avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legea salarizarii 330/2009
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legea salarizarii 330/2009

Buna ziua. Lucram intr-un spital municipal si de la 01.01.2009 vom fi salarizati conform noii legi a salarizarii 330/2009. Problema apare la calculul salariilor pe 2010. Astfel : art12. (3) În anul 2010, salariile, soldele şi indemnizaţiile lunare de încadrare se stabilesc potrivit art. 30 alin. (5), fără a fi utilizaţi coeficienţii de ierarhizare prevăzuţi în anexele la prezenta lege.

art.30(5) În anul 2010, personalul aflat în funcţie la 31 decembrie 2009 îşi va păstra salariul avut, fără a fi afectat de măsurile de reducere a cheltuielilor de personal din luna decembrie 2009, astfel:
a) noul salariu de bază, solda funcţiei de bază sau, după caz, indemnizaţia lunară de încadrare va fi cel/cea corespunzătoare funcţiilor din luna decembrie 2009, la care se adaugă sporurile care se introduc în acesta/aceasta potrivit anexelor la prezenta lege;
b) sporurile prevăzute în anexele la prezenta lege rămase în afara salariului de bază, soldei funcţiei de bază sau, după caz, indemnizaţiei lunare de încadrare se vor acorda într-un cuantum care să conducă la o valoare egală cu suma calculată pentru luna decembrie 2009.


Prin urmare, cum se calculeaza noul salariu de baza am inteles (se ia cel vechi si se aduna la el , in cazul spitalului, 4 sporuri mari : vechime, merit, stabilitate si preventie. Intrebarea se pune la sporuri : ce se intampla cu sporurile care nu se regasesc in anexele la lege??? Dar cu indemnizatia de conducere, pe care nu am mai regasit-o nicaieri in anexe ?
Apoi o alta nelamurire este cum poti pastra limita de 30% a sporurilor in 2010, atat timp cat se zice ca sporurile se vor acorda in asa fel incat sa reprezinte aceleasi sume din dec.2009? Si daca un angajat avea 75% spor, cum mai respecti conditia celor maxim 30%?

De asemenea la art.30 (6) scrie : Pentru persoanele ale căror sporuri cu caracter permanent acordate în luna decembrie 2009 nu se mai regăsesc în anexele la prezenta lege şi nu au fost incluse în salariile de bază, în soldele funcţiilor de bază sau, după caz, în indemnizaţiile lunare de încadrare, sumele corespunzătoare acestor sporuri vor fi avute în vedere în legile anuale de salarizare, până la acoperirea integrală a acestora.

Deci, angajatorul trebuie sa prevada in buget si sumele sporurilor care nu se mai regasesc in anexe? Sa intelegem asadar ca salariile se ingheata si raman integral cele din decembrie 2009 (bineinteles fara reducerile impuse prin zilele fara plata)?

Va cer ajutorul si va rog, pe cei care va confruntati cu aceasta lege , sa ma luminati :( !

Va multumesc si astept opinii.
O zi buna!
Ultima modificare: Marți, 5 Ianuarie 2010
mircea_ghe84, utilizator
Cel mai recent răspuns: coca66 , utilizator 11:54, 3 Noiembrie 2010
As avea si eu o intrebare la legea asta, in loc de raspuns.

Cum este cu sporul/transele de vechime in munca? Daca cineva a dobandit 3 ani de vechime in munca (prima transa de vechime) chiar in decursul ultimei luni (decembrie) din 2009, va beneficia de de sporul de vechime incepand cu ianuarie 2010?

Va multumesc.
Iata cum am inteles eu :
In anul 2010 se vor trece salariatii pe functii, grade,trepte si gradatii corespunzatoare vechimii totale in munca , dar nu se vor aplica coeficientii
Se vor face alte salarii de baza astfel : salariul de incadrare avut la 31.12.2009+ indemnizatie de conducere+salariu de merit+spor vechime+spor preventie+cuantum lunar prima de stabilitate acordate in 2009 .
Sporurile care se vor mai da , nu le mai stim intrucat Ordinul MS 721/2005 nu mai este in vigoare deoarece a forst emis in baza Ordonantei nr.115/2004 ale caror articole referitoare la sporuri au fost abrogate de lea unica . Probabil ca se vor emite alte ordine de ministru , asa cum de altfel se prewcizeaza in anexe .
Sporurile insumate nu trebuyie sa depaseasca 30% pe total ordonator principal de credite ( acesta fiind Ministerul Sanatatii ) dar undeva precizeaza ca nici sporurile individuale nu au voie sa depaseasca 30% din salariul de baza . Acest procent se poate depasi numai in baza unei horarari de guvern .
Deci , sa zicem ca MS elaboreaza ordin care va fi aprobat prin HG .
Noi trebuie sa il acordam in asa fel incat valoarea acestuia sa fie la nivelul lunii decembrie 2009 . Ca sa fie la nivelul lunii decembrie 2009 trebuie sa-l calculam la salariul de baza avut in luna decembrie 2009 . De exemplu un spor de 15% la salariul de baza al lunii decembrie, reprezinta doar aprox. 10% la nivelul noului salar stabilit . Deci trebuie sa calculam "de-anapoda" , intai suma si apoi procentul .
O mare ameteala , nu mai avem nicio reglementare legala , toate ordinile MS nu mai sunt in vigoare ( nici regulamentul cu timpul de munca si garzi, nici ordinul cu conditiile de promovare , nici...) . Asteptam , poate si norme metodologice de aplicare , altfel ...
Dar ce spuneti de includerea salariului de merit in salariul de baza nou ? Acesta se dadea doar pentru un an , si poate anul acesta nu l-au primit poate cei mai valorosi , acestia raman acum cu el pe viata ?
Dar despre garzile la domiciliu ce aveti de spus ? Cine poate sa faca de garda la domiciliu , pentru ca Ordinul 870 nu mai este in vigoare si acestea se platesc cu un spor de 40% ( la care salariu , pentru ca in decembrie nu se platea asa ceva ?!!!!!)
Poate se trezesc si guvernantii si cei de la Ministerul Sanatatii , pentru ca sunt sigura ca cei ce au elaborat aceasta lege nu vor lucra niciodata cu ea ca sa poata vedea ce dificil este sa o aplici .
Sa auzim de bine !
Prin urmare, acusi e finalul lui ianuarie si trebuie calculat salariu pe aceasta prima luna din 2010. Daca n-o sa dea norme, hotarari, lamuriri, cum oare vor arata salariile noastre? Eu spun ca pana se scarpina ei sa dea lamuriri, norme si alte imbarligaturi la imbarligaturile create anterior, pentru luna ianuarie va ramane salariul avut in decembrie 2009, asa cum se poate interpreta din art.30 citit integral. Acolo se face vorbire si de includerea indemnizatiilor de conducere, sporurile care intra in salariul de baza, sporurile din anexe, chiar si sporurile care nu se mai regasesc in anexe (ale caror sume trebuie prinse integral in legile anuale de salarizare, care dupa mine reprezinta bugetul unitatii.. a propos, reprezinta altceva aceasta lege anuala de salarizare?)
Oricum peste tot se spune despre inghetarea salariilor , care nu poate insemna altceva decat ca raman aceleasi de anul trecut.

In fine, e fascinanta Romania noastra. Daca si legea salarizarii, drept care se aplica cu prioritate asa cum spun toate tratatele de drept si legile lumii, daca si legea asta arata in halul asta, chiar e vai de noi.

O seara linistita va doresc!
Asteptam in continuare opinii! Multumim anticipat!

O zi placuta!
Spune , undeva in Legea 330/2009 ca vor fi emise anual legi privind salarizarea , dar , probabil , cu anul 2011 . In 2010 nu stiu ce vom face cu sporurile necuprinse in anexe , dar sa vedem ce va face MS . Oricum este nevoie de precizari . Ce salarii vom da la promovare in functie , daca in 2010 nu se aplica coeficientii ? Ce facem cand un salariat ar fi trebuit sa primeasca in anul 2010 un alt spor de vechime ?
Sigur nu putem face nimic , pentru ca daca urmariti , toate salariile noi,stabilite asa cum prevede legea pentru primul an de aplicare, sunt mult mai mari decat salariul calculat conform corficientilor la trepta si gradatia corespunzatoare vechimii totale in munca .
Doamne , ce recalculari o sa avem !!!!!!

Alte discuții în legătură

Stabiliere salariu 01.01.2010 alexandru andra alexandru andra Buna ziua: Am o nedumerire si anume: Institutie publica-locala- salariu incadrare dec 2009-639(referent III A 2) -sal merit 15%; -spor cond v ... (vezi toată discuția)
Grade aferente salariilor din institutiile publice kp_laura kp_laura am citit legea 330/2009 si am o nelamurire : cine stabileste si pe ce criterii se face departajarea celor trei grade de salarizare ale personalului cu studii ... (vezi toată discuția)
Se aplica sau nu legea 330/2009 de la 1 ianuarie? bora_alexx bora_alexx ce credeti se aplica sau nu legea salarizarii unice de la 1 ianuarie? chiar daca aceasta a fost promulgata si nu are efect retroactiv ne poate afecta in un fel ... (vezi toată discuția)