avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, in cazul in care un angajat presteaza ore ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, in cazul in care un angajat presteaza ore suplimentare ...

Buna ziua,
in cazul in care un angajat presteaza ore suplimentare in wekend 8 ore de munca,, pt aceste 8 ore se va acorda liber in termen de 90 zile calendaristice;
in cazul in care de exemplu se lucreaza in zi libera nationala ( 1 decembrie) se va acorda liber pt acele ore prestate in termen de 30 zile calendaristice ; daca nu se pot acorda atunci se va acorda spor de 100% la salariu
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:04, 12 Iulie 2023
1. Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia. In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut mai sus, in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

2. Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.

sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
dar de exemplu daca orele suplimentare se efectueaza sambata, va trebui liber duminica si luni ( ca si cele 2 zile libere dupa o saptamana de munca) , si plus pt orele suplimentare acordat alta zi libera in termen de 90 zile sau 75% platit
Munca in zilele de repaus saptamanal nu este considerata munca suplimentara, decat in anumite situatii - doar ceea ce depaseste durata normala a timpului de munca din acea zi. ... Codul muncii prevede că munca suplimentară, adica cea prestată în afară duratei normale a timpului de muncă săptămâna (luni-vineri)
si daca se efectueaza sambata de exemplu, in acest caz cum se recompenseaza : 75%+ din salariul de baza + spor de weekend (1%)
Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore consecutive, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

In speta, pentru munca in ziua de sambata va primi duminica + luni zile de repaus , plus sporul de 1 %

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

ore supimentare efectuate simbata si duminica dijmarescu dijmarescu Buna ziua, Am urmatoarea situatie. Un salariat a efectuat in luna decembrie 8 ore suplimentare simbata si 8 ore de Craciun. In luna ianuarie, dupa ... (vezi toată discuția)
Plata sarbatorilor legale ce pica simbata si duminica dijmarescu dijmarescu Buna, Este legal daca un angajator alege intre a plati angajatii care lucreaza intr-o zi de sarbatoare legala ce pica sambata sau duminica doar cu spor de ... (vezi toată discuția)
Salarizarea marinarilor sau personalului navigant Roxy1908 Roxy1908 Buna ziua, Lucrez la o noua societate unde fac angajari de marinari si de personal navigant, pana acum am lucrat pe resurse umane dar cu angajati cu ... (vezi toată discuția)