avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... buna ziua ! as dori sa-mi spuneti daca termenul ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

buna ziua ! as dori sa-mi spuneti daca termenul ,,conventie ssm"'il ...

buna ziua !
as dori sa-mi spuneti daca termenul ,,conventie ssm"'il gasim in legislatie si daca la incheierea unui contract de executie lucrari sau prestari servicii este de ajuns ca in contract sa existe clauze privitoare la ssm si su, cu posibilitate de reinnoire prin anexe la contract !
multumesc !
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 16:26, 6 Februarie 2021
Sunt aplicabile prevederile din HG nr. 300/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare privind Cerinte minime de securitate si sanatate pentru santiere temporare si mobile.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.7 (5) Fără a aduce atingere altor prevederi ale prezentei legi, atunci când în acelaşi loc de muncă îşi desfăşoară activitatea lucrători din mai multe întreprinderi şi/ sau unităţi, angajatorii acestora au următoarele obligaţii:
a) să coopereze în vederea implementării prevederilor privind securitatea, sănătatea şi igiena în muncă, luând în considerare natura activităţilor;
b) să îşi coordoneze acţiunile în vederea protecţiei lucrătorilor şi prevenirii riscurilor profesionale, luând în considerare natura activităţilor;
c) să se informeze reciproc despre riscurile profesionale;
d) să informeze lucrătorii şi/ sau reprezentanţii acestora despre riscurile profesionale.
-art.16 (2) Angajatorul trebuie să ia măsuri corespunzătoare astfel încât angajatorii lucrătorilor din orice întreprindere şi/ sau unitate exterioară, care desfăşoară activităţi în întreprinderea şi/ sau în unitatea sa, să primească informaţii adecvate privind aspectele la care s-a făcut referire la alin. (1) care privesc aceşti lucrători.
-art.20 (3) Angajatorul se va asigura că lucrătorii din întreprinderi şi/ sau unităţi din exterior, care desfăşoară activităţi în întreprinderea şi/ sau unitatea proprie, au primit instrucţiuni adecvate referitoare la riscurile legate de securitate şi sănătate în muncă, pe durata desfăşurării activităţilor.
In practica, pentru respectarea acestor prevederi legale, angajatorul incheie cu tertii conventii anuale pe linie de ssm, psi-su si mediu. In conventii se mentioneaza responsabilitatile partilor, modul de actiune in cazul producerii de evenimente, responsabilitati la producerea de evenimente, etc.
NORME METODOLOGICE de aplicare a prevederilor Legii securitaţii şi sanataţii in munca nr. 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006

ART. 15
(1) Activitaţile de prevenire şi protecţie desfaşurate prin modalitaţile prevazute la art. 14 in cadrul intreprinderii şi/sau al unitaţii sunt urmatoarele:
(…)
30. propunerea de clauze privind securitatea şi sanatatea in munca la incheierea contractelor de prestari de servicii cu alţi angajatori, inclusiv la cele incheiate cu angajatori straini;

ART. 136
(1) Accidentul de munca produs in timpul prestarii unor servicii pe baza de contract, comanda sau alte forme legale incheiate in intreprinderea şi/sau unitatea unui angajator, alta decât cea la care este incadrata victima, se inregistreaza potrivit clauzelor prevazute in acest sens in documentele incheiate.
(2) In situaţia in care documentul incheiat nu prevede clauze in acest sens, clauzele nu sunt suficient de acoperitoare pentru toate situaţiile sau clauzele sunt contrare prevederilor prezentelor norme metodologice, accidentul de munca se inregistreaza de catre angajatorul care, in urma cercetarii, a fost gasit raspunzator de producerea accidentului.


ART. 175
In contractele incheiate intre angajatori pentru prestarea de activitaţi şi servicii vor fi prevazute clauze privind raspunderile referitoare la comunicarea, cercetarea şi inregistrarea unor eventuale accidente de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Psi si ssm pt pfa? Bogo4us Bogo4us Buna ziua, Vreau sa angajez o persoana pentru functia de croitor. Persoana respectiva accepta sa colaboreze pe PFA - ul propriu. Mai este nevoie de ... (vezi toată discuția)
Conventie ssm Frantzy16 Frantzy16 Buna ziua, imi puteti spune va rog cand este necesara atasarea unei conventii SSM si SU la un contract? Multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Ssm pentru pfa zoltan_zoltan zoltan_zoltan Am un PFA fara angajati, adica eu sunt angajatul sa zicem. Am un contract cu o firma pe un santier. Ce document imi este necesar pe linie SSM? Acea fisa SSM ... (vezi toată discuția)