Conform ordonanței 132/2020,din ce am înțeles, pt o firma care și-a redus la jumătate programul de munca, indemnizația de 75% este suportata de către angajator, urmând sa o recupereze de la stat în luna următoare pt cea în curs, în baza unor acte ce trebuie depuse la Ajofm. Întrebarea mea este: dacă angajații primesc salariul în doua tranșe(avans și lichidare), avansul pe 27 și lichidarea pe 12, are dreptul angajatorul sa diminueze cuantumul drepturilor salariale pe motiv ca încă nu a primit banii de la stat? În sensul ca el plătește doar partea lui pt orele efectiv lucrate și restul de 75% din cealaltă jumătate de salariu dacă primește banii de la stat, o să-i primim, dacă nu.. nu, ca el nu are bani sa ne plătească. Exista vreo lege care să-l acopere în acest sens?
Ce am putea face noi angajații atunci în acest sens ca el sa fie tras la răspundere, având în vedere faptul ca el chiar a virat doar o parte din avans?
Puteti :
- sesiza ITM-ul;
- promova o actiune in instanta ;
- apela la mediere; sau
- apela la un consultantul extern specializat în legislația muncii pentru solutionarea pe cale amiabilă, prin procedura concilierii,a conflictului de munca.