avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Buna ziua! Lucrez in aviatie si sunt insarcinata. ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Buna ziua! Lucrez in aviatie si sunt insarcinata. Teoretic indeplinesc ...

Buna ziua! Lucrez in aviatie si sunt insarcinata. Teoretic indeplinesc conditiile pentru a intra in concediu de risc maternal:vibratii, lucrat in timpul noptii, manipularea de mase grele, stres fizic si mental, radiatii, spatiu presurizat. Cu toate acestea, medicul de la medicina muncii refuza sa imi acorde concediu de risc maternal pana nu am 16 sapt de sarcina incheiate, iar angajatorul da din umeri. Medicul de familie nu imi poate acorda concediu de risc maternal fara avizul medicului de la medicina muncii, desi am scrisoare medicala din partea medicului ginecolog cu interdictia de a mai zbura. Ce pot face in aceasta privinta?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:08, 27 Iulie 2021
Buna ziua,
Sfatul mau este sa l anuntati pe acel medic de medicina muncii ca o sa faceti plangere la ITM si DSP daca nu respecta prevederile legale si ca o sa l actionati in instanta atat pe el cat si pe angajator daca se intampla ceva cu dvs. si/sau copilul in acest timp.
Concediul de risc maternal se elibereaza de medicul de familie sau cel ce va urmareste sarcina.
Discutati cu angajatorul se respecte macar prevederea de la art. 9 din OUG 96/2003 daca nu va vizeaza acel concediu de risc maternal.

Acest concediu se poate acorda incepand cu sapt. 11-12 de sarcina, in asa fel va incadrati* sa beneficiati si de celelalte concedii- maternal, cele 126 de zile si pentru crestere copil, cei 2 ani...

OUG 96/2003
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 27 Iulie 2021
Ionut.ion, utilizator
Medicul de medicina muncii nu are competente in acordarea concediului de risc maternal, doar medicul de familie si medicul specialist ginecolog. Acest medic intocmeste raportul asupra influentei riscurilor profesionale existente la locul de munca pentru gravida, in momentul cand aceasta anunta angajatorul de starea sa.
Cand constata un risc pentru mama si/ sau fat, medicul de familie si medicul specialsit ginecolog emit concediu de risc maternal, nu scriu recomandari medicale pentru medicul de medicina muncii.
Gasiti informatii utile aici: www.avocatnet.ro/forum/discu...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Risc maternal. Constantin Ionela Constantin Ionela Am 31 de ani sunt insarcinata in 5 luni am fost la doct ginecologa si mia scris sa merg la medicina munci sa imi dea riscul maternal lucrez la birou 8,10 ore ... (vezi toată discuția)
Sarcina cu risc și medicina muncii Madalina Prise Madalina Prise Buna ziua! In cat timp este obligat angajatorul să anunțe medicina muncii că eu sunt însărcinată? Și dacă am o sarcina cu un risc foarte mare de a ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal Ixulescu90 Ixulescu90 Bună ziua! Sunt însărcinată în săptămâna a 12-a, iar în urma unor probleme medicale, medicul specialist a constatat că prezint amenințare de ... (vezi toată discuția)