avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bransament contoar electric. Proprietar pacalit. Ce ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bransament contoar electric. Proprietar pacalit. Ce este de facut?

Bransament contoar electric. Proprietar pacalit. Ce este de facut?


Bună dimineața!
Prietena mea a avut o speță de ieșire din indiviziune cu fostul concubin. Aveau o casă cumpărată la comun, au făcut investiții, au "îmbrăcat" casa, au pus uși + ferestre termopan, au construit baie + alte investiții. Fosa septică+baia+cămin de apă au rămas pe partea concubinului. Pe partea prietenei mele a rămas contoarul electric, iar stâlpul este la gardul proprietății prietenei mele.
După ce procesul de ieșire din indiviziune s-a terminat, fiecare nou proprietar a intrat în drepturi, prietena mea a fost chemată la notar de acest concubin pentru a-și da acordul ca firul de curent electric al unui nou branșament să treacă 1 metru pe deasupra curții ei, dat fiind poziția stâlpului.
PROBLEMA:
- branșamentul concubinului s-a realizat din contoarul prietenei mele, nu de la stâlp, așa cum s-a convenit la notar. S-au dat găuri, s-au montat țevi groase și albe, totul este inestetic pe partea din față a casei. Contoarul vechi este montat pe peretele casei, lângă ușa de la intrare. S-a montat 4m de țeavă (în care sunt firele electrice) + alte câteva găuri pentru susținerea țevii ăsteia în pereții exteriori. Totul s-a realizat în absența prietenei mele, ea fiind plecată din localitate în momentul montării/ lucrării de branșament.

Prietena mea le-a scris celor de la Electrica, cerând socoteală, iar din răspunsul lor vă semnalez următoarele:

- Pe data de 09.10.2018 - fostul concubin depune cerere la Electrica;
- Pe data de 19.10.2018 - COR MT/MJ - emite aviz tehnic de racordare; (în răspunsul celor de la Electrica scrie - "soluția tehnică prevedea realizarea unui branșament electric nou în circuitul stradal);
- Pe data de 15.01.2019 (vineri) - cei doi s-au dus împreună la notar, unde prietena mea a fost întrebată dacă e de acord ca fostul concubin să se branșeze de la stâlp, iar firul să treacă 1 metru pe deasupra curții ei. Prietena mea a fost de acord, a dat dovadă de bună-credință, notarul a întocmit două acte prin care fiecare a fost întrebat dacă celălalt e de acord să se branșeze (în condițiile în care prietena mea era deja branșată, fiind existent contoarul vechi).
- Pe data de 18.02.2019 (luni) - concubinul, având acordul scris al prietenei ,de la notar, depune o altă cerere la Electrica ]n care solicit[ schimbarea modului de branșare (ca să nu plătească el 3000 lei pentru branșarea de la stâlp): pentru modificare în varianta "separație" din firida de branșament existentă".
- Pe data de 01.03.2019 - COR MT/ JT emite unl alt aviz tehnic de racordare;
- Pe data de 22.04.2019 - se realizează branșamentul în absența prietenei mele.

Practic s-a distrus un întreg proces de ieșire din indiviziune.
Altminteri la ce s-a mai făcut ieșirea din indiviziune, dacă cele două proprietăți sunt legate de țevi și fire?
Ce este de făcut?
Unde se poate adresa prietena mea?

Este o femeie credincioasă, are aproape 70 ani, cu frică de Dumnezeu, nu dorește să facă rău nimănui, dar este necăjită din această pricină.
Ultima modificare: Joi, 5 August 2021
Silvia1945, utilizator
Cel mai recent răspuns: Silvia1945 , utilizator 20:52, 22 August 2021
Noi așteptăm un răspuns din partea dvs.

Ne gândeam să ne adresăm instanței, să solicităm despăgubiri. Practis s-a distrus cu găuri fațada casei, țevile arată urât..
Putem solicita drept despăgubire o parte din terenul din spatele casei deținut de celălalt proprietar?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezvoltator racordare energie electrică imobil credit ipotecar Ion Oana M. Ion Oana M. Bună ziua. Suntem în proces de achiziție a unui imobil (casă și curte). A fost achitat avansul, urmând ca restul sumei să fie plătit prin credit ... (vezi toată discuția)
Bransament electric ContSters304388 ContSters304388 Buna ziua Am nevoie de sfatul unui cunoscator, trebuie sa trag cablu pt. curentul electric prin curtea vecinului, trebuie sa obtin acordul sau la notariat, am ... (vezi toată discuția)
Despre instalatia de agent termic in bloc marin1ian marin1ian V a rog sa-mi spuneti de unde se considera ca fiind parte comuna in bloc de locuinte tevile de tur-retur care ne distribuie agentul termic ? (adica apa calda ... (vezi toată discuția)