avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune persoană cu handicap
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune persoană cu handicap

Bună ziua!
O persoană cu handicap accentuat dorește să facă succesiunea după părinți (tatăl decedat în 2007, mamă decedată în 2020, mama nu a deschis succesiunea după soț). Vă rog să îmi comunicați dacă moștenitorul persoană cu handicap, conform legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap (facilități fiscale), este scutit de plată impozitului către stat de 1% din jumătatea masei succesorale ce revenea tatălui decedat în anul 2007.
Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 20:34, 27 Martie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
nu, in lege nu e prevazut.
În Codul Fiscal 2021 se menționează la Art 60 Scutiri -" sunt scutiți de la plata impozitului pe venit următorii contribuabili 1.. persoanele cu handicap grav sau accentuat, pentru veniturile realizate din : e) transmiterea dreptului de proprietate și a dezmembrămintelor acestuia cu titlu de moștenire, prevăzute la art 111, indiferent de momentul dezbaterii succesiunii (modificare introdusă de Legea 104 din 03 iulie 2020). " Din acest articol reiese că persoanele cu handicap grav sau accentuat sunt scutite de plata impozitului de 1% dacă deschid succesiunea după termenul de 2 ani?
Vă mulțumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca o persoana fara handicap e scutita de impozit doar daca termina de dezbatut succesiunea inainte de 2 ani, o persoana cu handicap e scutita de acest impozit si dupa aceasta data. In cazul acesta, numai pt partea de impozit ce o datora persoana cu handicap pt cota sa.
Imi cer scuze, nu am stiut de acea modificare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Martie 2021
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facilitati fiscale persoane handicap ContSters378867 ContSters378867 Buna ziua! ma adresez dumneavoastra cu urmatoarea situatie. Sunt persoana cu un handicap grav, si doresc sa stiu cum pot beneficia de scutirea platii ... (vezi toată discuția)
Scutire taxe si impozite ciorasteanustanel ciorasteanustanel Mama este cu handicap grav si tatal este decedat. Pentru casa si terenul pe care l-au avut impreuna va plati impozit? Mentionez ca nu s-a dezbatut mostenirea ... (vezi toată discuția)
Scutire impozit local: un proprietar decedat iar celalat proprietar cu handicap accentuat Tlorin Tlorin Buna ziua, As dori o lamurire din partea dumneavoastra in legatura cu umatoarea situatie, daca se poate. Parintii mei au cumparat impreuna un apartament ... (vezi toată discuția)