avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Amenajare restaurant in spatiu comercial fara acordul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Amenajare restaurant in spatiu comercial fara acordul vecinilor

Buna ziua.
La parterul blocului in care locuiesc s-a deschis recent un restaurant in incinta unui spatiu comercial (destinatie in CF de Spatiu Comercial).
Inaintea deschiderii restaurantului s-au efectuat lucrari de constructie (modificari specifice functionarii unui restaurant - recompartimentarea prin daramara si ridicarea altor pereti; inainte configuratia spatiului era cea a unui magazin alimentar).
Mentionez ca restaurantul nu a obtinut autorizatie de constructie pentru amenajari si nu a incheiat nici un fel de conventie civila cu proprietarii cu care se invecineaza sau cu asociatia de proprietari.

O prima intrebare ar fi daca lucrarile de constructie si modificarile spatiului pentru convertirea sa in restaurant constituie schimbarea destinatiei spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta la care face referire Articolul 40 din legea 196/2018?

Si daca da, a doua intrebare ar fi ce este de facut avand in vedere cele de mai sus? (functionarea restaurantului provoaca o serie de probleme zgomot si miros iar acordul vecinilor si al asociatiei a fost ocolit atat la amenajare cat si la schimbarea destinatiei).

Pentru usurinta redau mai jos articolul de lege la care faceam referire mai sus:

Articolul 40 din legea 196/2018:

(1)Schimbarea destinatiei locuintelor, precum si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta, prezente in proiectul initial al imobilului, se poate face numai cu avizul scris al comitetului executiv si cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectati cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii.

(2)Odata cu acordul mentionat la alin. (1), proprietarii direct afectati cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii si proprietarul care solicita acordul pentru schimbarea destinatiei locuintei sau spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta semneaza si o conventie cu privire la declararea activitatii care se va desfasura in spatiul respectiv, precum si numarul de persoane in functie de care vor fi calculate cheltuielile pe numar de persoane.

(3)O copie a conventiei prevazute la alin. (2) se inmaneaza presedintelui asociatiei de proprietari in vederea anexarii acesteia la acordul de asociere.


Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 14 Mai 2021
Doldrums, utilizator
Cel mai recent răspuns: PetrosRobert , utilizator 14:26, 20 Octombrie 2023
mira55 a scris:

A se face deosebirea între spațiu comercial și spațiu de alimentație publică. Absolvenții de studii superioare economice știu de ce...


Nu stiu cum sa interpretez raspunsul dvs., dar si pt mine este asta o nelamurire: De ce mai exista spatii cu destinatie Alimentatie Publica, cand e suficient si destinatia generica de Spatiu Comercial?

latka a scris:

Discuția e, relativ., inutila. Art. 40 din legea 196 /2018 spune chiar la alin 1 ca nu numai schimbarea destinației de locuință se supune avizării, ci și cea a spatiilor cu alta destinație, cum sunt, de exemplu, spațiile comerciale. "Spațiu comercial" e o denumire generala, avizul se obține pentru fiecare gen de activitate în parte. Una e sa fie cabinet de consultații psihologice, alta e să fie, cum e dat exemplu acum, restaurant.


Absolut de acord cu dvs., problema este ca se pare ca legea nu este aplicata uniform (sau se interpreteaza diferit), in cazul de fata spatiul respectiv a fost din constructie cu destinatia de Spatiu Comercial si nu s-a incheiat niciodata o conventie civila.

Probabil in aceste cazuri trebuie lamurita situatia in justie, deoarce legislatia este oarecum vaga iar autoritatile nu au nici o motivatie sa solutioneze o astfel de situatie. Nici nu stiu in atributia cui ar pica acest lucru (Primaria, ISC, Registrul Comertului?)
Ultima modificare: Vineri, 14 Mai 2021
Doldrums, utilizator
As fi totusi curios de pararea unui specialist, fie un avocat care are experienta cu astfel de spete sau cineva din domeniul securitatii si sanatatii in munca /constructii/ urbanism care analizeaza astfel de situatii frecvent.
Prima reclamație se poate depune la ISC conform art. 102/1 /g din legea 196 /2018.
Asociația ar trebui sa facă acest lucru.
Ultima modificare: Duminică, 16 Mai 2021
latka, moderator
Este o firma sus la etaj zic că au contract zic ei dar nu vrea sa arate aprobarea asotiacie am depus plângere la poliție au zis poliția să zicem la asociație sa ne de-a aprobare și au zis că la chiriași nu pot cere aprobare doar poliția am handicap cu 17 boli am Flotant aici ce sa fac cu mama ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea destinatiei unui spatiu camercial Doldrums Doldrums Buna ziua. La parterul blocului in care locuiesc s-a deschis recent un restaurant in incinta unui spatiu comercial(a fost spatiu comercial de la ... (vezi toată discuția)
Buna. daca ai un spatiu comercial la parterul blocului transformat ... Ralu100- Ralu100- Buna. Daca ai un spatiu comercial la parterul blocului transformat din apartament , pentru punct de lucru al firmei SRL iti trebuie din nou un acord de la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, detin un spatiu comercial la parterul unui bloc nou ... Ani1959 Ani1959 Buna ziua, Detin un spatiu comercial la parterul unui bloc nou care este in acte (si din proiect) spatiu comercial. In acest spatiu, doresc sa deschid un salon ... (vezi toată discuția)