avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1370 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Casatorie cu regim separatie bunuri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Casatorie cu regim separatie bunuri

In cazul unei casatorii in care exista regimul separatiei de bunuri, daca sotul achizitioneaza o casa pe parcursul casatoriei, in caz de deces al acestuia sotia mosteneste 1/4 sau 1/2 si 1/4 din jum sotului??
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 12:16, 29 Aprilie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sotia mosteneste ca in oricare regim, 1/4 din ce avea sotul daca intra in concurs cu un copil al decedatului.
daca sotul a achizitionat casa, acea casa e bunul lui propriu, din care sotia mosteneste o cota, care e cota, depinde de rudele cu care vine in concurs. Ziceti de 1/4, dar nu ziceti daca decedatul are copil/i.
daca bunul era comun, jumatate ar fi fost a sotiei si mostenea 1/4 din partea sotului, nu e cazul dvs., nu aveti o jumatate din casa, era toata a sotului.
Ultima modificare: Joi, 29 Aprilie 2021
gi-jane2, moderator
Da. Exista copii, am uitat sa precizez.
Deci, orice este achizitionat in timpul casatoriei sub regimul separatiei de bunuri, de unul din soti in caz de succesiune celuilalt ii revine 1/4 si 3/4 copiilor. Am inteles corect??

gi-jane2 a scris:

Sotia mosteneste ca in oricare regim, 1/4 din ce avea sotul daca intra in concurs cu un copil al decedatului.
daca sotul a achizitionat casa, acea casa e bunul lui propriu, din care sotia mosteneste o cota, care e cota, depinde de rudele cu care vine in concurs. Ziceti de 1/4, dar nu ziceti daca decedatul are copil/i.
daca bunul era comun, jumatate ar fi fost a sotiei si mostenea 1/4 din partea sotului, nu e cazul dvs., nu aveti o jumatate din casa, era toata a sotului.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Orice bun achizitionat de fiecare sot, in timpul casatoriei, sub regimul separatiei de bunuri, este bunul propriu al sotului respectiv.
Astfel, oricare dintre dvs ar deceda primul, bunurile achizitionate de sotul decedat, revin: sotului supravietuitor - 1/4 si copiilor 3/4.
Cotele se calculeaza la intregul bunurilor sotului decedat, nu la jumatate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

da, pt ca e bunul lui propriu si cota sotiei in concurs cu copilul, e de 1/4.
andreea1181 a scris:

Da. Exista copii, am uitat sa precizez.
Deci, orice este achizitionat in timpul casatoriei sub regimul separatiei de bunuri, de unul din soti in caz de succesiune celuilalt ii revine 1/4 si 3/4 copiilor. Am inteles corect??

gi-jane2 a scris:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire majestik majestik Bună ziua...dacă în cursul căsătoriei am avut un regim matrimonial cu bunuri proprii,după decesul unuia dintre soți ce procentaj din bunurile soțului ... (vezi toată discuția)
Cum se imparte mostenirea intre sotia 2 si copil? ContSters267473 ContSters267473 Ordinea cronologica: Din prima casatorie exista un copil. 1. Sotul a divortat de prima sotie cu care are un copil major. 2. Sotul a cumparat un imobil. 3. ... (vezi toată discuția)
Mostenire in comunitate de bunuri Sineu Sineu Buna ziua. Situatia mea este urmatoarea : in timpul casatoriei am cumparat impreuna (regim matrimonial de comunitate de bunuri). Nu avem copii in aceasta ... (vezi toată discuția)