avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... conditii de acordare a salariului compensatoriu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

conditii de acordare a salariului compensatoriu

Buna ziua.Am citit foarte multe discutii de pe acest forum, legate de salariul compensatoriu dar tot am niste dubii, asa ca o sa va prezint exact situatia in care ma aflu eu si inca 8 colegi de servici.
Firma in cadrul careia lucrez nu are nici un contract momentan si din lipsa lucrarilor s-a luat hotararea ca toti angajatii firmei sa fie trimisi in somaj, in 3 transe, cate 9 persoane odata.
Pe data de 22 .12.2009 ni s-a dat sa semnam o decizie prin care eram trimisi in preaviz 20 de zile lucratoare(primii 9 angajati), incepand cu data de 21.12.2009. In cadrul firmei nu exista un contract colectiv de munca si nici sindicat, doar este o firma de 30 de angajati.
Intrebarea mea este daca avem dreptul la salariul compensatoriu
In cazul altei firme se intampla acelasi lucru, doar ca firma respectiva are doar 6 angajati, inclusiv directorul. Aceste pesoane au dreptul la salariu compensatoriu?Va rog sa ma ajutati in aceasta problema dar si cu suportul legal aferent.
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: georgyanaa , utilizator 09:06, 7 Ianuarie 2010
1. Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ţară, în cazul contractului colectiv de muncă la nivel naţional - art.241 alin.1 lit.d

2. În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior - art.247 C.mun.

3. Art. 78 (1) din CCMN prevede ca, la incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.

Prin urmare, din coroborarea acestor texte de lege, rezulta ca aveti dreptul sa primiti acest salariu compensatoriu.
Multumesc. Dar in cazul in care angajatorul nu este de acord cu plata salariului compensatoriu, motivand ca disponibilizeaza din incapacitatea de plata a salariilor, desi nu este cazul, ce putem face in aceasta situatie?
Va puteti adresa instantei de judecata (Tribunalul judetean in a carui raza aveti domiciliu) si/sau ITM-ului.
~ Conținut șters la cerere ~
Sesizati ITM-ul si , in paralel dati firma in judecata pentru plata acestui salariu, la Tribunalul din raza caruia domiciliati, sectia litigii de munca.

Alte discuții în legătură

Salariu compensatoriu Elena S Elena S Buna seara! Sper sa reusesc sa aflu ceea ce ma intereseaza f mult... Sunt in preaviz de 20 de zile in conformitate cu art 73, alin 1... Intrebarea mea este: ... (vezi toată discuția)
Spor vechime in munca mihailaurentiu mihailaurentiu Buna ziua.Exista urmatoarea situatie: firma are 15 salariati,nu are contract colectiv de munca.Intrebarea ar fi daca in aceasta situatie trebuie calculat spor ... (vezi toată discuția)
Salariul compensator. Rudolf999 Rudolf999 Salut. Noul Contract colectiv de munca de cind este in vigoare ??? si daca este mentionat in contractul colectiv de munca [b]Salariul compensator[/b]. Ma ... (vezi toată discuția)