avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sotia a fugit cu copilul nostru in Rusia fara acordul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sotia a fugit cu copilul nostru in Rusia fara acordul meu, fara ...

Sotia a fugit cu copilul nostru in Rusia fara acordul meu, fara ca copilul sa aiba pasaport, in conditii de pandemie. Nu stiu cum poate fi asa posibil in Romania si care autoritate imi poate confirma acest lucru. Am facut numeroase plangeri:
- la sectia nr. 15 de Politie ( corespunzatoare ultimului domiciliu al ei al fiului nostru) care au pasat rezolvarea la Politia din Bragadiru ( inca nu am raspiuns de la ei),
- la DGASPC4 ( Protectia Copilului sect.4) care au pasat rezolvarea catre IGP- Evidenta Populatiei)
- la serviciu pasapoarte- care au confirmat ca fiul meu nu are pasaport valabil si nu s-a facut altul nou
-la Politia de Frontiera - astept raspuns in termen de 30 zile
- la Consulatul rus si la Ambasada Rusa din Romania - astept raspuns in termen de 30 zile.
Avem in derulare 2 dosare, unul de divort si o ordonanta presedentiala pentru stabilire program de vizita minor
Mentionez ca pana acum nu s-a prezentat la ordonanta, iar la ultimul termen de la dosarul de divort avocata ei ne-a prezentat o procura emisa la un notariat din Moscova pe data de 15.02.2021 prin care este autorizata de clienta ei ( fosta mea sotie ) sa o reprezinte pe toata perioada procesului pe o durata de pana la 3 ani.
Acest document mi-a ridicat semne de intrebare privitor la actualul ei domiciliu.
Ce ma sfatuiti sa fac?
Daca fac plangere penala pentru rapire internationala, unde se face si se va intampla?
Ce efect vor avea ordonanta si hotararea judecatoreasca daca eu nu voi putea sa-mi vad fiul ?
Mentionez ca in Rusia nu se poate intra decat pe baza de invitatie si pana in oct.2021 au sistat zborurile Bucuresti-Moscova.

Multumesc anticipat pentru sfaturi!
Cel mai recent răspuns: DerLehrer , utilizator 12:23, 21 Mai 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
V-am raspuns în celelalte mesaje. faceți plângeri la MAE roman și cel al Federativi Ruse. Luați legătură cu un avocat rus pentru ca altfel nu veți face nimic. Faceți plângere pentru sustragere internațională de minori, faceți plângere prin avocatul rus pe care îl veți angaja la poliția din localitatea unde se găsește copilul în Rusia. Dați toate datele pe care le aveți. Obtineți în România pe cale ordonanței prezedentiale stabilirea temporara a minorului la domiciliul dv. Avocatul dv. știe cum trebuie sa procedeze. Va urez succes
Da, in esenta asa trebuie procedat.
Nici eu nu am lucrat cu Rusia deoarece mai nimeni nu merge acolo dar variante se pot găsi.
Avocatii se ocupa și cu găsirea de variante viabile.
Depinde insa foarte mult de întreaga situatie juridică și de absolut tot.
Nu este ușor nici cu tarile din UE.

Trebuie verificata și compatibilitatea legii rusești cu cea română.
Este mult de lucru pentru avocat și nu merge încercat asa la pocneala.
În mod obligatoriu avocatul.roman trebuie sa discute direct cu avocatul rus daca vreti sa apelati la avocati.
Este un caz cu grad de dificultate ridicat și necesita costuri ridicate.

În opinia mea, greseala de baza pe care ați făcut-o este aceea ca nu ati consultat avocat mai înainte de aceste evenimente.
Nu cred ca v-ar fi costat mai mult de 200 euro,având în vedere că nu discutati cu avocatul 15 minute, dar știați exact cum se prezintă situatia.
Se spune ca cel care are informația are puterea dar informația costa.

Moscova este scumpa și nu crede în lacrimi...
Ultima modificare: Miercuri, 5 Mai 2021
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Domnule avocat Lascovschi, la ce va referiti cand spuneti asta?
<Greseala de baza pe care ați făcut-o este aceea ca nu ati consultat avocat mai înainte de aceste evenimente.>
Eu cred ca prima greseala este ca nu am facut plangerea penala imediat dupa ce a parasit domicilul nostru impreuna cu copilul fara acordul meu acum 3 ani.
A doua ar fi fost sa ma interesez daca putea parasi tara doar cu pasaportele rusesti al ei si al copilului, lucru care s-a intamplat acum, Consulatul rus mi-a confirmat ca i-au facut in sept 2018 copilului meu un pasaport nou la cererea mamei.
Ceea ce nu inteleg este : care din autoritatile din Romania are competenta sa mi poate confirma exact unde este copilul meu, daca i s-a intamplat Doamne fereste ceva rau?
Cativa binevoitori din comunitatea romana din Rusia mi-au confirmat cam acelasi lucru ca eclair, sa apelez la un avocat din Rusia si sa fac plangere si la MAE de acolo. Insa cica mama daca nu vrea sa mi-l dea sa il vad, ei tot nu o pot forta.
Acum 2 zile am avut ordonanta presedentiala pentru stabilire program de vizita si pentru care judecatoarea nu pare deloc interesata sa dea o hotarare, ci o tot prelungeste aiurea dupa pararea mea cu tertipuri judiciare, ba sa plateasc taxa de curator, ba acum sa aduc martori si sa facem proba interogatorie, desi este destul de clar ca sotia daca a parasit tara impreuna cu copilul nu o mai intereseaza programul meu de vizita.
Ultima modificare: Marți, 18 Mai 2021
DerLehrer, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fosta dvs sotie nu era arestata la domiciliul dvs!! Nu avea nevoie de acordul dumneavoastra ca sa se mute impreuna cu copilul, Nu este infractiune, si nu stiu cine v-a mintit ca ar fi fost luata in considerare o asemenea plangere penala.
Au parasit tara cu pasapoarte rusesti! Nu exista autoritate romana care sa va poata spune ce s-a intamplat si unde e copilul. Doar mama poate face asta, si probabil ca statul rus nu o va obliga vreodata sa va dea copilul. Probabil ca nici sa il vedeti nu veti putea fara acordul ei. Asa ca in locul dvs m-as gandi mai mult la o cale de compromis si mai putin la un razboi care e pierdut din start
Ultima modificare: Miercuri, 19 Mai 2021
cris0811, utilizator
Infractiune este, din perspectiva romaneasca si UE, dar nu cred ca statul rus va recunoaste ca s-a comis o infractiune. Asta la nivel pur principial, nu la nivel de dare de mita.

Am considerat util raspunsul lui cris0811, desi nu sunt de acord cu primele randuri.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Mai 2021
tgeorgescu, utilizator

Alte discuții în legătură

Rapire internationala de copii CorinaCristinne CorinaCristinne Buna seara, se da urmatoarea situatie: sotie, cetatean roman, sotul, cetatean turc. Au locuit 2 ani impreuna in Turcia, in 2014 s-a nascut o fetita, care are ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, este posibil ca tatal sa acuza mama de rapirea copilului ... Koala1234 Koala1234 Buna ziua , este posibil ca tatal sa acuza mama de rapirea copilului ( 3 luni ) , pentru ca nu mai doreste sa se intoarca in tara in care traieste tatal? Am ... (vezi toată discuția)
Rapire internationala de copil catalinagt catalinagt Buna ziua. Rog Dnii Avocati cu experienta in probleme de rapire internationala de minori sa-mi indice cum se poate rezolva urmatoarea situatie! O ruda a ... (vezi toată discuția)