Soția unei rude apropiate, aflata la a 2-a căsătorie, a decedat.
Cei 2 soti aveau un apartament care in acest moment ar trebui împărțit la succesiune intre soțul in viata si fiul din prima căsătorie al soției decedate.
Vreau sa știu daca e posibil/legal ca înainte de succesiune, fiul sa il compenseze pe soț cu o suma de bani, echivalentul aproximativ al părții soțului din succesiune, urmând ca la succesiune sa primească in schimb întregul apartament. Totul se face de comun acord intre cei 2.
Daca da, care ar fi pașii de urmat?
Nu se poate.
Renuntarea la succesiune este pura si simpla, deci ea nu poate sa fie conditionata de plata unei sume de bani.
Chiar si asa, daca s-ar intelege intre ei sa se achite suma de bani, renuntarea ar avea efect numai in ceea ce priveste partea din bun care se mosteneste, adica jumatate, daca acest bun era comun. Prin renuntarea la succesiune nu este in nici un fel afectata cota de 1/2 din dreptul de proprietate asupra bunului care apartine sotiei (daca bunul era comun).
Asa ca ceea ce trebuie facut, ca sa corespunda si cu realitate, este sa se dezbata succesiunea, sa isi mosteneasca fiecare partea apoi, in cadrul unui contract de partaj, fiul sa ii achite sotiei o sulta si sa primeasca intregul drept de proprietate asupra apartamentului. Daca dreptul de proprietate asupra imobilului nu este intabulat, trebuie facuta intabularea, dupa mostenire, si inainte de partaj.