Buna seara.
Sunt presedintele unei asociatii non profit, asociatie de bolnavi. Asociatia nu a prea avut activitate. In prezent suntem doar cei trei membri fondatori si dorim sa dizolvam asociatia. Contabila ne-a atras atentia ca exista o datorie de 500 ron catre mine, suma care provine dintr-un imprumut acordat de mine asociatiei. Eu nu doresc sa mi se restituie împrumutul, oricum asociatia nu dispune de fonduri in acest moment. Pot face un act prin care sa renunt la acea datorie? Vrem sa se faca bilantul contabil pe anul 2020 si sa nu aiba asociatia datorii, pentru a putea sa o dizolvam ulterior. Oricum, inteleg ca mai trebuie facut inca un bilant contabil pentru lunile din acest an cat timp am mai funcționat.
Va multumesc.
Imi cer scuze daca intrebarea nu se încadrează in tematică.
Multumesc pentru sfat. Si eu m-am gandit la transformarea datoriei intr-o donatie catre asociatie, dar nu stiu concret cum sa fac acest lucru. Banii au intrat sub forma de imprumut, nu mai pot intra inca o data ca donatie explicita. Pot sa fac un act in care sa specific clar transformarea imprumutului in donatie? cum se ia in considerare in contabilitate ca sa se stearga astfel datoria catre mine?
radumititean
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
puteti oricand sa renuntati in scris la acea datorie, ceea ce este echivalentul unei donatii, sau formal donati 500 lei care apoi in secunda urmatoare ONG-ul vi-i da inapoi ca restituire a imprumutului. Dar nu va ajuta practic sa nu mai aiba datorii ca se poate inchide si daca are minus - nu e ca la firme, unde daca nu are datorii poti sa o dizolvi fara sa trebuiasca sa numesti lichidator. La ONG esti obligat sa numesti si sa platesti lichidator... numai daca aveti marele noroc sa gasiti un lichidator care sa va faca totul gratis, ceea ce ar fi ceva cu totul exceptional...
Multumesc. Am făcut un act de donație, specific ca renunț la acea suma împrumutată. Cred ca este greu sa găsești un lichidator care sa înțeleagă situația asociației, ca nu sunt fonduri disponibile. Voi plăti eu. Sper sa fie o suma rezonabila. Asociația nu a avut activitate in ultimii trei ani, nu este mult de lucru la rezolvarea lichidării.