avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... A aparut o lege cu scutirea de impozit pe perioada ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

A aparut o lege cu scutirea de impozit pe perioada reducerii chiriei cu cel putin 30%?

Buna ziua
Anul trecut am optinut venituri din chirie. Datorita pandemiei, in acord cu chiriasul, am redus chiria cu 50% pe luna. Am facut act aditional la contract, pe care l-am depus la fisc. Am citit pe internet ca ar fi aparut o lege cu scutirea de impozit pe perioada reducerii chiriei cu cel putin 30%
Este real acest lucru? Daca da, puteti sa-mi indicati articolul de lege sau bordonanta?
Eu azi am sunat la finante si mi-au spus ca nu. Caqre este realitatea?
Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 10 Martie 2021
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: dodoambra , utilizator 21:30, 10 Martie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

A apărut anul trecut o lege care prevede facilități fiscale pentru proprietarii ca dvs., însă la o citire rapidă nu pare că v-ați încadra - ziceți de un singur chiriaș.
Vă pun textul și studiați-l dvs., ca să mai întrebați o dată la ANAF în cunoștință de cauză:

II. Facilități fiscale pentru veniturile obținute din cedarea folosinței bunurilor imobile

1. Facilități fiscale pentru persoanele fizice ce obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal
Persoanele fizice care REDUC pe perioada anului 2020 contravaloarea folosinței bunului imobil, stabilită în bani și/sau în natură, potrivit contractului încheiat între părți, cu cel puțin 30% față de contravaloarea folosinței bunului imobil aferentă lunii februarie 2020, beneficiază de :

Scutirea de la plata impozitului pe venitul din chirii, pentru acea perioadă din anul 2020 în care a fost redusă chiria.
Scutirea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru acea perioadă din anul 2020 în care a fost redusă chiria.
Important!!!! Perioada pentru care se poate beneficia de scutirea de impozit și CASS este perioada pe care s-a negociat scăderea contravalorii folosinței bunului imobil, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020.

Practic, veniturile din chirii obținute pe perioada anului 2020 în urma reducerii contravalorii folosinței bunului imobil față de luna Februarie 2020 NU sunt considerate venituri impozabile la calculul impozitului pe venit și nu intră în baza de calcul a CASS care se compară cu plafonul de 12 salarii minime (2.230 lei *12 luni = 26.760 lei) .

Prevederile menționate mai sus sunt o derogare de la art. 84 din Codul fiscal ce reglementează stabilirea venitului net anual din cedarea folosinței bunurilor.

Atenție: de prevederile pct. 1 beneficiază și persoanele fizice care în anul 2019 au realizat venituri din cedarea folosinței bunurilor din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere și, începând cu anul 2020, au calificat aceste venituri în categoria veniturilor din activități independente, în condițiile menționate mai sus.

[ link extern ] /


Emilika40 a scris:

Bună ziua,

A apărut anul trecut o lege care prevede facilități fiscale pentru proprietarii ca dvs., însă la o citire rapidă nu pare că v-ați încadra - ziceți de un singur chiriaș.
Vă pun textul și studiați-l dvs., ca să mai întrebați o dată la ANAF în cunoștință de cauză:


Deci este Legea 62/2020 ?
Si, de ce spuneti ca nu mi s-ar aplica . De ce? Eu nu vad in text nimic in acest sens . Pai eu am vorbit de mai multi chiriasi? Spatiul este inchiriat unei firme.
Emilika40 a scris:
Atenție: de prevederile pct. 1 beneficiază SI persoanele fizice care în anul 2019 au realizat venituri din cedarea folosinței bunurilor din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere și, începând cu anul 2020, au calificat aceste venituri în categoria veniturilor din activități independente, în condițiile menționate mai sus.

Vedeti cuvantul "SI" ceace inseamna ca include si pe cei cu mai mult de 5 contracte, adica cei cu 1 , doua...5 contracte sunt primii dar vor fi inclusi si cei cu mai mult de 5...
Ultima modificare: Miercuri, 10 Martie 2021
dodoambra, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurarea de sanatate Mviorica Mviorica Revin cu o nelamurire.Am venit din cedarea folosintei bunurilor si nu am platit asigurarea medicala,asi dori sa stiu daca o platesc pana la 31 dec 2011 o sa ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil veronica78 veronica78 Pot pierde indemnizatia de crestere copil daca in perioada in care beneficiez de aceasta obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor? Mentionez ca detin ... (vezi toată discuția)
Închiriere apartament noriszah noriszah Vreau sa inchiriez un apartament intre luna decembrie 2017 si iunie 2018 . Este necesar completare declaratie anaf pentru inchiriere apartament daca am sub un ... (vezi toată discuția)