avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna seara, Cum trebuie platit corect un angajat sofer ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna seara, Cum trebuie platit corect un angajat sofer de camion,curse ...

Buna seara,

Cum trebuie platit corect un angajat sofer de camion,curse internationale.Normal are salar+diurna.Uneori lucreaza 40re/zi,alta data 12ore/zi si programul lui difera zilnic.
1.Cum trebuie platite orele suplimentare?
2.Cum trebuie platite orele muncite in weekend(cate o sambata la 2 saptamani intre 4 si 9 ore conduse)?
3.Cum trebuie platite orele muncite in sarbatori legale?
4.Cate ore suplimentare poate munci peste cele 160?
5.Cum trebuie sa il platesc corect conform legii Milog?Il pontez si in Romania si in Germania?
6.Cum se platesc orele de noapte?
7.Daca lucreaza in afara tarii mai mult de 60 zile cum trebuie platit?
8.Cand se lucreaza in echipaj programul este de 21ore maxim,fiecare conduce maxim 9 ore.Cum trebuie pontat al doilea sofer?Conform politiei el este considerat in pauza daca nu il asista pe primul.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:16, 10 Martie 2021
1. Munca suplimentara se compenseaza:
- prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea orelor suplimentare (în aceste condiții salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru);
- dacă nu e posibilă varianta de mai sus, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia (sporul nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază).

2. Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore consecutive acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

3. Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.

sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

4. Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.

5. Vedeti acest link
[ link extern ]

6. Sporul pentru munca prestata in timpul noptii este de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sporul pentru orele suplimentare andreeadee andreeadee Bună ziua! Aș dori să știu care sunt sporurile pentru orele suplimentare, în măsua in care acestea au fost prestate atât în timpul săptămânii, dar ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in cazul in care un angajat presteaza ore suplimentare ... d.nicolin@house-of-communication d.nicolin@house-of-communication Buna ziua, in cazul in care un angajat presteaza ore suplimentare in wekend 8 ore de munca,, pt aceste 8 ore se va acorda liber in termen de 90 zile ... (vezi toată discuția)
Durata timpului de muncă in cazul meu. peter8819 peter8819 Buna! Asi avea si eu o intrebare pe care va rog sa ma ajutati. Suntem angajat la un EXCHANGE si lucram in 4 ture.12/24-12/48 In cazul nostru daca cineva ... (vezi toată discuția)