avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Intocmirea situatiilor financiare anuale.
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Intocmirea situatiilor financiare anuale.

Buna ziua,

As dori sa stiu daca declaratia care trebuie facuta la intocmirea situatiei financiare anuale, cea care trebuie sa fie in conformitate cu art. 30 din Legea Contabilitatii nr. 82/1991 trebuie semnata de administrator sau de contabilul care a intocmit declaratia?

Multumesc,
O zi buna!
Ultima modificare: Marți, 11 Mai 2021
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 08:35, 14 Mai 2021
Declaratia se semneaza de administrator. In L 82/1991 se mentioneaza:

Art. 10. - Răspunderea pentru organizarea și conducerea contabilității la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) - (4) revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligația gestionării entității respective.
...
Art. 30. -
Situațiile financiare anuale vor fi însoțite de o declarație scrisă a persoanelor prevăzute la art. 10 alin. (1) prin care își asumă răspunderea pentru întocmirea situațiilor financiare anuale și confirmă că:....
Ultima modificare: Marți, 11 Mai 2021
Ioan Petru Butariu, Contabil
Buna ziua,

Multumesc pentru raspuns.

Contabilitatea firmei mele este externalizata, In acest context declaratia nu este asumata de catre entitatea care se ocupa de contabilitatea firmei mele?

Eu nu am cunostinte contabile. Este corect sa imi asum raspunderea pentru intocmirea situatiei financiare , ca este in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile?
Ultima modificare: Marți, 11 Mai 2021
alsantcalsan, utilizator
Da, intrucat si semnati acele situatii financiare anuale. Cum ar putea cineva extern sa stie ca compania d-voastra își desfășoară activitatea în condiții de continuitate? Sau ca situațiile financiare anuale oferă o imagine fidelă a poziției financiare, performanței financiare și a celorlalte informații referitoare la activitatea desfășurată? Doar d-voastra cunoasteti compania si sunteti de fapt interfata intre terti, salariati si companie.

De asta sunteti administrator ca sa raspundeti inclusiv pentru contabilitate. Iar daca entitatea sau persoanele care va conduc contabilitatea au gresit vor raspunde si ele. Cred ca multi administratori nu isi dau seama de raspunderea care si-o asuma.

Similar Legea 319/2006 a securității și sănătății în muncă percizeaza ca in cazul în care un angajator apelează la servicii externe, acesta nu este exonerat de responsabilitățile sale în acest domeniu.

In consecinta trebuie sa va alegeti cu grija colaboratorii.
Ultima modificare: Vineri, 14 Mai 2021
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspunderea pentru intocmirea situatiilor financiare srl Educativ Educativ Buna ziua, Pentru o firma (micro) ce are contabilitatea externalizata in totalitate, cine ar trebui sa-si asume raspunderea pentru intocmirea situatiilor ... (vezi toată discuția)
D101+ bilant filofteea filofteea Buna ziua, in data de 21.02.2018 au incetat raporturile de munca cu societatea la care am lucrat in ultimii doi ani. Inventarierea patrimoniului s-a efectuat ... (vezi toată discuția)