avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua! A intervenit o problema in blocul unde ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua! A intervenit o problema in blocul unde locuiesc la ...

Buna ziua! A intervenit o problema in blocul unde locuiesc la instalatia de canalizare ( sifon ) a vecinului de deasupra. Teava de scurgere a sifonului vecinului trece prin baia mea si intra in canalizarea principala de 110.
Teava sifonului s-a fisurat, iar eu sustin 100% ca cheltuiala reparatiei ii revine vecinului de deasupra, el sustin dimpotriva, ca eu trebui sa suport cheltuila reparatiei, deoarece apa curge la mine si nu la el.

Cine are dreptate in situatia de fata? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 15:34, 11 Iulie 2021
Poate sa facă ce vrea cu instalația respectivă, atât timp cât respectă ad litteram art. 30 alin 4 și nu numai (a se vedea prejudiciul). Asa ca citiți cu atenție legea.

Vorbim de niște soluții tehnice de acum 40-50 de ani, acum nu se mai construiesc blocuri de locuințe care să nu aibă instalațiile tehnice bine delimitate, utilități cu măsurare la intrare pe proprietate individuala , într-un singur punct, etc.

Daca tot va "apărați" atât de mult punctul de vedere, puteți argumenta și juridic? Dați temeiul legal, așa cum vi l-am prezentat și eu. Argumentul dopului nu e juridic.
Ultima modificare: Duminică, 11 Iulie 2021
latka, utilizator
temeiul legal este chiar acel articol....doar citit si inteles cum trebuie, ca sa nu mai spun de latura normala/logica a acestui tip de problema

(4) În cadrul proprietății individuale, proprietarul are obligația să păstreze și să întrețină în stare
de funcționare și siguranță spațiile interioare, echipamentele și instalațiile din dotarea tehnică a
proprietății individuale,
respectiv instalațiile sanitare
, de încălzire, canalizare, alimentare cu
energie electrică, gaz, apă, precum și altele de această natură, pe cheltuiala sa, astfel încât să nu
aducă prejudicii celorlalți proprietari din condominiu.

nu se citeste mot-a-mot ca raspunzi pentru instalatiile care sunt efectiv in limitele proprietatii tale(termenul "in cadrul proprietatii individuale" nu inseamna suprafata fizica a ap ca altfel nu ar mai preciza ulterior de ex "spatiile interioare")....ci "dotarea tehnica a proprietatii individuale" si nu se rezuma la "instalatiile din limitele proprietatii".......acest tip de "dotare tehnica " ca ansamblu, incepe la nivelul sifonului si se termina la intrarea in coloana blocului care face parte din proprietatea comuna.

asa cum coloana verticala este proprietate comuna pt ca se folosesc 10 vecini de ea si chiar daca trece prin mijlocul apartamentului si conform acestei logici e doar a mea(ca practic e pe proprietatea mea) asa si teava sifonului face parte din dotarea tehnica a ap de deasupra chiar daca este pe alta proprietate

din concluzia pe care o prezinti sifonul este chiar parte comuna a blocului(conform art.35 planseul este structura de rezistenta si face parte din proprietatea comuna), teava este a autorului si de unde se conecteaza in 110 este din nou parte comuna?
practic sifonul este in pardoseala si proprietatea mea se limiteaza la nivelul gresiei deci nu e problema mea defectarea acestuia

hai sa o luam o alta situatie ca in cazul meu: am apometrul montat pe palierul blocului si pana la intrarea in ap meu mai este o bucata de teava de 40cm....daca se sparge in bucatica aia de 40 cm cine repara teava ca e in afara proprietatii mele?

si aici inchei acest subiect.....intelege si procedeaza fiecare cum doreste......
E doar o interpretare, greșită dealtfel, cea a dvs..

Dar sa zicem ca ati avea dreptate, răspundeți la niște întrebări atunci:
1. Dacă acea țeava, care se afla în apartamentul de dedesubt, e a celui de sus, face parte din proprietatea individuala a celui de deasupra, trebuie menționat acest lucru undeva?
2. Are dreptul proprietarul acelei țevi să intervină când dorește și cum dorește la ea? O poate schimba și de 10 ori pe an, dacă e a lui?
3. Cum se poate dovedi ca un defect este fatorat celui de deasupra și nu ae al celui care o are în locuința? Poate a fost lovită de acesta?
4. Cel din locuința unde e țeava poate /are dreptul sa se atingă de acea țeava (s-o șteargă, vopsească, mascheze etc)?
latka, utilizator
hob a scris:

hai sa o luam o alta situatie ca in cazul meu: am apometrul montat pe palierul blocului si pana la intrarea in ap meu mai este o bucata de teava de 40cm....daca se sparge in bucatica aia de 40 cm cine repara teava ca e in afara proprietatii mele?

Alimentati-va de la vecinul , ca sa aveti aceeasi situatie cu cea discutata si apoi mai vorbim. Imi spuneti cum se simte vecinul cu acea conducta trecindu-i prin apartamentul lui si cum va intelegeti in cazul in care se sparge teava. :))))
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! coloana de scurgere de la chiuveta si wc trece prin ... meri_tt meri_tt Buna ziua! Coloana de scurgere de la chiuveta si wc trece prin ap meu( toate ap sunt in aceeasi situatie,blocul fiind vechi si asa a fost construit),eu fiind ... (vezi toată discuția)
Teava evacuare wc sparta r_codrescu r_codrescu Teava de evacuare de la wc din apt. meu este sparta si curge la apt. de jos. La mine in baie este uscat iar teava este vizibila in apt. de jos. Cine trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Teava scurgere vana... cine plateste? cme2097 cme2097 Buna ziua, vecina de sub mine se plange ca i se imbiba tavanul cu apa, de la scurgerea mea de la vana. Am fost la ea, am constatat problema. Am chemat ... (vezi toată discuția)