masa credala.
Chiar daca nu s-a emis ordinul prefectului pentru teren, cata vreme exista un contract de vanzare incheiat in forma autentica la fostul Notariat de Stat prin care concubinul a dobandit dreptul de proprietate asupra locuintei, aceasta va putea fi inclusa in masa succesorala si se va putea obtine un certificat de mostenitor (actul mai trebuie insotit doar de un certificat de atestare fiscala care sa cuprinda imobilul).Ulterior, mostenitorii vor fi indreptatiti sa solicite emiterea ordinului prefectului, daca se inscriu in conditiile cerute de lege pentru asta.
Simpla legatura de rudenie cu proprietarul decedat nu echivaleaza cu proprietate. Acum, rudele concubinului sunt succesibili, deci ei au calitatea sa mosteneasca. De devenit proprietari vor deveni dupa ce isi exprima optiunea succesorala (adica accepta mostenirea - ca pana una-alta sunt liberi sa renunte) si obtin un certificat de mostenitor.
Dar, demonstrand faptul ca autorul lor era proprietar - pe baza contractului de vanzare incheiat in mod valabil - ei elimina prezumtia cum ca bunica dvs ar fi proprietar prin simpla posesie a imobilului.
Inteleg ce vreti sa auziti de la mine, ca pana la data obtinerii certificatului de mostenitor ei nu au dreptul sa intre in curte, dar lucrurile nu stau chiar asa si v-as face o defavoare sa va spun asta. Insa, intr-adevar, ei nu o pot evacua pe bunica dvs, intai trebuie sa obtina fie un certificat de mostenitor, fie doar un certificat de calitate de mostenitor, dupa care sa se adreseze instantei care sa o oblige pe bunica dvs sa paraseasca imobilul - ceea ce, evident, dureaza.
Amenintarea ca "anunta politia ca nu are grija de casa" e complet nefondata. Ba, mai mult, daca ar face asta, in opinia mea, cumva ar recunoaste in mod indirect un drept de folosinta al bunicii asupra casei.
Daca au dreptul sa intre in curte, nu stiu sa va spun, cert e ca bunica nu le poate opune un drept de folosinta al sau. De umblat prin lucrurile personale ale bunicii, in mod clar nu au voie. In locul lor eu nu as face asta pentru ca as risca o plangere penala din parte buncii care poate pretinde ca i-a disparut un anumit obiect dupa ce s-a umblat in lucrurile sale, ceea ce ar complica si mai departe demersul.
Cata vreme rudele concubinului nu au urmat procedura legala (certificat de mostenitor sau actiune in instanta), asta ma face sa ma intreb daca nu cumva sunt niste rude inchipuite sau daca nu cumva gradul de rudenie este de peste IV, caz in care nu ar avea vocatie la mostenire.
Art 224 al 1 Cod Penal spune ca: Pătrunderea fără drept, în orice mod, într-o locuință, încăpere, dependință sau loc împrejmuit ținând de acestea, fără consimțământul persoanei care le folosește, ori refuzul de a le părăsi la cererea acesteia se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Bunica este o persoana care foloseste constructia (textul nu conditioneaza calitate de proprietar deplin) iar curtea in care au patruns, banuiesc ca este un loc imprejmuit tinand de constructie. Ramane de vazut daca au patruns cu sau "fara drept".
Un raspuns clar si la obiect. Vom depune la polititie o plangere pe articolul 224 si pt expunerea la un risc de infectare Covid, avand in vedere ca nu au purtat masca in interior. Nu stiu cat de eficienta va fi aceasta masura.
Cred ca cea mai buna varianta ar fi sa cumparam drepturile succesorale. Dar este complicat ...
Daca unul dintre mostenitori primeste citatie pt dezbaterea la notariat, este obligatorie prezenta fizica sau se poate adresa natarului prin scrisoare recomandata in care sa anunte ca nu este de acord cu propunerile celorlalti mostenitori si implicit dezbaterea notariala nu mai poate avea loc?
Mostenitorii sunt rude gradul II, frati si copii dupa frati. Unul din fratii mostenitori este in strainatate si nu poate ajunge in tara datorita pandemiei. De la acest frate am putea ulterior sa cumparam drepturile lui succesorale. Este grea procedura aceasta in contextul prezentat dat ? Ce presupune cumpararea drepturilor succesorale ca pasi de urmat ?
Multumesc pt clarificari, ne-au fost de mare ajutor.
Daca fratele nu poate veni, poate imputernici pe cineva sa incheie in numele sau un contract prin care va vinde drepturile sale succesorale. Procura trebuie intocmita la consulat. VEti avea nevoie de actele de stare civila care demonstreaza legatura de rudenie in original sau copie legalizata.
Buna ziua,
Prin ce modalitate putem sa discutam direct pe seama acestui subiect ? Am incercat prin mesagerie, dar nu apareti in lista destinatarilor dupa numele de utilizator MihailZC.