avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... perioada determinata din nedeterminata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

perioada determinata din nedeterminata

se poate schimba durata contractului de munca din perioada nedeterminata in perioada determinata?
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 17:11, 4 Ianuarie 2010
1. Un CIM pe perioada nedeterminata nu se poate modifica in CIM pe perioada determinata. Nu s-ar incadra in art.81 din Codul muncii:
Art. 81. - Contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:
a) inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;
b) cresterea temporara a activitatii angajatorului;
c) desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier;
d) in situatia in care este incheiat in temeiul unor dispozitii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca;
d1) angajarea unei persoane care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta;
d2) ocuparea unei functii eligibile in cadrul organizatiilor sindicale, patronale sau al organizatiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;
d3) angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
e) in alte cazuri prevazute expres de legi speciale ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, programe, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca incheiat la nivel national si/sau la nivel de ramura.

2. Legal este sa inceteze CIM pe perioada nedeterminata si apoi sa se incheie un CIM pe perioada determinata, cu respectarea art.81 din Codul muncii.
Ultima modificare: Luni, 4 Ianuarie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Valeriu, permite-mi sa te contrazic in aceasta situatie ... chiar daca teoretic iti dau dreptate, in practica este astfel .. .. potrivit principiului enuntat mai sus, exista aceasta posibilitate ...

P.s.
chiar imi pare rau ca nu putem discuta mai multe despre anumite lucruri practice..
:(
izabela_pintece a scris:

va rog sa imi confirmati daca inteleg corect? :e o forma mascata de intrerupere a CIM cu acordul partilor, doar ca angajatul poate beneficia de somaj in urma intreruperii acestui contract.

multumesc


Da, ati inteles (si probabil intuit de la bun inceput) corect.
Astfel:
a) transformarea aceluiasi cim (initial nedeterminat) in determinat (daca permite itm).
Acest cim va ajunge la termen, si va inceta de drept, ceea ce va da dreptul fostului salariat la somaj.
b) incetarea primului cim (nedeterminat) prin acordul partilor, sau prin demisia, sau cum vreti dvs., urmata de incheierea unui nou cim (determinat, de data asta), in aceeasi zi sau in ziua imediat urmatoare (de obicei, ca o garantie pentru salariat ca nu ramane cu ochii in soare dupa demisie, cim 2 se semneaza inainte de demisie, sau de incetarea cim 1).
La expirarea termenului pentru care a fost semnat, cim 2 va inceta tot de drept, dana dreptul salariatului la somaj.

Fireste, problema este ca ambele parti sa fie de acord ...

p.s. Motivatia explicata de dl Valeriu mi-a fost oferita si mie de unul dintre ITM-urile care au refuzat inregistrarea. Avand in vedere ca multi angajatori incheie contracte determinate fara sa aiba motivele strict enumerate de lege pentru durata limitata, am considerat ca au si ei dreptatea lor ;)

Un alt ITM mi-a spus doar ca ... "nu au mai pomenit asa ceva" :)
:offtopic:
Nu vreau fac aici un tratat de drept ... insa asa cum am mai spus , teoretic exista dreptate de celor care sustin ca nu se poate un astfel de act ... insa, principiile de drept contrazic acest lucru.
Nu de multe ori am sustinut ca Dreptul Muncii trebuie coroborat cu celelalte ramuri de drept ... colegii de breasla pot confirma sau infirma existenta unei legaturi intre Dreptul Muncii si celelalte ramuri de drept.
De aceea, am sustinut ca anumite prevederi ale Codului Muncii trebuie coroborate cu dispozitii din celelalte legi in vigoare.
ctynn a scris:

Codul Muncii se intregeste cu celelalte legi dar se va avea in vedere art. 298 ultimul punct , art.1 si cel putin art. 38 din Codul Muncii
pentru ca art. 38 Codul Muncii prevede :
" Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege . (...) "
or in cazul existentei unei alte prevederi de micsorare a drepturilor deja castigate !?


Elis are dreptate intrutotul.
In privinta intrebarii dvs., eu consider ca in acest caz nu este vorba de renuntarea la un drept castigat.
Durata contractului de munca nu este un drept castigat, ci un element al cim care, dupa cum expres, clar si fara distinctie arata C. muncii, se poate modifica prin acordul partilor, in orice sens.
Sa admitem contrariul inseamna sa ignoram prevederile legale exprese.
In plus, ajungem la situatia absurda in care ITM-ul nu permite cva ce codul muncii indica expres posibil. In fapt, de ex., si angajator si salariat doresc incetarea cim la data de 1 septembrie 2009 (eu salariat nu vreau sa imi dau demisia, pentru ca demisie inseamna preaviz, preavizul se poate intrerupe, si vreu la data de 1 septembrie 2010 sa plec in Anglia, unde am un angajament de onorat. si mi-e teama ca angajatorul sa nu imi puna bete in roate prelunigndu-mi preavizul; societatea este si ea de acord ca eu sa plec, insa vrea sa aiba garantia de pe acum ca intr-adevar voi pleca, pentru ca nu are incredere ca voi demisiona (sau are, dar ce-i scris ramane...), vrea sa imi caute un inlocuitor si sa fie sigura ca il poate angaja la 1 sept., in locul meu si nu in paralel cu mine, pentru ca nu are bani de salariu, vrea si sa nu fie pusa in situatia sa desfiinteze postul, si nici sa imi plateasca salarii comensatorii...) In fine, argumentele de fapt pot continua...

pe de alta parte, dupa cum spuneam, este frecventa practica angajatorilor sa incheie cim determinat fara sa se inscrie in motivele expres indicate de lege, mascand perioade lungi de proba, iar ITM-ul inchide ochii. Acei angajatori nu ar trebui sa zgandare problema, nu pentru ca nu ar fi legala, ci pentru ca au alte bube in ... cap.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme legale intre angajat si angajator? yomansart yomansart Buna ziua, as avea nevoie de sfatul dvs in legutura cu problema pe care o am: Lucrez la firma sefului meu din 27 mai 2008, ca tehnoredactor, meseria ... (vezi toată discuția)
Modificare contract de munca wolfache wolfache Buna ziua, imi puteti spune va rog daca este posibila modificarea contractului de munca din unul pe perioada nedeterminata cu unul pe perioada determinata de ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post doar verbal V-Gabi V-Gabi Buna ziua Sunt angajata momentan al o firma. In data de 16 Iunie am fost anuntata verbal ca in birou trebuie sa ramana doar unul singur si unul sa plece adica ... (vezi toată discuția)