avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nota de lichidare, legislatie sau abuz?!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nota de lichidare, legislatie sau abuz?!

Salut, am lucrat o perioada pentru o firma privata din Bucuresti, cu contract de munca pe durata nelimitata, dar fara sa primesc fluturasi de salariu sau la final documentele de incetare. Desi le-am solicitat in scris, firma nu a raspuns in timp util, se implinesc aproape 30 de zile iau eu n-am nici un document care sa ateste intreruperea cartii de munca prin acordul partilor. Ba mai mult acestia refuza inmanarea notei de lichidare mentionand ca nu-mi foloseste la nimic iar in decizia de incetare se mentioneaza ca firma nu are datorii fata de mine, ceea ce este eronat. As fi dorit mai multe lamuriri asupra contextului legislativ, in ideea de a merge mai departe cu aceasta sesizare. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:13, 28 Aprilie 2021
1. Potrivit art.7 alin.6 din HG nr.905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, “la solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia un extras din registru, datat şi certificat pentru conformitate,sau o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, astfel cum rezultă din registru şi din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.

2. HG 905/2017
art.7
.....
(3) La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia copii ale documentelor existente in dosarul personal, in termen de 15 zile lucratoare de la data solicitarii.
(4) Documentele sunt eliberate in copie certificata pentru conformitate cu originalul de catre reprezentantul legal al angajatorului sau de persoana imputernicita de angajator.
....

3. HG 905/2017
art.7
.....
(5) Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 300 lei la 1.000 lei încălcarea de către angajator a prevederilor art. 7 alin. (3) - (6).

(6) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor angajatorilor se fac de către inspectorii de muncă.

4. Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizia de încetare a cim stefan2016 stefan2016 Buna ziua, Am demisionat de la locul de munca pe data de 16.07.2019 pentru neplata salariilor de mai bine de cinci luni. Pana in momentul de fata nu mi s- a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. as dori sa stiu daca un fost angajator, are dreptul ... Viareggio Viareggio Buna ziua. As dori sa stiu daca un fost angajator, are dreptul sa nu mi elibereze documentele necesare angajarii, daca angajatul are datorii fata de ... (vezi toată discuția)
Refuz eliberare acte Gabriel666 Gabriel666 Bună seara, Fostul meu angajator, refuza să-mi elibereze decizia de încetare a contractului, adeverință de vechime și adeverință care atesta dacă ... (vezi toată discuția)