avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incredibila chestie. e posibil ca timp de doi ani, ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incredibila chestie. e posibil ca timp de doi ani, salariatul, ...

incredibila chestie. e posibil ca timp de doi ani, salariatul, nu a beneficiat de servicii medicale in calitate de asigurat (fiind concediat), fiind nevoit sa si plateasca toate analizele si consultatiile, apoi este reangajat si angajatorul ii retine CASS, pt toata perioada concedierii, cu toate ca acest serviciu , nu a fost asigurat de catre stat. Adica se plateste o prestatie de care nu ai benefiaciat 2 ani? este ceva legal, care sa contrazica acest fapt? Cum sa platesti ceva , de care nu ai beneficiat. O lege ceva, care sa scuteasca de plata CASs, pt perioada, cand salariatul, nu a beneficiat de serviciile de asigurat?
Contributiile le platim toti cei ce trebuie sa facem asta, avem un venit ce ne obliga sa facem asta.
Si eu as vrea sa renunt la plata tuturor contributiilor, sa nu mai dau lunar sute de lei la pensie si sanatate si la nevoie sa nu am ce obtine ca nu sunt bani.... dar nu se poate....

Ideea este ca aceste contributii se datoreaza doar pentru periooada cand ai venituri.
Angajatorul nu are cum sa va retina aceste contributii pentru periooada in care nu ati fost angajat si sa le vireze la bugetul de care tin pentru ca asa vrea el... Asta doar daca nu este vorba de vreo impunere din urma....
Nu exista niciun text de lege care sa va scuteasca .... sunt anumite situatii pe care le regasiti in Codul Fiscal
romanul11 a scris:

incredibila chestie. e posibil ca timp de doi ani, salariatul, nu a beneficiat de servicii medicale in calitate de asigurat (fiind concediat), fiind nevoit sa si plateasca toate analizele si consultatiile, apoi este reangajat si angajatorul ii retine CASS, pt toata perioada concedierii,


A fost reangajat că așa a vrut firma sau a fost reîncadrat în urma unei decizii a instanței, cu obligarea angajatorului la plata de despăgubiri?

Art. 80.
(1) In cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.

Altfel nu are logică ce spuneți. Nu i se putea reține doar contribuția pentru sănătate, ar fi trebuit să se rețină și cea pentru pensie și impozitul.
Puteți da mai multe detalii?
Ultima modificare: Vineri, 16 Iulie 2021
Manuela Rășină, administrator
Contribuita pt pensie, este in regula, caci produce efecte pt viitor. Insa CASS, nu mai produce nici un efect pe viitor.(exceptand poate plata din ultimele sase luni, in eventualitatea unui CM). Insa pe timpul a doi ani (aprox), acel cetatean, nu a beneficiat de calitatea de asigurat prin plata CASS. Si a platit consulatiile, exact ca un neasigurat, Acum, vine angajatorul si retine bani, pt un serviciu neefectuat, Si inca ceva, O anumita perioada, cetateanul a lucrat la alt angajator, care i a platit CASS. Deci , angajatorul care l a reintegrat pe post, face o dubla impunere. Exact ca la legea tichetelor. Chiar daca ai doua CIM, primesti tichetele pt un singur CIM (persoana). La CASS, de ce o fi diferit. Asta e alta speta. In cauza, este vorba de un serviciu neefectuat, iar angajatorul iti retine acesti bani. Instanta a hotarat, plata salariilor restante , la care se aplica dobanzi penalizatoare. Ar trebui sa fie un cadru de lege, care sa reglementeze, dubla impunere si neplata unui serviciu neefectuat. Prin lege, stiu ca acea calitatea de asigurat, este un DREPT, nu o obligatie.
Ultima modificare: Vineri, 16 Iulie 2021
romanul11, utilizator
Potrivit Codului fiscal, angajatorii au obligația să calculeze și să rețină și CAS și CASS din veniturile din salarii. Suma primită de fostul angajat reprezenta salarii restante, deci e legal cum a procedat firma. Că poate fi considerat nedrept e adevărat, însă legea nu face distincție între salariile la zi și cele restante.

Alte discuții în legătură

Reintegrare vbdiro vbdiro Am avut CIM abuziv desfacut, am castigat in instanta-inclusiv la Curtea de Apel, la reintegrare mi-au fost acordate drepturile salariale-au fost virati banii ... (vezi toată discuția)
Gravida - neplata contributiilor cabdulmalik cabdulmalik buna ziua, va retin atentia in speranta unui ajutor pentru problema mea. logodnica mea este insarcinata in 27 saptamani. este angajata cu CIM in ... (vezi toată discuția)
Gravida - neplata contributiilor de catre angajator cabdulmalik cabdulmalik buna ziua, va retin atentia in speranta unui ajutor pentru problema mea. logodnica mea este insarcinata in 27 saptamani. este angajata cu CIM in ... (vezi toată discuția)