avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... salariu si pensie 2010?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

salariu si pensie 2010?

Mama este in situatia de fata ,lucreaza la un spital maternal si nu stie daca mai poate continua sau va ramine doar cu pensia ...?:(
Cel mai recent răspuns: MANUELA CHIOREAN , Consultant resurse umane 10:53, 7 Ianuarie 2010
Conform prevederilor Legii nr. 329/2009, pot cumula pensia din sistemul public sau din sistemele neintegrate celui public - cele pentru cadrele militare, apărare naţională, ordine publică, etc. - cu veniturile salariale, persoanele care primesc o pensie netă în cuantum mai mic sau egal cu salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Pentru anul 2009, acesta a fost de 1.693 lei; pentru anul 2010 se derulează în prezent procedura parlementară de adoptare a legii bugetului şi urmează a fi astfel stabilit nivelul salariului mediu brut pe economie în perioadele următoare.
Ca urmare, dacă pensia netă a fost în decembrie 2009 mai mică de 1.693 lei, aceasta poate fi cumulată cu venituri salariale şi probabil că va fi valabil şi pentru 2010, când nivelul legiferat al salariului mediu brut va fi cel puţin egal cu cel stabilit pentru 2009.
Dacă pensia netă depăşeşte limita menţionată, conform instrucţiunilor de aplicare a legii (publicate în Monitorul Oficial nr. 805/2009), angajatorul are obligaţia de a solicita angajaţilor săi care au şi calitatea de pensionari să completeze o declaraţie pe propria lor răspundere, din care rezultă pensiile încasate şi de la ce sistem de pensii, precum şi eventual opţiunea pentru suspendarea plăţii pensiei sau încetarea contractului de muncă, dacă veniturile din pensii depăşesc limita legală. Mai departe, tot angajatorul trebuie să continue demersurile către instituţiile respective, în sensul celor declarate de angajatul său.
Concluzia: dacă pensia netă este mai mică de 1.693 lei, se poate cumula cu venituri salariale; dacă este mai mare, angajatorul va face demersurile necesare în funcţie de opţiunea persoanei respective, fie menţine salariul şi sistează pensia, fie renunţă la contract şi păstrează pensia.
(atenţie: sistarea pensiei nu înseamnă renunţarea definitivă la pensie, ci doar oprirea plăţii acesteia pe perioadele în care se obţin veniturile salariale respective!)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 329/2009 cap iv catalin1970 catalin1970 Buna seara, Directorul general al unei R.A. finantata de la bugetul de stat este angajat cu contract de mandat. Este si pensionar. In acest caz se aplica ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie*salariu ioananecula ioananecula Referitor la legea 329/2009 am si eu o nelamurire in sensul:un pensionar , fost cadru militar, cu pensie partial-anticipata, in valoare neta de 1100 ,poate ... (vezi toată discuția)
Cumul salariu-pensie viceprimar Adrian Marin Adrian Marin Buna ziua! Poate cumula pensia cu salariul un viceprimar ? are pensie de peste 2500 lei . Pun aceasta intrebare pt ca legea 329/2009 la cap 4 art. 17 ... (vezi toată discuția)