Buna ziua. Se da 1 tata , 60 ani cu diagnostic de dementa si 2 fice. Fica 1 il ia pe tata si merge la notar, la care face un contract v-c cu intretinere. Din moment ce are diagnostic de dementa, poate notarul doar sa ii puna catwva intrebari sa vada daca e lucid in momentul ala si sa incheie contractu ? Asta a si facut. Poate fiica 2 sa anuleze contractul tinand cont ca a semnat 1 act suferind de dementa, chiar daca mai are momente de luciditate ? Cum se poate anula, de ce e nevoie ? Multumesc
În prezent nu sunteți în posesia contractului de întreținere. Nu puteți cere anularea unui act pe care nu-l aveți. Actul cu pricina trebuie depus la dosar. Un asemenea proces este foarte complicat.
Nu sunt, dar el apare in cartea funciara. Pot face rost de extras
Dapix a scris:
În prezent nu sunteți în posesia contractului de întreținere. Nu puteți cere anularea unui act pe care nu-l aveți. Actul cu pricina trebuie depus la dosar. Un asemenea proces este foarte complicat.
Dapix
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Este un proces complex, și destul de neplăcut, pentru că trebuie să vă judecați cu tatăl dumneavoastră.
Tata poate să refuze să se prezinte la proces sau la expertiză, și atunci acțiunea se suspendă în lipsa unei expertize IML..
Poate să se prezinte la judecată și să-i spună judecătorului că el știe ce face, și face ce vrea cu bunurile lui.
Simplul diagnostic dat de un doctor nu are valoare juridică în instanță să ducă la anularea unui act notarial.
Totul depinde de expertiza medico-legală de la IML. Expertiza îi examinează discernământul.
Sunteti sigura ca tatal nu a vrut sa transmita bunul imobil(?) fiicei 1? Vrea fiica 2 sa treaca peste vointa tatalui?
Art. 1665 Cod Civil Preţul fictiv şi preţul derizoriu
(1) Vânzarea este anulabilă atunci când preţul este stabilit fără intenţia de a fi plătit.
(2) De asemenea, dacă prin lege nu se prevede altfel, vânzarea este anulabilă când preţul este într-atât de disproporţionat faţă de valoarea bunului, încât este evident că părţile nu au dorit să consimtă la o vânzare.
In cazul in care tatal are o pensie care ii poate asigura existenta, atunci se poate invoca pretul derizoriu, respectiv lipsa contra-prestatiei echivalente.
Se poate invoca si o clauza imorala a clauzei de intretinere a contractului incheiat intre parinte si copil avand in vedere ca copiii (ambii!) au obligatia de intretinere a parintelui aflat intr-o stare de nevoie care nu este cauzata din culpa sa.
Vedeti prevederile art. 1179 Cod Civil -Condiţiile esenţiale pentru validitatea contractului
Daca tatal nu este pus sub interdictie si fiica 2 nu este numita tutore nu va putea justifica interesul in promovarea unei actiuni in anularea actului cata vreme tatal traieste.
Asa cum a precizat un alt utilizator este un proces complex care implica costuri mari, taxe judiciare de timbru calculate la valoarea bunului ce face obiectul contractului, expertize (medico-legale, eventual de evaluare a bunurilor), onorarii avocati si se poate intinde pe foarte muuulti ani.
Un astfel de proces i-ar putea cauza suferinte psihice si agrava boala tatalui.
Fiica 2 ar trebui sa incerce sa discute cu sora sa si chiar si cu tatal lor si sa gaseasca o solutie echitabila pentru toti 3.
Ganditi-va bine inainte de a incepe un proces la toate consecintele pe care le poate cauza un astfel de demers.