avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general dubla impunere
Discuție deschisă în Contabilitate în general

dubla impunere

Buna ziua,

Fratele meu este angajatul unei soc. din Malta, cu contract pe 12 luni. Imi puteti spune va rog daca trebuie declarat la fisc plata impozitului de catre angajatorul maltez si care sunt actele doveditoare? Contractul de munca? Sau cum se procedeaza in aceasta situatie, ce declaratii se completeaza ?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ASOCIATIE PROPRIETARI , utilizator 09:13, 8 Ianuarie 2010
Art.40 din Codul fiscal dispune:
(1) Impozitul prevazut in prezentul titlu, denumit in continuare impozit pe venit, se aplica urmatoarelor venituri:
a) in cazul persoanelor fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, veniturilor obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romani

Aceste dispozitii se coroboreaza si cu cele ale art.90 si 91 din Codul fiscal:
ART. 90 Venituri obtinute din strainatate
(1) Persoanele fizice prevazute la art. 40 alin. (1) lit. a) si cele care indeplinesc conditia prevazuta la art. 40 alin. (2) datoreaza impozit pentru veniturile obtinute din strainatate.
(2) Veniturile realizate din strainatate se supun impozitarii prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate dupa regulile proprii fiecarei categorii de venit, in functie de natura acestuia.
(3) Contribuabilii care obtin venituri din strainatate conform alin. (1) au obligatia sa le declare potrivit declaratiei de impunere, pana la data de 25 mai a anului urmator celui de realizare a venitului.
Art.91Creditul fiscal extern
(1) Contribuabilii persoane fizice rezidente care, pentru acelasi venit si in decursul aceleiasi perioade impozabile, sunt supusi impozitului pe venit atat pe teritoriul Romaniei, cat si in strainatate, au dreptul la deducerea din impozitul pe venit datorat in Romania a impozitului platit in strainatate, denumit in continuare credit fiscal extern, in limitele prevazute in prezentul articol.
(2) Creditul fiscal extern se acorda daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) impozitul platit in strainatate, pentru venitul obtinut in strainatate, a fost efectiv platit in mod direct de persoana fizica sau de reprezentantul sau legal ori prin retinere la sursa de catre platitorul venitului. Plata impozitului in strainatate se dovedeste printr-un document justificativ, eliberat de:
1. autoritatea fiscala a statului strain respectiv;
2. angajator, in cazul veniturilor din salarii;
3. alt platitor de venit, pentru alte categorii de venituri;
b) venitul pentru care se acorda credit fiscal face parte din una dintre categoriile de venituri prevazute la art. 41.
(3) Creditul fiscal extern se acorda la nivelul impozitului platit in strainatate, aferent venitului din sursa din strainatate, dar nu poate fi mai mare decat partea de impozit pe venit datorat in Romania, aferenta venitului impozabil din strainatate, in situatia in care contribuabilul in cauza obtine venituri din strainatate din mai multe state, creditul fiscal extern admis a fi dedus din impozitul datorat in Romania se va calcula, potrivit procedurii de mai sus, pentru fiecare tara si pe fiecare natura de venit.

Pentru a evita evaziunea fiscala si sanctionarea acesteia, recomandarea mea este sa va clarificati situatia in primul rand cu angajatorul - daca plateste sau nu impozit pentru dvs. in statul angajatorului- si cu inspectorii de la Administratia financiara care va vor consilia in sensul aplicarii corecte a legii.
va multumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit venit strainatate dinup dinup Buna ziua, An citit diverse post-uri legate de impozitarea salariului obtinut in strainatate dar doresc un raspuns exact pentru cazul meu. Lucrez la o ... (vezi toată discuția)
Contract cu firma din strainatate focus2009 focus2009 Sunt persoana fizica si trebuie sa primesc niste bani de la o firma din strainatate. Cum fac? ce contract imi trebuie? ce impozite platesc? multumesc.... (vezi toată discuția)
Definitie credit fiscal extern indii indii imi poate spune cineva definitia creditului fiscal extern.In codul fiscal mi-am prins urechile#-o,nu reusesc sa fac o sinteza asupra situatiei privind creditul ... (vezi toată discuția)