avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii preaviz
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

preaviz

Buna ziua! Exista vreo lege in baza careia angajatorii pot disponibiliza angajatii fara plata de salarii compensatorii?(de ex.la noi se fac disponibilizari incepand de luna trecuta.In tara sunt mai multe puncte de lucru,iar angajatorul da afara angajati de la cate 4-5 puncte de lucru in fiecare luna.Este asta o posibilitate ptr a nu plati salarii compensatorii?La noi vor fi disponibilizate in jur de 120 persoane,iar in prima runda au plecat in jur de 20.Acestia au primit preavizele si nu se pomeneste nimic de salarii compensatorii.)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:35, 24 Noiembrie 2010
Depinde de multi factori. Concedierea este individuala sau colectiva? Exista contract colectiv de munca la nivel de societate? (Ar trebuie sa existe) Ce prevede acesta? Ce scrie in acele decizii de concediere? Care este temeiul de drept inscris in ele? Nu exista un raspuns simplu la intrebarile dvs.
Art.67 C.mun. prevede ca, salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

În conformitate cu prevederile art.78 alin.1 din CCMN, la incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la plata a minim un salariu compensatoriu in cazul concedierilor pe motive ce nu tin de persoana salariatului 0vidiu83 0vidiu83 Buna ziua, Va aduc la cunostinta urmatoarea situatie: De curand, la firma la care lucrez, s-au facut concedieri colective. Fiecarei persoane concediate i ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii larisa_ larisa_ Incepand cu data de 17.09.2010, contractul meu de munca a incetat conform art 65 alin 1 din codul muncii. Din cauza reducerii activitatii mi-a fost desfiintat ... (vezi toată discuția)
Reangajare persoana dupa concediu crestere copil noiembriesm noiembriesm Va rog sa-mi spuneti care este parerea dvs in cazul urmator. O persoana este in conc crestere copil pana la varsta de 2 ani. La sfarsitul perioadei de 2 ani, ... (vezi toată discuția)