avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul la plata a minim un salariu compensatoriu in ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul la plata a minim un salariu compensatoriu in cazul concedierilor pe motive ce nu tin de persoana salariatului

Buna ziua,

Va aduc la cunostinta urmatoarea situatie:
De curand, la firma la care lucrez, s-au facut concedieri colective.
Fiecarei persoane concediate i s-au platit cele 20 de zile calendaristice corespunzatoare preavizului (art. 73, (1) din Codul Muncii).
Art. 67 din Codul Muncii, stipuleaza:
"Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil."
Conform Contractului Colectiv de Munca la nivel national pe anii 2011-2014, art. 78 (1) si (2) se precizeaza ca "angajatorii vor acorda acestuia (nota: salariatului disponibilizat) o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi".

In urma celor prezentate mai sus, pe langa cele 20 de zile de preaviz platite, salariatii concediati ar fi fost indreptatiti si la plata unui salariu compensatoriu ?
Daca da, cum se poate obtine acel salariu (macar un sfat in legatura cu primii pasi ce ar trebui urmati) ?

Multumesc frumos !
Ultima modificare: Vineri, 20 Aprilie 2012
0vidiu83, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:07, 21 Aprilie 2012
Buna seara,

Contractul colectiv de munca la nivel national a expirat. Articolul 78 mentionat de catre dvs. era stipulat in CCM expirat. Cu toate acestea, sintagma "pot beneficia" inseamna o norma de dispozitie, nu are caracter obligatoriu pentru angajator. Mai mult, CCM la nivel national prevede conditii generale de munca si salarizare, astfel ca pornind de la aceste prevederi, fiecare ramura, unitate este libera sa negocieze CCM la nivelul respectiv pornind de la cele minimale prevazute la nivel national. Actualmente, in lipsa CCM la nivel national, in cazul concedierii salariatilor din motive ce nu tin de persoana salariatului, daca la nivelul societatii unde ati desfasurat activitatea exista un CCM incheiat si in vigoare, puteti beneficia de compensatie daca este stipulata o asemenea clauza - daca partile semnatare ale CCM au negociat aceste plati compensatorii la incheierea contractului. Sau, consultati regulamentul intern al societatii, poate sunt reglementate clauze cu privire la protectia salariatilor in caz de concediere. Daca nu exista CCM la nivel de unitate, in regulamentul intern nu sunt prevazute platile compensatorii, se aplica C.muncii, care de fapt trimite la CCM aplicabil. Cu toate acestea, nici o dispozitie legala nu interzice angajatorului sa efectueze plati compensatorii in conditiile in care bugetul ii permite. Ramane la latitudinea angajatorului.
Toate cele bune.
@ 0vidiu83

1. NU exista niciun CCMN incepand cu daa de 01.01.2011 ... ceea ce invocati dvs nici nu a intrat in vigoare vreodata.

2. Art.67 Cmun. prevede posibilitatea si nu obligativitatea de a beneficia de salarii compensatori ... acestea pot fi acordate numai daca sunt prevazute in ccm aplicabil angajatorului , in regulamentul intern al acestuia sau in contrcatul dvs de munca... in caz contrar, angajtorul nu este obligat sa acorde asa ceva..

3. O psoibilitatea pentru dvs este negocierea directa cu angajatprul referitor la acordarea acestor salarii comensatorii. Potrivit principiului libertatii contractuale, partile de comun acord pot negocia acordarea de salarii compensatorii in caz de concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu compensatoriu enjoy2013 enjoy2013 In cazul unei concedieri colective se mai dau salarii compensatorii daca nu este stipulat in regulamentul intern nimic? (vezi toată discuția)
Art 65 ContSters75393 ContSters75393 Va rog sa-mi spuneti si mie daca unui angajat i se desface contractul de munca in baza art 65 beneficiaza de salarii compensatorii si in ce consta salariile ... (vezi toată discuția)
Salar compensatoriu anelice anelice Buna ziua, As avea o intrebare legat de salariu compensatori. In luna septembrie mi se va inchide punctul de lucru, iar in prezent sunt in preaviz 20 de zile ... (vezi toată discuția)