avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua. Subiect fond de rulment asociatie ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua. Subiect fond de rulment asociatie proprietari. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea neclaritate. Asociatia ...

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea neclaritate.
Asociatia de locatari are un fond de rulment. De un cuantum " x"
Se doreste o cheltuiala de y, pentru achizitiinarea unui nou interfon, mai performant. (in conditiile in care cel existent este perfect functional)
1. Proprietarii de apartamente din cadrul asociației au dreptul sa afle suma totala a fondului de rulment? Se poate face public suma fondului total?
2. Este legala cheltuirea( desi aprobata in sedinta proprietarilor) fondului de rulment, in acest scop, interfon.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 20:42, 19 Martie 2021
Fondul de rulment are o cu totul alta destinatie, este pentru asigurarea platilor curente. Cititi legea 196/2018 a asociatiilor de proprietari:
Articolul 72
(1)In scopul asigurarii sumelor necesare pentru plati curente, asociatia de proprietari este obligata sa stabileasca cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. Fondul de rulment se stabileste astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara pentru acoperirea cheltuielilor lunare inregistrate de asociatia de proprietari in anul anterior, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflatiei, iar in cazurile asociatiilor de proprietari nou-infiintate, prin aproximarea acestuia cu fondul de rulment stabilit la alte asociatii de proprietari echivalente ca marime.
(2)Fondul de rulment se depune in contul curent al asociatiei de proprietari, mentionat la art. 20 alin. (1).
(3)Fondul de rulment se constituie prin plata anticipata a cotei ce revine fiecarui proprietar, potrivit hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari, iar reintregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afisate pe lista de plata. (4)Pentru incasarea fondului de rulment, administratorul elibereaza chitanta nominala separata. (
5)Fondul de rulment incasat se restituie la transmiterea dreptului de proprietate, daca prin actele translative de proprietate nu se stipuleaza altfel.
[ link extern ]
Este ilegala folosirea acestui fond in alte scopuri.
Legiuitorul a impus obligatia constituirii si actualizarii fondului de rulment si de reparatii -fiecare cu utilizare precisa
Fondul de rulment se utilizeaza strict pentru achitare facturi furnizori/prestatori de servicii
Fondul de reparatii se utilizeaza pentru administrare si asigurare stare tehnica parte comuna de constructii si de instalatii din condominiu
Ultima modificare: Vineri, 19 Martie 2021
ynocentta, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fondul de reparatii obligatoriu pentru proprietar vladddg vladddg Buna ziua, Impart un apartament cu inca o persoana. Ea sta cu mult inaintea mea. De jumatate de an de cand locuiesc am platit pentru fondul de reparatii, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua.doresc sa intreb daca se poate face plata la caseria ... petre_marian petre_marian Buna ziua.Doresc sa intreb daca se poate face plata la caseria asociatiei de proprietari a fondului de rulment si a unei parti din valoarea intretinerii cu o ... (vezi toată discuția)
Refuzul presedintelui asociatiei de proprietari de a inregistra fondul de rulment maria_76 maria_76 In actul de vanzare-cumparare al apartamentului este specificat ca fondul de rulment platit de fostul proprietar va fi trecut pe chitanta, de catre ... (vezi toată discuția)