avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, pe luna iulie am avut concediu prenatal, am ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, pe luna iulie am avut concediu prenatal, am o neclaritate ...

Buna ziua, pe luna iulie am avut concediu prenatal, am o neclaritate privind modul de calcul.
Se face media pe ultimile 6 luni din venitul brut (cel din contract) sau din venitul brut realizat (norma de hrana, sporuri)?in ultimile 6 luni am avut zile lucrate, concediu de odihna,concediu medical,pentru media zilelor ce se ia in calcul? Se aplica 85% din brut si se retine 25% din salariu mediu pe economie? Daca se poate in cadrul raspunsului sa imi precizati si prevederile legale. Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:20, 14 August 2021
Baza de calcul a indemnizației se determină ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar, pe baza cărora se calculează contribuția asiguratorie pentru muncă.

In speta, se ia in calcul salariul, indemnizatia CO , respectiv indemnizatie de concediu medical ( art.10 din OUG 158/2005)

Se retine:
CAS – cota este 25% din indemnizația brută (art. 139, alin. 1, litera o din Codul Fiscal,)
Impozit (10%) nu se suporta impozit pentru certificatele medicale care au unul dintre codurile: 08, 09; 15, 91, insa pentru restul codurilor se suporta.
Prin venit brut va referiti la venitul ce include norma de hrana si sporuri? Tot nu imi este clar legat de media zilelor lucrate ( daca in mai am avut 5 co, 10 medical si diferenta au fost zile lucratoare pentru medie cum se calculeaza ?) Iar cas25% se aplica la sal mediu pe tara? Multumesc
Intr-adevar, venitul ce include norma de hrana si sporuri.

Modul de calcul il regasiti in art.61 si urm. din Normele de aplicare a OUG 158/2005
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedii medicale anairam_unid anairam_unid Cum se calculeaza media zilnica pt concediul de odihna si concediul medical? (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie concediu odihna oanaoproiu oanaoproiu Buna ziua, Va rog sa imi spuneti cum se calculeaza indemnizatia zilnica pentru concediul de odihna luat intr-o luna si daca concediul medical luat in ... (vezi toată discuția)
Calcul concedii alexyn alexyn buna ziua, care este valoarea concediului de odihna de 21 zile si al concediului medical de 14 zile al unui angajat cu salariul minim pe economie. am inteles ... (vezi toată discuția)