avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SOMAJ
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SOMAJ

Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti cum pot proceda cu 2 salariati ai caror posturi se vor desfiinta, specific ca ei intra in concediu de odihna din data de 01.07 pana in data de 29.07, apoi as vrea sa-i trimit in somaj, cum pot proceda ca sa fie legal, ce acte trebuie sa intocmesc, cand trebuie anuntati? Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 10 Iunie 2021
cristinasova, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va trebui sa urmati o procedura in acest sens. Desfiintarea posturilor fac obiectul art 65 din Codul muncii. Se vor intocmi mai multe documente : nota de fundamentare, hotararea asociatilor/administratorului privind acest aspect, notificarea de preaviz catre angajati si decizia de concediere.
Nu uitati: Desfiintarea postului trebuie sa aiba o cauza reala si serioasa.
Trebuie sa aveti organigrama dinainte de desfiintare post si organigrama dupa desfiintarea postului pentru a se justifica incetarea contractelor.
Angajatorul nu are voie sa facă angajări pe posturi corespunzătoare cu pregătirea profesionala a salariatului concediat, pe posturi cu denumiri diferite, atribuții similar, asemănătoare, in termen de 45 zile calendaristice.

Daca societatea decide angajarea unui salariat pe același post desființat, acest lucru poate sa fie o problema in cazul unui posibil litigiu de dreptul muncii întrucât salariatul poate invoca ca desființarea postului nu a fost efectiva, ci s-a dorit îndepărtarea salariatului de cadrul societatii, fiind o concediere subiectiva.
Voiam sa va mai intreb daca se poate sa-i anunt in timpul concediului de odihna ca se vor desfiinta posturile respective, iar din 30.07 sa intre direct in somaj, se poate?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie sa respectati termenul de preaviz stabilit in contract.Dupa terminarea termenului de preaviz , se inceteaza contractul. Pe perioada preavizului angajatul poate fi in concediu de odihna. Concediul de odihna trebuie sa fie aprobat de ambele parti.
Puteti sa le comunicati instiintarea de intrare in preaviz ... dar aveti grija data de incepere a preavizului.... astfel ac , aceasta poate incepe odata cu data inceperii CO , dar nu se poate retroactiv .. adica salariatul intra in CO si apoi se comunica dupa cateva zile , preavizul tot cu data intrarii in CO.
Ultima modificare: Joi, 10 Iunie 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic
adica trebuie sa-l anunt din data de 30 iunie ca intra in preaviz iar cu data de 30 iulie (cand se incheie concediul de odihna) va intra in somaj, este corect?

Alte discuții în legătură

Desfiintare post petronela78_m petronela78_m Buna seara, Inainte cu 3 saptamani, am fost anuntata verbal ca postul meu se va desfiinta, iar un alt post nu au care sa-mi-l ofere si in plus nu se mai fac ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post ingrid25 ingrid25 buna ziua, as dori sa va intreb care sunt pasii corecti legal pt a putea desfiinta un post...mentionez ca angajatul a fost in concediu medical si dupa ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva ContSters83331 ContSters83331 Am si eu o mare problema: astazi mi-au adus la cunostinta ca firma la care lucrez isi restrange activitatea, si 5 angajate vor fi date afara. Mai este ... (vezi toată discuția)