ctynn a scris:
Codul Muncii se intregeste cu celelalte legi dar se va avea in vedere art. 298 ultimul punct , art.1 si cel putin art. 38 din Codul Muncii
pentru ca art. 38 Codul Muncii prevede :
" Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege . (...) "
or in cazul existentei unei alte prevederi de micsorare a drepturilor deja castigate !?
Elis are dreptate intrutotul.
In privinta intrebarii dvs., eu consider ca in acest caz nu este vorba de renuntarea la un drept castigat.
Durata contractului de munca nu este un drept castigat, ci un element al cim care, dupa cum expres, clar si fara distinctie arata C. muncii, se poate modifica prin acordul partilor, in orice sens.
Sa admitem contrariul inseamna sa ignoram prevederile legale exprese.
In plus, ajungem la situatia absurda in care ITM-ul nu permite cva ce codul muncii indica expres posibil. In fapt, de ex., si angajator si salariat doresc incetarea cim la data de 1 septembrie 2009 (eu salariat nu vreau sa imi dau demisia, pentru ca demisie inseamna preaviz, preavizul se poate intrerupe, si vreu la data de 1 septembrie 2010 sa plec in Anglia, unde am un angajament de onorat. si mi-e teama ca angajatorul sa nu imi puna bete in roate prelunigndu-mi preavizul; societatea este si ea de acord ca eu sa plec, insa vrea sa aiba garantia de pe acum ca intr-adevar voi pleca, pentru ca nu are incredere ca voi demisiona (sau are, dar ce-i scris ramane...), vrea sa imi caute un inlocuitor si sa fie sigura ca il poate angaja la 1 sept., in locul meu si nu in paralel cu mine, pentru ca nu are bani de salariu, vrea si sa nu fie pusa in situatia sa desfiinteze postul, si nici sa imi plateasca salarii comensatorii...) In fine, argumentele de fapt pot continua...
pe de alta parte, dupa cum spuneam, este frecventa practica angajatorilor sa incheie cim determinat fara sa se inscrie in motivele expres indicate de lege, mascand perioade lungi de proba, iar ITM-ul inchide ochii. Acei angajatori nu ar trebui sa zgandare problema, nu pentru ca nu ar fi legala, ci pentru ca au alte bube in ... cap.