avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Clauze abuzive persoane juridice
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Clauze abuzive persoane juridice

Buna ziua,
Avem o intrebare:
Suntem o firma cu servicii in domeniul IT.
Intalnim pe "teren" multe contracte mai vechi, semnate cu catva ani in urma care au anumite clauze abuzive de gen: rezilierea contractului se face cu o notificare cu 90 de zile inainte de expirarea contractului, (deci nu intr-o perioada de pana la la 90 de zile ci fix cu 90 de zile), in caz contrar, contractul se prelungeste automat pe o perioada de 36 pana la 60 de luni.
Putine firme reusesc sa fia atente la acest termen si in cosecinta multe contracte se prelungesc automat.
Desi si noi si posibili noi clienti (beneficiari) am dori sa lucram impreuna din cauza unor asemenea contracte nu putem sa lucram impreuna.
Mentionez ca in toate cazurile mentionate este vorba numai de persoane juridice.
Multumesc anticipat.
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc de raspuns,
chiar daca nu am intrebat, totusi din cele scrise ati inteles ce am vrut.Intrebarea trebuia sa fie cum se poate scapa de un asemenea contract..
”in cazul PJ clauzele abuzive nu prea exista” asa o fi insa mi-e personal nu mi se pare corect, nu cred ca este corect ca un contract sa se prelungeasca automat ca nu se face notificare fix cu 90 de zile inainte, nu in termen de 90 de zile.Cred ca prelungirea unui contract ar trebui sa se faca prin vointa partilor, nu prin fortare prin astfel de clauze.
Exista clauze abuzive si in contractele incheiate intre profesionisti.

Potrivit art. 13 din Legea nr. 72/2013, o clauza va fi apreciata de instanța de judecata ca fiind abuziva prin raportare la urmatoarele aspecte care vor fi analizate:

a) abaterile grave de la practicile statornicite între părţi sau de la uzanţele conforme ordinii publice sau bunelor moravuri;

b) nerespectarea principiului bunei-credinţe şi a principiilor de diligenţă în executarea obligaţiilor;

c) natura bunurilor sau serviciilor;

d) neprevederea motivelor obiective de derogare de la termenele de plată sau de la rata dobânzii, potrivit prezentei legi;

e) poziţia dominantă a cocontractantului în raport cu o întreprindere mică sau mijlocie.

Intrucat nu consider ca suntem in prezenta unei clauze abuzive, puteti propune colaboratorilor dumneavoastra semnarea unor actelor aditionale de modificare a clauzei privind modalitatea de reziliere a contractelor.

Cu stima,
av. Jasmine Oancea
Ultima modificare: Vineri, 19 Martie 2021
Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine, Avocat
multumesc de raspuns
O sa fac rost de un contract si o sa vi-l trimit in particular daca imi permiteti.
"puteti propune colaboratorilor dumneavoastra semnarea unor actelor aditionale de modificare a clauzei privind modalitatea de reziliere a contractelor" Firma in speta nu o sa vrea deloc asta pentru ca ei pe asta se bazeaza in prelungirea contractelor.
Inca odata multumesc pentru raspuns.

Sigur. Discutam in privat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este considerata clauza abuziva prelungirea automata a contractului dupa expirarea perioadei determinata, care este stipulata/impusa intr/un act aditional ? cozmacostel cozmacostel Am solicitat telefonic in cursul luinii ianuarie a.c. rezilierea contractului dupa expirarea perioadei contractuale (23.02.2011), fiind mutat cu serviciul in ... (vezi toată discuția)
Cum denunt un contract neperformant? andabej andabej Societatea si-a schimbat de ani buni contractele si modul in care furnizeaza serviciile, dar exista clienti care au ramas pe contractele vechi si nu vor sa ... (vezi toată discuția)
Reinoire automata contract cosmincosme cosmincosme Buna ziua, clauza de reziliere a unui contract servicii spune asa \\"...daca nu se denunta cu minim 30 zile inainte de expirare contractul se reinoieste ... (vezi toată discuția)