avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Scoala/ persoana adulta conduita suspecta Buna ziua. ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Scoala/ persoana adulta conduita suspecta Buna ziua. Cu rugamintea ...

Buna ziua.
Cu rugamintea pentru o opinie, va supun atentiei urmatoarea situatie.
Vorbim de o scoala privata, clasa a III-a, minori cu varsta 9-10 ani. In timpul unui curs, o persoana adulta, insotita de director, este prezentata a fi psihologul scolii. Unii parinti afla de la copii, altii nu afla deloc. Scoala nu informeaza, nu solicita acord pentru serviciu psihologic. Persoana revine in clasa, in ocazii repetate, si, in prezenta invatatorului, foloseste teste si tehnici care apartin serviciului psihologic, se angajeaza in discutii cu minorii, le spune ca ii place sa-si faca prieteni noi, adreseaza intrebari stranii (ex: care este cea mai rusinoasa intamplare din viata ta, care este cel mai mare secret al tau - ceva despre care nu stie nimeni), mai mult, folosind ideea de provocare, solicita unei eleve sa gadile o colega, indicandu-i “victimei” gadilatului exact pozitia corpului si a bratelor, indepartate de corp, scena la care asista 2 adulti si toti colegii din clasa. Pe tot parcursul acestor intalniri, invatatorul nu intervine, nu informeaza parintii, nici verbal, nici in scris. Chiar si la solicitari exprese, repetate din partea unor parinti, scoala nu are nici o pozitie. Evenimentele sunt recente, in desfasurare, am sesizat in scris conducerea, ne aflam in termenul legal pentru solutionare.
Cu multumiri anticipate, care este aprecierea dvs in legatura cu situatia prezentata?
Ultima modificare: Vineri, 2 Aprilie 2021
mhdt, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 15:37, 5 Aprilie 2021
Solicitari că...?
Un adult, o ‘fata buna si draguta’, de vreo 40 ani, intra intr-o clasa, intrerupe ora, spune ‘ma cheama Mimi, sunt psiholog, si am venit sa-mi fac prieteni noi’. ‘Fata buna si draguta’ se angajeaza in discutii cu niste MINORI, le spune ca ‘ii place sa doarma’, ii intreaba despre cele mai rusinoase intamplari si cele mai ascunse secrete, provoaca si priveste cum 2 fetite se gadila, pana cand una va ceda.

Ma intrebati ce solicitari? Nu sesizati nimic straniu, nenatural, dincolo de etica si morala?
Iata, pentru inceput, o solicitare:
Care este modul in care, practic, ‘o fata buna si draguta’ intra intr-o scoala si decide, unilateral, sa ofere un serviciu psihologic?
Legea prevede foarte clar ca numai parintii/reprezentatii legali ai unui minor pot solicita acest serviciu. Psihologul face, in scris, o informare ampla asupra programului, asa cum prevede legea, parintele ia la cunostinta si, daca este de acord, va semna, in deplina cunostinta de cauza, Consimtamantul Prealabil si Acordul pe Colectare si Prelucrare de Date Personale.
Iata a doua solicitare:
Cum s’a intamplat, practic, sa inceapa si sa se desfasoare un serviciu psihologic, in lipsa Consimtamantului Prealabil?
Si, cum se intampla, ca in lipsa parintelui, dar in asistenta invatatoarei si a tuturor colegilor de clasa, ‘fata buna si draguta’ intreaba un copil ‘care este cea mai rusinoasa intamplare din viata ta?’
Asta doar pentru inceput, cateva solicitari.
Pai invatatorul v-a expus programul de pregatire in detaliu, la fiecare materie? Din cate stiu, in orice scoala exista un psiholog.
Cred ca o solicitare mai importanta ar fi fost pregatirea profesionala a domnisoarei, studiile, experienta si daca a fost angajata oficial, cu contract.
Nu vad nimic straniu in intrebarile respective, mai ales ca lumea e plina de copii abuzati si traumatizati. Poate cu acele intrebari ii face sa se destinda si sa povesteasca eventualele abuzuri. Foarte multi parinti nu discuta lucuri intime cu copii, nu le spun ce comportamente venite de la adulti sunt ok si ce nu. Atat timp cat nu afecteaza copilul fizic si psihic, nu stiu care e mai exact problema ca s-au gadilat doua fetite.
Oricum, daca sunteti intr-atat de nemultumita, sunteti libera sa mutati copilul la o alta scoala.
Ultima modificare: Luni, 5 Aprilie 2021
raluk0207, utilizator
Stimata Raluk, ne aflam cu mult in afara subiectului.
‘Foarte multi parinti...’, ‘e lumea plina...’, ‘nu stiu mai exact care e problema...’, ‘mutati-l la alta scoala...’ Asa?
Oricum, multumesc pt interes.
De fapt, care e subiectul ingrijorarii dvs?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diagnostic copil - data cu caracter personal Tonyde Tonyde Buna ziua! Sunt invatatoare si din discutii cu colegele am aflat ca in scoala va fi transferat un copil cu nevoi speciale. La cabinetul medical am vazut ... (vezi toată discuția)
Informații despre comportamentul unui elev la ședința cu părinții. avea dreptul învățătoarea să facă asta? Ioana Gabriela Ioana Gabriela La sedinta cu parintii invatatoarea in fata tuturor parintilor prezenti a prezentat cazul unui elev din clasa, care a avut intr-o dimineata un comportament ... (vezi toată discuția)
Probleme la scoala pt copilul infiat; solutii ? panzarumitica panzarumitica speta: un minor, infiat, clasa XI, datorita propagandei ostile as zice a unui coleg de clasa, a fost invrajbit tot colectivul impotriva primului in sensul ca ... (vezi toată discuția)