avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legalitate proba practica in productie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legalitate proba practica in productie

Buna ziua, as dori sa stiu daca este legal ca in proba practica a unui potential angajat venit la interviu acesta sa fie dus in sectia de productie pentru test practic si constientizarea muncii. Pun acesta intrebare deoarece aud pareri impartite referitoare la legalitatea dpdv al Codului Muncii. Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 22 Aprilie 2021
iRazvan91, utilizator
Cel mai recent răspuns: iRazvan91 , utilizator 15:15, 22 Aprilie 2021
Contractul individual de munca se incheie dupa verificarea prealabila a aptitudinilor profesionale si personale ale persoanei care solicita angajarea.

Modalitatile in care urmeaza sa se realizeze verificarea sunt stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil, in statutul de personal - profesional sau disciplinar - si in regulamentul intern, in masura in care legea nu dispune altfel.
Multumesc pentru raspuns, cunosc art. 29 din Codul Muncii, dar eu faceam referire la existenta unui posibil text de lege care sa interzica proba practica inaintea incheierii unui contract individual de munca, facand abstractie de modalitatile stabilite in ROI/CCM care nici nu exista in ceea ce ma priveste pe mine. Din CM eu inteleg ca singura modalitate de verificare prealabila a aptitudinilor profesionale este pe baza de informatie si mi se spune ca nu este in temeiul legii sa dai probe practice unei persoane in cadrul sectiei de lucru inainte de a fi angajata. Multumesc inca o data!
Ultima modificare: Joi, 22 Aprilie 2021
iRazvan91, utilizator
Codul Muncii nu interzice asa ceva ... ci prevede ca modalitatile de verificare sunt prevazute in acele documente.

In lipsa unor prevederi scrise, in opinia mea, nu exista posibilitatea verificarii prin proba practica.
Ultima modificare: Joi, 22 Aprilie 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua. am dat o proba de lucru de 2 zile la un centru de ... B. Denisa B. Denisa Bună ziua. Am dat o proba de lucru de 2 zile la un centru de copii cu dizabilități. La interviu mi sa spus ca proba se plătește dar după cele 2 zile ... (vezi toată discuția)
Proba la locul de munca tom33 tom33 -este binecunoscut faptul ca in multe cazuri ceea ce se prezinta la interviu despre un job poate fi diferit fata de ceea ce este intr adevar real -pentru a nu ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba de o zi AnaMaria08M AnaMaria08M Buna, Revin cu o intrebare pentru ca se pare ca ma confrunt iar cu o situatie dubioasa. Dupa un interviu la o firma de recrutare si un interviu la ... (vezi toată discuția)