Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua! Referitor la problema pe care am postat-o cu 2 zile ...

Buna ziua! Referitor la problema pe care am postat-o cu 2 zile in urma www.avocatnet.ro/forum/discu...

Astazi am depus o cerere la asociatia de locatari, am primit numar de inregistrare, iar administratorul i-a spus vecinului de deasupra ca teava ii apartine si trebuie sa suporte cheltuielile sau sa o repare, din nou vecinul sustinand contrariul.

Acum as mai avea o intrebare: din informatiile vecinilor din bloc ar trebui sa am asigurare pe locuinta. Este adevarat, am nevoie de o asigurare pe locuinta? Momentan nu detin una.

Multumesc tuturor pentru ajutor. Imi cer scuze, nu stiam cum sa continui in vechea intrebare asa ca am pus alta.
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 17:43, 15 Iulie 2021
Nu cred ca v-am luat la misto, am incercat sa fiu cit se poate de logic si de concludent. pina la urma am fost singurul care a dat un temei legal de fiecare data. Am inteles ca nu sunteti de acord, ati "reinterpretat", dar nu ati venit cu alte argumente juridice.

Mai subliniez o data, din moment ce proprietarul din apartamentul de deasupra nu poate "dispune absolut si perpetuu" (in traducere, nu poate supraveghea si interveni oricind si oricum la acea teava, care se afla de fapt pe o alta proprietate individuala, prin asta existind si o suspiciune ca si cel de jos se poate face vinovat de starea tevii) conducta respectiva de scurgere nu e proprietatea sa individuala, din punctul meu de vedere e in cel mai bun caz o proprietate comuna exclusiva a celor doi co-proprietari (nici cel de jos nu poate dispune orice vizavi de acea teava, care are, tehnic, un anumit rol predefinit din constructie).

Daca aveti vreun alt argument juridic, va rog frumos sa-l prezentati, nu ma deranjeaza. Eu v-am prezentat constructia argumentata logic, a temeiului juridic. Ma bazez pe art. 555 alin. 1 din codul civil si art. 30 alin 4 din legea 196/2018.
Ultima modificare: Marți, 13 Iulie 2021
latka, utilizator
Am luat legatura astazi cu un avocat, mi-a spus ca nu imi trebuie asigurare pentru a actiona in instanta si sansele de castig mi-a spus ca sunt 100%. Urmeaza sa decid in urmatoarele zile solutia cea mai buna
intre timp a venit si confirmarea din partea unui avocat

@latka acele articole sunt corecte doar ca:
-art. 555 se refera la proprietatea pe care o ai in acte si nicidecum nu i se aplica vecinului ci autorului...ca doar e vorba de apartamentul lui si se refera la suprafata fizica a apartamentului, nu la instalatiile tehnice ce pot depasi suprafata fizica dar care o deservesc

ca sa confirme ca pot exista exceptii alineatul se termina cu "in limitele stabilite de lege" (prin lege se intelege ca absolut orice lege in vigoare sau viitoare, poate sa modifice dreptul capatat la inceputul alineatului)

de asemenea art. mai are un alineat prin care vecinului i se poate rezerva dreptul de acces pentru reparatii la acea teava

- la art 30 spune ca este obligat sa intretina echipamentele si instalatiile din dotarea tehnica a proprietatii individuale....drept urmare nu se rezuma la suprafata fizica, iar teava de scurgere face parte din instalatia vecinului chiar daca se afla pe alta proprietate

daca nu isi exercita dreptul de proprietate asupra tevii/nu o repara, trece in proprietatea autorului, fiind situata pe proprietatea lui

sunt foarte multe cazuri de acest fel in care utilitatile trec prin spatiul altui proprietar(la casa ce-i drept) prin care daca solutia are toate avizele, trebuie sa repari/intretii instalatia respectiva

Care confirmare ? :)) Daca si celalalt (al partii adverse) spune ca tot 100%, cum considerati ? Ar fi fost aiurea sa fi zis 75%.
Aratati motivarea juridica si apoi discutam.

Art. 555 se refera la cu totul altceva, la modul cum poti dispune de proprietate. Raspundeti prima data cum poate dispune de acea teava proprietarul de deasupra. Din moment ce nu o are niciodata sub observatie, si control. Cum se poate dovedi ca nu a fisurat-o cel de dedesubt ?!?

Care este dotarea tehnica la care se refera art. 30 si in ce act legal este precizata ea ? Scrie in actul de proprietate ca acea teava apartine proprietarului de deasupra ? Nu.

Omiteti un lucru esential, toate blocurile de apartamente care au astfel de "ciudatenii" tehnice au fost construite pe vremea comunismului, cind nu erau proprietari.
Ultima modificare: Marți, 13 Iulie 2021
latka, utilizator
deci am dat deoparte si parerile avocatilor....e clar

daca vreti sa ajungem asa departe......se pot face expertize si identifica daca a fost sparta prin actiunea fizica a cuiva sau a fost sparta din cauza uzurii

iar scoateti cuvinte din context.......dispui de proprietate cand si poti sa dovedesti ca esti proprietarul unui bun mobil sau imobil

repet....absolutu` si perpetuu se pot schimba oricand..

cu daca si cu parca lungim discutia la nesfarsit.....

proprietarul are obligația să păstreze și să întrețină în stare de funcționare și siguranță spațiile interioare, echipamentele și instalațiile din dotarea tehnică a proprietății individuale, respectiv instalațiile sanitare,etc(acel "respectiv" face referire la ce urmeaza dupa acel cuvant)

in actul de proprietate scrie instalatie sanitara ca doar nu se apuca notarul sa scrie 3 coturi, 50cm de teava si un robinet

dvs cand ati cumparat ap, v-a scris notarul ca acesta este dotat cu instalatie sanitara, nu ca aveti un sifon in podea si o scurgere la cada ("dotat tehnic"...ca altfel va dadea o sacosa cu 3 coturi si aia era instalatia).....

si eu am la limita de proprietate un sistem de distributie al energiei electrica iar cand furnizorul a avut nevoie, mi-a trimis instiintare ca trebuie sa sape pe terenul meu cu obligatia de a aduce aspectul la starea initiala(puteam sa refuz dar ma alegeam cu un proces pe care il pierdeam......si uite asa s-a dus temporar, dreptul meu absolut si perpetuu)

un articol de lege se citeste complet ca sa se inteleaga sensul (la fel si cand cineva spune ceva, il lasati sa termine fraza ca nu aveti ce sa intelegi altfel....sau intelegeti cu totul altceva)
Ultima modificare: Miercuri, 14 Iulie 2021
hob, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua! a intervenit o problema in blocul unde locuiesc la ... pfataxinicolae pfataxinicolae Buna ziua! A intervenit o problema in blocul unde locuiesc la instalatia de canalizare ( sifon ) a vecinului de deasupra. Teava de scurgere a sifonului ... (vezi toată discuția)
Teava scurgere vana... cine plateste? cme2097 cme2097 Buna ziua, vecina de sub mine se plange ca i se imbiba tavanul cu apa, de la scurgerea mea de la vana. Am fost la ea, am constatat problema. Am chemat ... (vezi toată discuția)
Unde trebuie făcută aerisirea coloanei de încălzire la bloc? khalima khalima Bună ziua. Vă rog să îmi spuneți dacă există vreo prevedere în care să se specifice unde anume trebuie făcută aerisirea coloanei de încălzire la ... (vezi toată discuția)