avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Am avut Darea in plata si banca m-a informat ca a ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Am avut Darea in plata si banca m-a informat ca a castigat. Avocata ...

Am avut Darea in plata si banca m-a informat ca a castigat. Avocata a spus ca stie ea banca, deci asa e. Am pierdut din cauza Impreviziunii.
In 2008, cand am facut imprumutul, cursul valutar CHF/leu era de 2.183. Cand am depus Notificarea pt Darea in plata, cursul era de 4.1797, adica cu 91.56% mai mare.
Intrebare: Daca procentul de impreviziune pe curs era de 52,6%, atunci eu de ce nu am intrat in Darea in plata?
Cel mai recent răspuns: utaadrian44@gmail.com , utilizator 10:28, 1 Septembrie 2021
Notificarea de Dare in plata se formuleaza de catre debitor si se aplica Contractelor de credit incheiate dupa 01.10.2011.

Dispozitiile privind impreviziunea sunt aplicabile doar daca factorii care duc la modificarea executarii contractului au caracter imprevizibil, ceea ce nu se aplica imprumuturilor in moneda straina (unde exista riscul valutar).

Dispozitiile din Noul Cod civil referitoare la impreviziune prevad ca “Schimbarea imprejurarilor, precum si intinderea acesteia nu au fost si nici nu puteau fi avute in vedere de catre debitor, in mod rezonabil, in momentul incheierii contractului”. Aceste imprejurari trebuie sa aiba caracter exceptional, iar obligarea debitorului sa devina vadit injusta.

Asadar, simplele modificari obisnuite ale preturilor sau ale costurilor, variatii normale ale cursului de schimb nu constituie impreviziune, conform majoritatii solutiilor instantelor pana la acest moment.
Ultima modificare: Miercuri, 11 August 2021
Georgiana Ciocoveanu, Avocat
Mulțumesc pentru răspuns, deci nu am avut nici măcar o șansă cu Darea în plata. Observ ca nici pe diferența de curs valutar nu am șanse,desi am început cu 16 milioane lei vechi și după 8 ani plăteam și 48 milioane. Problema este ca soția a ieșit la pensie. Mulțumesc încă o data, m-am liniștit.
Presupun ca ati transmis notificarea de sare în plata anterior intrării în vigoare a legii 52/2020.
Ar merita sa incercati să transmiteți și acum o altă notificare.
Nu ar trebui să aveti o problemă cu autoritatea de lucru judecat.
Vb cu avocatul iar dacă va incercati, reveniți aici cu mesaj
Am înțeles ca am pierdut prin perimare. Se poate, am început acum 5 ani. Sigur e pe legea veche și voi vorbi cu doamna avocat ca să ne spună ce vom face mai departe. Am 60 ani, iar scadentarul merge și... peste. Ne-a spus sa scot adresa cu salariul pe 3 luni și o adeverință de la ANAF.
Retransmiteti notificarea și cereti reechilibrarea contractului. Ar trebui să vă încadrați acum, după legea 52/2020.
Prima oară a fost respinsă deoarece nu exista aceasta lege.
Mai cereti și alta părere unui alt avocat...
Pe portal veti gasi mai multe detalii privind motivul respingerii... Dacă v-ați judecat cu credit Europe, sigur nu primarea este motivul...

Alte discuții în legătură

Intrebare pentru un avocat specializat in probleme bancare Adrian Constantin Adrian Constantin Aveti cunostinta de jurisprudenta in \" teoria impreviziunii\" , sentinte obtinute in Romania si in Comunitatea Europeana ? Nota : teoria impreviziunii , ... (vezi toată discuția)
Motivare ccr legea darii in plata MoP MoP A aparut pe DCNews aceasta explicatie la Legea darii in plata, motivarea CCR - vedeti text va rog. Daniel Zamfir, inițiatorul Legii dării în plată, a spus ... (vezi toată discuția)
Contract de credit ipotecar anterior noului cod civil. invocarea impreviziunii Modern Modern Se poate invoca situatia de impreviziune intr-un credit ipotecar in franci elvetieni avand in vedere faptul ca la momentul semnarii contractului (anul 2008) ... (vezi toată discuția)