avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Amenajare restaurant in spatiu comercial fara acordul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Amenajare restaurant in spatiu comercial fara acordul vecinilor

Buna ziua.
La parterul blocului in care locuiesc s-a deschis recent un restaurant in incinta unui spatiu comercial (destinatie in CF de Spatiu Comercial).
Inaintea deschiderii restaurantului s-au efectuat lucrari de constructie (modificari specifice functionarii unui restaurant - recompartimentarea prin daramara si ridicarea altor pereti; inainte configuratia spatiului era cea a unui magazin alimentar).
Mentionez ca restaurantul nu a obtinut autorizatie de constructie pentru amenajari si nu a incheiat nici un fel de conventie civila cu proprietarii cu care se invecineaza sau cu asociatia de proprietari.

O prima intrebare ar fi daca lucrarile de constructie si modificarile spatiului pentru convertirea sa in restaurant constituie schimbarea destinatiei spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta la care face referire Articolul 40 din legea 196/2018?

Si daca da, a doua intrebare ar fi ce este de facut avand in vedere cele de mai sus? (functionarea restaurantului provoaca o serie de probleme zgomot si miros iar acordul vecinilor si al asociatiei a fost ocolit atat la amenajare cat si la schimbarea destinatiei).

Pentru usurinta redau mai jos articolul de lege la care faceam referire mai sus:

Articolul 40 din legea 196/2018:

(1)Schimbarea destinatiei locuintelor, precum si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, prezente in proiectul initial al imobilului, se poate face numai cu avizul scris al comitetului executiv si cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectati cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii.

(2)Odata cu acordul mentionat la alin. (1), proprietarii direct afectati cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii si proprietarul care solicita acordul pentru schimbarea destinatiei locuintei sau spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta semneaza si o conventie cu privire la declararea activitatii care se va desfasura in spatiul respectiv, precum si numarul de persoane in functie de care vor fi calculate cheltuielile pe numar de persoane.

(3)O copie a conventiei prevazute la alin. (2) se inmaneaza presedintelui asociatiei de proprietari in vederea anexarii acesteia la acordul de asociere.


Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 14 Mai 2021
Doldrums, utilizator
Cel mai recent răspuns: PetrosRobert , utilizator 14:26, 20 Octombrie 2023
Dacă în cartea funciara apare ca spațiu comercial nu are cum sa schimbe destinația din locuinta în altceva pentru ca nu e locuinta.Nu schimba nimic.Ramane în continuare spațiu comercial.
Atat timp cat dv precizati de la bun inceput ca este vorba despre spatiu comercial la parterul blocului,nu opereaza dispozitiile imvocate de dv ,nu se mai poate pune in discutie schimbarea destinatiei din spatiu de locuit.....
Va multumesc pentru rapsunsuri!

Dar.....aspectul important aici este faptul ca s-a schimbat utilizarea spatiului, deci destinatia pentru care e folosit. Spatiu comercial inseamna un loc in care se vand si se cumpara bunuri, nu un spatiu unde se prepara alimente, De ce mai exista atunci destinatia de alimentatie publica, daca e suficient sa fie spatiu comercial?

Repet:

1. s-au facut niste modificari structurale pentru a indeplini, proabil, cerintele necesare desfasurarea activitatii de alimentatie publica care necesita o structură/compartimentare a spațiului în care se desfășoară activitatea, care să permită ca circuitele funcționale (de personal, de materii prime, produsele preparate, resturile menajere, etc) să se realizeze într-un singur sens și fară intersectarea fazelor de lucru salubre cu cele insalubre, conform Ordinului nr.976/1998 ([ link extern ] ),

2. utlizarea finala a spatiului s-a schimabat prin modificari structurale din magazin alimentar in restaurant, nu putem spune ca activitatea de a vinde pufuleti creaza acealasi nivel de disconfort cu prepararea si comercializarea mancarii intr-un resturant.

3. amenajarile s-au realizat fara o autorizatie de constructie care incalca legea 50 din 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții ([ link extern ] )
A se face deosebirea între spațiu comercial și spațiu de alimentație publică. Absolvenții de studii superioare economice știu de ce...
Ultima modificare: Vineri, 14 Mai 2021
mira55, utilizator
Discuția e, relativ., inutila. Art. 40 din legea 196 /2018 spune chiar la alin 1 ca nu numai schimbarea destinației de locuință se supune avizării, ci și cea a spatiilor cu alta destinație, cum sunt, de exemplu, spațiile comerciale. "Spațiu comercial" e o denumire generala, avizul se obține pentru fiecare gen de activitate în parte. Una e sa fie cabinet de consultații psihologice, alta e să fie, cum e dat exemplu acum, restaurant.
Ultima modificare: Vineri, 14 Mai 2021
latka, moderator

Alte discuții în legătură

Schimbarea destinatiei unui spatiu camercial Doldrums Doldrums Buna ziua. La parterul blocului in care locuiesc s-a deschis recent un restaurant in incinta unui spatiu comercial(a fost spatiu comercial de la ... (vezi toată discuția)
Buna. daca ai un spatiu comercial la parterul blocului transformat ... Ralu100- Ralu100- Buna. Daca ai un spatiu comercial la parterul blocului transformat din apartament , pentru punct de lucru al firmei SRL iti trebuie din nou un acord de la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, detin un spatiu comercial la parterul unui bloc nou ... Ani1959 Ani1959 Buna ziua, Detin un spatiu comercial la parterul unui bloc nou care este in acte (si din proiect) spatiu comercial. In acest spatiu, doresc sa deschid un salon ... (vezi toată discuția)