avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună ziua. Am dat o proba de lucru de 2 zile la un ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună ziua. Am dat o proba de lucru de 2 zile la un centru de ...

Bună ziua. Am dat o proba de lucru de 2 zile la un centru de copii cu dizabilități. La interviu mi sa spus ca proba se plătește dar după cele 2 zile și-au retras cuvintele și nu vor sa recunoască. Menționez ca nu am semnata nimic la interviu. Au vrut sa vadă cum ma descurc înainte. As dori sa știu dacă sunt obligați sa plătească proba de 2 zile sau nu?
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 04:16, 28 Iulie 2021
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu sunt obligati, daca nu exista un document scris intre dvs si acea societate.
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Citeam într-un articol de pe site că nu e voie să se procedeze așa, e considerată muncă la negru:
Codul muncii stabilește că perioada de probă poate fi stabilită în momentul în care se încheie un contract individual de muncă (CIM), nu înainte de asta. Mai mult, angajatorii care supun candidații la o perioadă de probă fără a avea un contract de muncă înregistrat, chiar și dacă este vorba doar de câteva zile, riscă amenzi usturătoare.

2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contractul individual de munca se incheie dupa verificarea prealabila a aptitudinilor profesionale si personale ale persoanei care solicita angajarea.

Modalitatile in care urmeaza sa se realizeze verificarea sunt stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil, in statutul de personal - profesional sau disciplinar - si in regulamentul intern, in masura in care legea nu dispune altfel.

Prin urmare, consider ca este vorba despre verificarea aptitudinilor si nu despre perioada de proba .
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Curtea de Apel București e de altă părere :)

Prevederile art. 29 din Codul muncii dau posibilitatea angajatorului, ca in prealabil incheierii contractului individual de munca, sa verifice aptitudinile persoanei care solicita angajarea, din perspectiva capacitatii de a ocupa postul respectiv, precum si aptitudinile profesionale, pe baza documentelor prezentate la angajare, putand cere informatii de la fostii angajatori cu privire la activitatile indeplinite si la durata angajarii.

Contrar sustinerilor recurentei, Curtea retine ca prevederile art. 29 din Codul muncii nu permit posibilitatea verificarii prealabile printr-o proba de lucru, in acest sens fiind relevanta norma cuprinsa la alin. (3) al acestui articol, potrivit careia verificarea prealabila a aptitudinilor se realizeaza sub forma de informatii.

Prin urmare, este corecta interpretarea pe care intimata a dat-o prevederilor art. 29 si art. 31 din Codul muncii, in sensul ca, dupa verificarea prealabila a aptitudinilor profesionale (de exemplu conditii de studii, recomandari) si personale (starea de sanatate) ale persoanei care solicita angajarea (conform art. 29 din Codul muncii) legiuitorul a impus angajatorului in situatia in care doreste sa verifice efectiv (practic) aptitudinile salariatului, respectarea prevederilor art. 31 alin. (3) din Codul muncii, fapt care se poate realiza numai prin incheierea in forma scrisa a unui contract individual de munca in care se stabileste perioada de proba, asa cum in mod corect a apreciat si instanta de fond.

Un argument in acest sens este si acela ca la art. 31 alin. (3) din Codul muncii se prevede ca pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, la initiativa oricareia dintre parti, din aceasta prevedere rezultand fara echivoc faptul ca proba de lucru nu poate avea loc in afara perioadei de proba reglementata de Codul muncii.

In concluzie, in mod corect a stabilit instanta de fond ca in speta sunt incidente dispozitiile art. 31 din Codul muncii, in sensul ca proba de lucru se poate efectua numai in perioada de proba, deci cu incheierea unui contract individual de munca, iar faptul ca M. S. nu a spalat nicio masina la data de 05. 06. 2014, pana la momentul aparitiei inspectorilor de munca, nu inlatura intentia cu care au actionat partile, respectiv prezentarea la munca si primirea la munca.

[ link extern ]
Proba de lucru si verificarea aptitudinilor nu inseamna ca a inceput munca efectiv cum este cazul perioadei de proba dupa incadrarea in munca in baza unui CIM.

Inseamna ca te plimbi cu potentialul angajat in zona unde este viitorul loc de munca si vezi cum se descurca acolo. Este doar vizitator.

Alte discuții în legătură

Perioada de proba adinellazip adinellazip Buna ziua, lamuriti-ma va rog si pe mine: exista o formula de genul \'Invitatie la proba de lucru\' care se completeaza pentru un posibil viitor angajat ? Sau ... (vezi toată discuția)
Reclamatie firma angajatoare Lumiere Lumiere Cine poate face ceva in privinta unei firme care cheama la interviu pentru angajare numai persoane cu experienta si le munceste o zi intreaga pentru a vedea ... (vezi toată discuția)
Legalitate proba practica in productie iRazvan91 iRazvan91 Buna ziua, as dori sa stiu daca este legal ca in proba practica a unui potential angajat venit la interviu acesta sa fie dus in sectia de productie pentru test ... (vezi toată discuția)