avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Disponibilizari colective
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Disponibilizari colective

De la 1 sept in unitatea noastra se vor face disponibilizari colective,care prevad conform CCM plata intre 3-6 salarii compensatorii catre cei disponibilizati. Problema este ca conducerea intreprinderii vrea sa plateasca acesti bani esalonat ,cate un salariu in fiecare luna.Ceea ce vreau eu sa intreb : este aceasta procedura legala? . Asta deoarece exista riscul ca sa se intarzie si mai mult plata acestor drepturi (asa cum au procedat cu salariile si tichetele de masa in ultimii 2 ani,pe care le-am primit cu intarzieri de 4-5 luni.....).Iar daca este legal ce putem face in cazul in care se intarzie aceasta plata.....sau chiar se sisteaza din lipsa de bani ?
Pun aceasta intrebare in numele celor 100 angajati ce vor fi disponibilizati...Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: bcollie , utilizator 12:58, 6 Februarie 2007
In primul rind, ar trebui vazut in CCM la nivel de unitate daca se prevede o asemenea posibilitate, respectiv plata in transe. Pe de alta parte, conform legii, de la data la care angajatorul a notificat salariatii cu privire la intentia de a derula o procedura de concediere colectiva, salariatii (reprezentati prin sindicat sau reprezentantii salariatilor) au la dispozitie o perioada de 20 de zile de discutii/negocieri cu angajatorul cu privire la disponibilizari, salarii compensatorii, redistribuire salariati, etc. Mai mult, in situatia in care nu se ajunge la un "acord" intre angajator si salariati, la cererea oricaeia din parti, ITM-ul mai poate acorda 10 zile pentru discutii. A nu se intelege ca daca partile nu ajung la o intelegere comuna, angajatorul nu va putea derula procedura concedierii, ci, ca salariatii au totusi posibilitatea unei negocieri pe anumite aspecte sensibile in cadrul acestui proces. In orice caz, eu cred ca angajatorul poate decide acordarea salariilor compensatorii esalonat (pina la urma e o chestiune ce tine de posibilitatile economice ale angajatorului) iar salariatii nu se pot opune la aceasta, daca nu au reusit o solutionare alternativa, cu exceptia cazului in care CCM prevede ca aceste salarii se acorda intr-o singura etapa.
Oamenii ar fi de acord si cu plata in transe a acestor bani, dar avand in vedere situatia foarte grea la unitatii (la limita falimentului..) se tem ca primirea acestor bani sa nu fie amanata ...si iar amanata...., asa cum au facut cu salariile. In cel mai rau caz unii se tem ca nu vor primi nimic....Atunci ce va fi de facut ?
Ultima modificare: Luni, 7 August 2006
opetru, utilizator
Din pacate, in aceasta situatie (de faliment) salariatii nu prea au ce face. Conform prevederilor art. 48 din CCM la nivel national, toate drepturile banesti ale salariatilor se platesc inaintea oricaror obligatii banesti ale societatii. Daca societatea nu va mai avea lichiditati nici macar pentru plata acestor drepturi banesti si va intra realmente in faliment, salariatii vor trebui sa se constituie in creditori la masa credala (dar aceatsa nu mai e in cadrul unui litigiu de munca, ci al unuia comercial, si de durata), iar creantele lor vor fi platite cu prioritate din ce se recupereaza dupa vinzarea activelor societatii.
Multumesc deocamdata...Urmeaza ca in zilele urmatoare sa se intruneasca consiliul de administratie,si vom vedea ce va urma....
Am mai multe intrebari: in cazul in care o societate cu capital privat (SRL) doreste disponibilizarea unui grup de angajati, mai putini decit limita pentru disponibilizarile colective, din motive de restructurare/reorganizare, ce fel de drepturi au acesti angajati ? Ma gindesc aici la plati compensatorii/contestatii etc. Daca in acest grup se afla si manageri, carora le-a fost interzis sa fie membri de sindicat, se aplica aceleasi reguli? Ce se intampla daca contractul colectiv de munca nu prevede cazuistica pentru concedierea colectiva?

#-o

Alte discuții în legătură

Dreptul la plata a minim un salariu compensatoriu in cazul concedierilor pe motive ce nu tin de persoana salariatului 0vidiu83 0vidiu83 Buna ziua, Va aduc la cunostinta urmatoarea situatie: De curand, la firma la care lucrez, s-au facut concedieri colective. Fiecarei persoane concediate i ... (vezi toată discuția)
Disponibilizare colectiva disponibilizata disponibilizata Buna ziua, Lucrez intr-o companie multinationala ( 600 salariati din care disponibilizeaza 120) care a trimis notificare pentru disponibilizari colective ... (vezi toată discuția)
Preaviz biamaria biamaria Buna ziua! Exista vreo lege in baza careia angajatorii pot disponibiliza angajatii fara plata de salarii compensatorii?(de ex.la noi se fac disponibilizari ... (vezi toată discuția)