avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna seara, Referitor la Asociatile de proprieteri am ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna seara, Referitor la Asociatile de proprieteri am o nelamurire ...

Buna seara, Referitor la Asociatile de proprieteri am o nelamurire si va rog sa aveti amabilitatea sa ma consiliati pentru a incerca o clarificare. Iata speta la care faceam referire: proprietari, care fac parte dintr-o asociatie de proprietari, depun in fondul de reparații al respectivei asociatii bani reprezentand cota parte indiviza pentru reparatia acoperisului blocului. S-a intamplat ca o parte din proprietari sa nu depuna sau sa nu doreasca sa mai participe cu sumele reprezentand cotele lor de participare la cheltuiala pentru reaparatia planificacata. Aastfel, suma stransa la fondul de reparatii nu mai acopera decat in parte valoarea reparatiei. Asociatia intentionaza sa-i actioneze in judecata pe cei care nu au contribuit, pentru a obtine o obligare lor la plata. O parte din cei care si-au platit cota ce le revenea, apreciind ca actiunile in instanta pot dura si 2-3 ani, doresc sa-si retraga banii depusi in contul asociatiei, Insa, asociatia refuza restituire invocand prevederile Legii n.139/2018, justificand ca banii din fondul de reparatii nu pot fi restuiti !!! si treguie utilizati numai pentru reparatii. Va rog sa-mi confirmati sau infirmati daca refuzul asociatiei este justificat dpdv legal si daca se poate si temeiul legal. Multumesc, Cristian
Cel mai recent răspuns: cristianba , utilizator 19:00, 25 Aprilie 2021
Conform disp L nr 196/2018 care guverneaza infiintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari,fondul de reparatii nu se restituie deponentilor
"
L nr 196/2018
Art.70. - (1) Toate veniturile obţinute din exploatarea proprietăţii comune, inclusiv veniturile din dobânzi bancare, aparţin asociaţiei de proprietari.

(2) Veniturile prevăzute la alin.(1) alimentează numai fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari şi nu se plătesc proprietarilor.
Lista acestor venituri, precum şi cheltuielile aferente lor sunt prezentate semestrial, într-un raport afişat la avizierul asociaţiei, şi se evidenţiază în registrul unic de venituri şi cheltuieli al asociaţiei de proprietari.
al 2
Proprietarii membri ai asociației de proprietari au obligația să aprobe un fond de reparații anual, necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune. Comitetul executiv fundamentează și prezintă adunării generale suma anuală necesară pentru constituirea sau completarea fondului de reparații, care se alimentează în avans, în tranșe lunare egale, prevăzute în lista de plată a cheltuielilor asociației de proprietari. Fondul de reparații este utilizat numai pentru consolidarea condominiului, reabilitarea termică, creșterea calității ambiental-arhitecturale a construcțiilor, precum și pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune"
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire fond investii asociatie prop Patras Gheorghe Patras Gheorghe In 2014 AG a asociatiei de prop a hotarat construirea acoperisului tip sarpanta. In acest sens s-a contituit un fond de investitii pentru aceasta lucrare prin ... (vezi toată discuția)
Fonduri asociatie de proprietari favex favex Legea 196/2018 intra in vigoare la 60 zile de la data publicarii in MO care a fost 30.07.2018, deci in prezent nu se aplica, fiind valabila inca legea ... (vezi toată discuția)
Care este modalitatea de retribuire a cenzorului asociatiei de proprietari? se poate cu contract de munca? gev gev Buna seara, am constatat ca o vina mare pentru ilegalitatile din asociatia de proprietari (unde sunt obligat sa fiu membru deoarece am proprietatea in ... (vezi toată discuția)