avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebare pt avocatii cu experienta pe procedura ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebare pt avocatii cu experienta pe procedura civila: cum se invoca prezumtiile simple ?

Buna seara.

problema pe care am expus-o in titlul acestui mesaj este de negasit in tratatele de drept civil sau procedura civila pe care le-am consultat. la capitolul "probe" prezumtiile sunt tratate intotdeauna ca ultim subcapitol si invariabil se vorbeste numai despre impartirea in legale si simple, se enumera cele legale si cam atat.

as vrea sa stiu daca exista printre dvs. avocati care abordand aceasta problema in practica ar putea sa ma ajute si sa ma lamureasca:

cum se foloseste proba cu prezumtii?
in cazul unei prezumtii simple proba cu prezumtii trebuie/ poate fi ceruta de parte in fata judecatorului sau se aplica de la sine ?
daca partea cere administrarea acestei probe judecatorul poate sa o respinga ?

multumesc
Cel mai recent răspuns: Elena Anghelescu , Avocat 18:31, 4 Ianuarie 2010
prezumtiile se invoca prin concluziile prin care va sustineti punctul de vedere cu privire la actiunea civila. acestea sunt in stransa legatura cu principiile de interpretare a legii civile, pe de o parte, iar pe de alta parte ( mai ales) a probelor administrate intr-o cauza.
prezumtiile legale -limitate- sunt cunoscute judecatorului care le aplica ca atare.

nu poate fi ceruta si administrata proba cu prezumtii intrucat, pana la urma prezumtiile nu sunt decat niste concluzii,


X-(X-(



Ce este de fapt prezumtia simpla? O "presupunere" a judecatorului, o apreciere subiectiva a sa legata de existenta unui fapt necunoscut plecand de la un fapt cunoscut, conex, cu legatura. Fiind totusi o categorisita ca o proba, intentia de a o folosi in probatiune cred ca trebuie adusa la cunostinta judecatorului atunci cand se propun probele. Nu cred ca exista "aplicare de la sine" in cazul de fata.

Nu m-am confruntat practic cu situatia asta, dar nu vad cum judele ar putea respinge o asemenea proba. Cel mult poate aprecia ca faptele invocate nu au valoarea unei prezumtii si nu le considera ca atare.
intrebare: fiind o presupunere a judecatorului cum administram proba?

il intrebam din cand in cand ce parere are?:D
Potrivit art.1203 teza I C.civ., prezumţiile care nu sunt stabilite de lege sunt lăsate la luminile şi înţelepciunea judecătorului.
Prezumţiile simple sau ale omului, calificate de unii autori ca prezumţii de fapt , se pot întemeia pe mijloacele de probă directe sau indirecte, precum şi pe concluziile trase din anumite situaţii , pe puterea de judecată şi experienţa judecătorului , permiţând acestuia să aprecieze dacă faptul ce formează obiectul procesului există sau nu .
Pentru a fi admisibile prezumţiile simple ), trebuie îndeplinite două condiţii:
- prezumţia să aibă o greutate şi puterea de a naşte probabilitatea;
- să fie admisibilă proba testimonială.
Prezumţiile simple sunt admisibile în următoarele situaţii, care reprezintă excepţii de la regulile restrictive ale probei testimoniale:
- când există un început de dovadă scrisă ;
- când partea s-a aflat în imposibilitate de a-şi procura o dovadă scrisă privind actul pe care l-a încheiat;
- pentru dovedirea bunurilor proprii în raporturile dintre soţi (art.5 alin.1 din Decretul nr.32/1954);
- când partea a fost în imposibilitate de a conserva dovada scrisă pe care a preconstituit-o ;
- convenţia părţilor (art.1191 alin.3 C.civ.) .
De asemenea, prezumţiile simple sunt admisibile în toate cazurile în care faptul generator de drepturi este un fapt material , cât şi în cazurile în care actul juridic ce trebuie dovedit are un obiect a cărui valoare nu depăşeşte suma de 250 lei, deoarece interdicţia probei testimoniale nu se referă la aceste situaţii .
marti a scris:

intrebare: fiind o presupunere a judecatorului cum administram proba?

il intrebam din cand in cand ce parere are?:D


:) Tocmai asta spuneam. Nu vad nici eu o "administrare" propriu zisa. Invoci in probatiune faptul ca intelegi sa te folosesti de o prezumtie simpla, o arati, urmand ca judele sa-si formeze opinia (daca iti probeaza obiectul cererii sau nu).

Aaa, si inca ceva. Nu e nevoie sa intrebam din cand in cand ce parere are judele. Ne-o va expune pe larg in hotarare:)) Atunci vom vedea daca faptul invocat a fost considerat ca avand valoarea unei prezumtii ori...ba.
Ultima modificare: Luni, 4 Ianuarie 2010
Elena Anghelescu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autoritate de lucru judecat inicole inicole Ne-am judecat cu X 11 ani pt un teren. Ei au facut actiune pt anularea TP al nostru- am castigat noi, avem hot jud def si irevoc , apoi tot ei au facut actiune ... (vezi toată discuția)
Excepþia puterii lucrului judecat angelescudum_TM angelescudum_TM Pentru a putea beneficia de ,,Excepţia puterii lucrului judecat", una din părţile aflate într-un proces, este obligată să anexeze la (,,întâmpinare, ... (vezi toată discuția)
Intrebare legata de un eventual proces ietam ietam Spuneti-mi , va rog , daca pot chema pe cineva in instanta ptr. ca nu recunoaste ca i-am inapoiat 500$ , pe care trebuie sa-i scada din suma pretinsa de 2300 $ ... (vezi toată discuția)