avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reclamatie firma angajatoare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reclamatie firma angajatoare

Cine poate face ceva in privinta unei firme care cheama la interviu pentru angajare numai persoane cu experienta si le munceste o zi intreaga pentru a vedea daca corespund? Nu e vorba de mine, eu m-am pacalit, dar acest anunt apare saptamanal de 5 luni amagind sute de persoane sa-si piarda banii pe drum si timpul pentru nimic.
Cel mai recent răspuns: Lelia Ionescu , Contabil 11:51, 27 August 2009
Potrivit Codului muncii :
ART. 29 -(1) Contractul individual de munca se incheie dupa verificarea prealabila a aptitudinilor profesionale si personale ale persoanei care solicita angajarea.
ART. 31 – Perioada de proba
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 30 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) In cazul muncitorilor necalificati, perioada de proba are caracter exceptional si nu poate depasi 5 zile lucratoare.
(4) (OUG 65/2005) Absolventii institutiilor de invatamânt se incadreaza, la debutul lor in profesie, pe baza unei perioade de proba de cel mult 6 luni.
(4_1) (OUG 65/2005, modificata prin Legea de aprobare 371/2005) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, la initiativa oricareia dintre parti.
(5) Pe durata perioadei de proba salariatul se bucura de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.

ART. 32 – Numarul perioadelor de proba
(1) Pe durata executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba.
(2) Prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.
(3) Neinformarea salariatului anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca cu privire la perioada de proba, in termenul prevazut la art. 17 alin. (4), duce la decaderea angajatorului din dreptul de a verifica aptitudinile salariatului printr-o asemenea modalitate.
(4) Perioada de proba constituie vechime in munca.

ART. 33 – Succesivitatea perioadelor de proba
Angajarea succesiva a mai mult de trei persoane pe perioade de proba pentru acelasi post este interzisa.

Sper ca am reusit sa va lamuresc.O zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajat nou. anton i anton i Am si eu o intrebare: m-am angajat de 6 zile la un hotel si nu mi s-a cerut nici un act de angajare pana acum!!!Am intrebat de ce si mi s-a raspuns ca sunt o ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA Care este perioada de proba maxima la un contract de munca pe perioada nedeterminata? (vezi toată discuția)
Somaj tehnic Verginia Verginia Buna ziua! Am o vechime totala in munca de 11 ani. Pe 22.09.2008 mi-am incheiat contractul de munca la unitatea unde lucram cu acordul partilor. M-am angajat ... (vezi toată discuția)