avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sotia a fugit cu copilul nostru in Rusia fara acordul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sotia a fugit cu copilul nostru in Rusia fara acordul meu, fara ...

Sotia a fugit cu copilul nostru in Rusia fara acordul meu, fara ca copilul sa aiba pasaport, in conditii de pandemie. Nu stiu cum poate fi asa posibil in Romania si care autoritate imi poate confirma acest lucru. Am facut numeroase plangeri:
- la sectia nr. 15 de Politie ( corespunzatoare ultimului domiciliu al ei al fiului nostru) care au pasat rezolvarea la Politia din Bragadiru ( inca nu am raspiuns de la ei),
- la DGASPC4 ( Protectia Copilului sect.4) care au pasat rezolvarea catre IGP- Evidenta Populatiei)
- la serviciu pasapoarte- care au confirmat ca fiul meu nu are pasaport valabil si nu s-a facut altul nou
-la Politia de Frontiera - astept raspuns in termen de 30 zile
- la Consulatul rus si la Ambasada Rusa din Romania - astept raspuns in termen de 30 zile.
Avem in derulare 2 dosare, unul de divort si o ordonanta presedentiala pentru stabilire program de vizita minor
Mentionez ca pana acum nu s-a prezentat la ordonanta, iar la ultimul termen de la dosarul de divort avocata ei ne-a prezentat o procura emisa la un notariat din Moscova pe data de 15.02.2021 prin care este autorizata de clienta ei ( fosta mea sotie ) sa o reprezinte pe toata perioada procesului pe o durata de pana la 3 ani.
Acest document mi-a ridicat semne de intrebare privitor la actualul ei domiciliu.
Ce ma sfatuiti sa fac?
Daca fac plangere penala pentru rapire internationala, unde se face si se va intampla?
Ce efect vor avea ordonanta si hotararea judecatoreasca daca eu nu voi putea sa-mi vad fiul ?
Mentionez ca in Rusia nu se poate intra decat pe baza de invitatie si pana in oct.2021 au sistat zborurile Bucuresti-Moscova.

Multumesc anticipat pentru sfaturi!
Cel mai recent răspuns: DerLehrer , utilizator 12:23, 21 Mai 2021
Da, scoaterea copilului dvs. din tara are doua aspecte: penal si civil. Din punct de vedere penal, Rusia s-ar putea sa considere ca nu s-a comis nicio infractiune (din punctul lor de vedere, nu cel al autoritatilor romane). Din punct de vedere civil, tribunalele isi vor atribui jurisdictie conform Conventiei de la Haga. Daca un tribunal romanesc se declara competent, poate judeca custodia copilului, dar verdictul va trebui recunoscut de un tribunal rusesc, ceea ce e nesigur ca se va intampla. Iar daca un tribunal rusesc isi aroga jurisdictie, rusii au acuzat de mult ca UE le fura copiii si banuiesc ca au adoptat legi pe masura.
Ultima modificare: Vineri, 30 Aprilie 2021
tgeorgescu, utilizator
Si care ar fi infractiunea care s-a comis??
Infractiunea ar fi rapire internationala de minori.
Ultima modificare: Vineri, 30 Aprilie 2021
tgeorgescu, utilizator
Care este incriminata unde anume? :) va reamintesc ca este vorba de mama copilului, si ca vorbim despre Romania! Nu inventati infractiuni

tgeorgescu a scris:

Infractiunea ar fi rapire internationala de minori.

Sunteti in eroare cris811. Infractiunea sustragere internațională de minori exista, nu este o inventie. Din păcate Federația Rusa nu face parte din UE, dar este semnatara a Conventiei de la Haga. Faptul ca o femeie este mama nu înseamnă ca are drept total asupra minorului. Mama sau tata, niciunul nu are dreptul de a îndepărta copilul și de a întrerupe în mod discreționar legătură părintelui nerezident cu copilul. Este o infracțiune serioasă, nu exista un părinte mai părinte decât celălalt au drepturi și îndatoriri egale. Insist asupra demersurilor făcute prin Ministerul de Externe Roman, sesizări la Ministerul de Interne al Federatiei Ruse și mai ales alegerea unui avocat al locului care este cunoscător al legislației ruse. Un avocat roman nu are drept de exercițiu în Federația Rusa dacă nu este înscris și într-un barou rus. De altfel ar fi și greu , limba cod civil și penal etc.. Va înșelați România este activa în astfel de cazuri. Am avut un caz similar, din motive lesne de înțeles nu pot da detalii, situația era tragica fiind vorba de o țară islamica, dar autoritățile romane s-au implicat și totul s-a terminat cu bine. Deci , sper pentru tatal din situație ca nu s-a rezumat la discuții pe avocatnet.ro și a început cu adevărat demersurile expuse într-un mesaj anterior.

Alte discuții în legătură

Rapire internationala de copii CorinaCristinne CorinaCristinne Buna seara, se da urmatoarea situatie: sotie, cetatean roman, sotul, cetatean turc. Au locuit 2 ani impreuna in Turcia, in 2014 s-a nascut o fetita, care are ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, este posibil ca tatal sa acuza mama de rapirea copilului ... Koala1234 Koala1234 Buna ziua , este posibil ca tatal sa acuza mama de rapirea copilului ( 3 luni ) , pentru ca nu mai doreste sa se intoarca in tara in care traieste tatal? Am ... (vezi toată discuția)
Rapire internationala de copil catalinagt catalinagt Buna ziua. Rog Dnii Avocati cu experienta in probleme de rapire internationala de minori sa-mi indice cum se poate rezolva urmatoarea situatie! O ruda a ... (vezi toată discuția)