avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Medic-persoana fizica autorizata-profesie liberala
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Medic-persoana fizica autorizata-profesie liberala

Cum poate deveni persoana fizica autorizata un medic. Acte necesare avand in vedere ca va activa la o clinica particulara. Ce cote de contributii va trebui sa plateasca daca este si angajat la un spital din cadrul Ministerului Sanatatii?
Cel mai recent răspuns: Luisa Mitroi legalista.ro , Consilier juridic 23:24, 9 Ianuarie 2010
Profesiile liberale -medici, avocati, arhitecti etc. - sunt excluse de la autorizarea ca persoana fizica autorizata, conform OUG 44/2008, fiecare profesie liberala exercitandu-se in conditiile legilor speciale care reglementeaza respectiva profesie.

Conform Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, profesia de medic se exercita astfel (a se vedea in special al. 3):

ART. 380
(1) Profesia de medic se exercita in Romania cu titlul profesional corespunzator calificarii profesionale insusite, dupa cum urmeaza:
a) medic de medicina generala pentru absolventii facultatilor de medicina licentiati anterior promotiei 2005 si care au dobandit drept de libera practica in baza normelor precedente prezentei legi;
b) medic specialist in una dintre specialitatile clinice sau paraclinice prevazute de Nomenclatorul specialitatilor medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica si cetatenilor unui stat membru al Uniunii Europene, ai unui stat apartinand Spatiului Economic European sau ai Confederatiei Elvetiene, care detin un titlu oficial de calificare in medicina si care exercita profesia in Romania.
(3) Medicii care au obtinut certificatul de membru al Colegiului Medicilor din Romania pot desfasura activitati medicale potrivit pregatirii profesionale in sistemul public de sanatate sau/si in sistemul privat, fie ca angajati, fie ca persoana fizica independenta pe baza de contract. Calitatea de persoana fizica independenta se dobandeste in baza certificatului de membru al Colegiului Medicilor din Romania si a inregistrarii la administratia financiara in a carei raza domiciliaza medicul. In conditiile legii, medicii pot infiinta si cabinete de practica medicala.

In concluzie un medic isi poate exercita profesia fie ca angajat, fie ca persoana fizica independenta pe baza de contract. Calitatea de persoana fizica independenta se dobandeste in baza certificatului de membru al Colegiului Medicilor din Romania si a inregistrarii la administratia financiara in a carei raza domiciliaza medicul. In conditiile legii, medicii pot infiinta si cabinete de practica medicala.
Prin urmare, fie: 1. incheiati un contract de munca, fie 2. lucrati in temeiul unui contract de colaborare, cu conditia sa obtineti certificatul de la Colegiul Medicilor si sa va inregistrati la administratia financiara ca persoana fizica independenta, fie 3. va infiintati un cabinet.

Va stau la dispozitie pentru orice lamuriri suplimentare si sprijin,

Luisa Mitroi

Business Legal Consultant
Ultima modificare: Duminică, 10 Ianuarie 2010
Alin Popescu, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa - modalitate de impozitare ariadna661 ariadna661 Buna seara. Am o intrebare referitoare la sistemul de impozitare pentru PFA. Eu sunt medic si sunt inregistrata cu CIF la Administratia Financiara. Am cerut ... (vezi toată discuția)
Medicul poate fi pfi?-legislatie ultima ora ema.1 ema.1 Buna ziua. As dori sa stiu daca in conformitate cu legislatia de ultima ora, medicul poate fi PFI ,putand sa incheie contracte prestari servicii medicale ... (vezi toată discuția)
Kinetoterapeut pfi siempreska siempreska Buna seara! Un absolvent de kinetoterapie doreste sa incheie un contract de prestari-servicii cu un spital; in ce forma poate lucra legal? Am inteles ca o ... (vezi toată discuția)