avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Debranșare apă!!!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Debranșare apă!!!

Bună dimineața! Ne confruntăm cu următoarea situație: locuind într-un imobil de 4 etaje cu 20 de apartamente pe scara, fiind trei scări în total, nu avem asociație de proprietari, iar de curând din cauza unor rău platnici, am primit aviz la bloc de debranșarea de la rețeaua de apă. Aș dori, va rog, să știu ce este de făcut din punct de vedere legal în această situație. Vă mulțumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 August 2021
Mihaela.B.P, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 17:26, 14 August 2021
Bună ziua,

Înțeleg că aveți contracte individuale. Asta înseamnă că pot fi debranșați doar rău-platnicii, dar suntem în stare de alertă și încă trei luni de-acum încolo (mai exact, până în 4 noiembrie), furnizorii de utilități nu au voie să debranșeze pe nimeni, deci nici măcar pe ei.

Avem două articole cu acest subiect. În ele veți găsi detalii și baza legală pe care puteți merge să discutați cu compania de apă:
www.avocatnet.ro/articol_587...
www.avocatnet.ro/articol_585...
Nu, nu avem contracte individuale...se emite o singură factură pe pe toate cele trei scări la un loc ! Și vine pe o persoană! Asta e situația ! Legal, nu știm ce putem face ! Avizul spune clar : nu se plătește în 5 zile, se taie ! Nu știu de unde sunt cele 3 luni...
Aveti dreptul sa negociati cu furnizorul de utilitati angajament de plata si concomtent sa demarati procedura de recuperare sume cu titlu de restanta de la rau platnici
Convocatai adunare generala si infiintati asociatie de proprietari
Succes !
Nu ați citit în link-urile pe care vi le-am pus, dar mai bine așa. M-am grăbit și nu am răspuns corect - debranșarea peste trei luni (din noiembrie încolo) e permisă doar de la curent și gaze, nu și la apă.

Potrivit OUG 70/2020, care a fost modificată zilele trecute, nu au voie să vă debranșeze cât timp este stare de alertă.
[ link extern ]

Articolul 72
(1) Abrogat.
(la 06-08-2021, Alineatul (1) din Articolul 72 , Punctul XVI. a fost abrogat de Articolul I din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 84 din 5 august 2021, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 768 din 06 august 2021 )
(2) Pe perioada stării de alertă, operatorii de apă, canal și salubritate asigură continuitatea furnizarea serviciilor de utilități respective, iar în situația în care este incident un motiv de debranșare/deconectare, amână efectuarea acestei operațiuni până la încetarea stării de alertă.

Îmi mențin sfatul: puneți-le în vedere că sunt obligați să respecte legislația, respectiv OUG 70/2020. O soluție de rezolvare pentru viitor ar fi cea propusă de d-na ynocentta - angajament de plată și asociație de proprietari - iar alta contorizare individuală, ca să plătească fiecare cât consumă. Nu e deloc în regulă să stați așa și să plătiți, sau nu, la grămadă.
Numai că orice ați alege, datoria deja existentă tot trebuie plătită.

Greu de crezut ca operatorul ce furnizeaza apa va accepta contorizare individuala. Si asa regulile pentru aceasta contorizare sunt destul de drastice si in favoarea operatorului. La mine in oras, la schimbarea unui astfel de furnizor s-a intimplat un fenomen exact pe dos, multe din contorizarile individuale s-au transformat in contorizari pe condominiu, cu un responsabil ad-hoc. Exact cum e si in cazul de fata. Explicatia e simpla, mai putina bataie de cap pentru operator. Legea e (inca) cert in favoarea operatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara, se da urmatoarea speta: - apartament, bun in proces ... mariana_d mariana_d Articolul 72 alin (2) din OUG 70/2020 a fost abrogat/modificat? Buna seara, Se da urmatoarea speta: - apartament, bun in proces de partaj. Pentru ... (vezi toată discuția)
S-a oprit apa la bloc dorat dorat in data de 17 sa pus anunt la scara blocului ca se va opri apa potabila scrie asa,avand in vedere ca ;a data de 16 06 2014inregistrati o datorie de 128000 lei ... (vezi toată discuția)
Apa oprita pe canicula!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ContSters245061 ContSters245061 Ne-au oprit apa din cauza unui rau platnic, care are o datorie de peste 70 de milioane.Omul respectiv nu are de unde sa dea banii..Ce putem face???Au voie sa ... (vezi toată discuția)