avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Teava scurgere vana... Cine plateste?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Teava scurgere vana... Cine plateste?

Buna ziua,

vecina de sub mine se plange ca i se imbiba tavanul cu apa, de la scurgerea mea de la vana. Am fost la ea, am constatat problema. Am chemat instalator, care nu a detectat nici o problema la sifon si a concluzionat ca teava de scurgere este foarte probabil fisurata. Teava respectiva incepe undeva de la o adancime de 6-7cm in pardoseala mea/tavanul vecinei. Teava continua in jos, iese din tavanul vecinei apoi continua spre teava principala de scurgere (in baia vecinei).

Lucrarea ar presupune sa se sparga tavanul vecinei (cu acordul ei) sa se taie portiunea de teava din pardoseala/tavan si sa se inlocuiasca, iar totul se poate face doar din baia vecinei.

Cine trebuie sa plateasca aceasta lucrare?



Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:19, 10 Ianuarie 2015
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Avand in vedere ca instalatia deserveste exclusiv proprietatea dvs,pe cale de consecinta dvs va revine obligatia suportarii costurilor aferente inlocuirii sifonului si tronsonului de teava pana in scurgerea generala,inclusiv eventualele pretentii ale vecinului din proprietatea caruia urmeaza sa se execute lucrarea
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu am inteles altfel - ca este vorba de o instalatie care deserveste mai multi proprietari. In fine, ne dam cu parerea, dar cel mai bine ar fi sa informati as. prop., adminul aduce un instalator, acesta vede despre ce este vorba si va informeaza:
- defectiunea este pe instalatia comuna, costurile se achita prin asociatie, potrivit regulilor asociatiei;
- defectiunea apartine unor tevi ce deserveste numai 1-2 proprietari, atunci cheltuiala o achita doar acei proprietari;
Succes!
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
E a doua varianta d-le Grecu. Avem multe asemenea instalatii in asociatia noastra. De cele mai multe ori defectiunea este la sifonul din baia de deasupra. Acel sifon poate fi fisurat foarte fin (asa cum se intampla cu capacele de la delco la Dacia noastra populara) si pe acolo se infiltreaza apa in plaseu, apa ce in virtutea legilor fizicii curge si degradeaza tavanul vecinului de jos.
Dar se mai intampla datorita vechimii, a diferentelor de temperatura (apa rece-fierbinte), ca acest sifon sa se dilate si sa se contracte intre zidaria in care este prins in planseu. Prin aceste variatii insesizabile de deformare, se creaza loc intre sifon si zidarie, iar cand volumul de apa ce se scurge este mai mare, apa patrunde intre sifon si zidarie si iar imbiba planseul, respectiv tavanul....
Este putin probabil sa fie teava fisurata, dar daca e fisurata, aceasta fisura e foarte aproape de imbinarea tevii cu sifonul de care spumeam mai sus.
Asa ca un meserias trebuie sa decopeteze, sa vada poate mai clar daca e sifonul sau teava si sa inlocuiasaca ceea ce este fisurat si-apoi sa izoleze foarte bine intre sifon si zidarie.
Costul aceste lucrari trebuie suportat de proprietarul de sus pentru ca este scurgerea lui, scurgerea ce-l deserveste doar pe el si pe nimeni altcineva.
Intr-o asemenea situatie, cu un vecin care nu intelegea ca e scurgerea lui, ca e datoria lui..., am propus teoretic o solutie ca sa se lamureasca: taierea tevii de scurgere la nivelul tavanului vecinului de jos si infundarea cu un dop. In aceasta situatie apa s-ar fi deversat in baie, pe planseul celui de sus fara a afecta pe vecinii de deasupra lui, din stanga ori din dreapta lui... , adica sa fie clar ca numai el nu va mai avea scurgere, nu si altii.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
OK!
Insa asa cum ziceti si cum am spus si eu, constatarea defectiunii trebuie sa o faca un meserias care impreuna cu administratorul repara defectiunea si imparte "cadourile".

Personal, luna trecuta am avut doua astfel de defectiuni si nu la sifon, ci la teava generala de scurgere. Am fost nevoiti sa dezafectam doi pereti ai gheului (placati cu faianta) - altfel nici nu se putea constata fisura/scurgerea de apa, ce sa mai vorbesc de reparatii... S-a muncit pe rupte!
Chestiunea este ca majoritatea proprietarilor au "blindat" acesti pereti cu faianta, fara portite de vizitare, acum cand dupa peste 40 de ani, conductele incep sa cedeze. Nu stiu ce sa zic, dar la un moment dat va trebui sa luam o masura radicala, in sensul de a inlocui toata instalatia - lucrare extrem de laborioasa, dar asta este!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inundatie baie apartament LARRY32 LARRY32 Buna ziua! Va rog sa-mi dati un sfat urgent!!! Anul trecut prin noiembrie-decembrie vecina de la apartamentul de sub mine a venit spunandu-mi ca am ... (vezi toată discuția)
Scurgere neconforma la bloc BogdanMelenciuc BogdanMelenciuc Bună ziua. Locuiesc la etajul 8 al unui bloc. La una din bai țeavă de scurgere de pardoseala iese în tavanul vecinului de dedesubt și apoi întra în ... (vezi toată discuția)