avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, In cazul in care contractul de munca s-a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, In cazul in care contractul de munca s-a incheiat ...

Buna ziua,
In cazul in care contractul de munca s-a incheiat cu acordul partilor, inteleg ca nu te poti inscrie la somaj.
Intrebare:
1. de ce, din motiv ce am contribuit la fondul de somaj la fel ca orice angajat?
2. acordul partilor, de regula inseamna ca s-au primit niste salarii compensatorii, care au fost taxate in totalitate inclusiv somaj, pensie, asig. medicale. Si atunci de ce sa nu beneficiez macar pe acea perioada (2, 3, 5 luni) de serviciile platite in avans?
E corec si moral?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:56, 21 August 2021
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intrucat incetarea c.i.. cu acordul partilor este motiv imputabil salariatului.

Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....


Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

In general, se beneficiaza de somaj daca:
- c.i.m. a fost incetat din motive neimputabile salaiatului
- fostul salariat a realizat un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii actelor la AJOFM.

Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori si nu numai de la unul singur.
Incetarea cu acordul partilor se face in baza cererii salariatului si la initiativa acestuia. Nu se primeste somajul , un "sprijin" social daca tu aveai un loc de munca pe care nu il mai doresti. Contributia la somaj se plateste tocmai pentru ca atunci cand esti dat afara (iti inceteaza contractul NU la initiativa ta) sa ai un venit o perioada. Discutabila suma dar este cu atat mai mare cu cat ai contributi mai multi ani sau cu sume mai mari.
Ideea pe scurt e ca somaj nu se ia pentru ca ai decis ca nu mai vrei sa lucrezi.
Multumesc pentru raspuns, insa nu ati reusit sa-mi explicati logica legii din moment ce eu am contribuit ca oricare alt angajat la fondul de somaj pana la incetrea contractului de munca, indiferent de forma in care s-a incheiat acesta, imputabil sau nu angajatului. In esenta el devine de a doua zi o persoana fara un venit si implicit ar trebuii sa beneficieze de ajutorul de somaj.

In plus, daca a primit cateva salarii compensatorii sau bonus acestea au foat taxate cf codului fiscal in intregime, inclusiv asigurare medicala, somaj, pensie etc. Deci a si contribuit in avans la aceste fonduri de care nu mai beneficiaza din momentul in care nu mai are servici !!! Pai nu e cumva legea stramba ?
Mai faceti o confuzie sau fostul angajator a incercat sa va determine sa cereti incetarea cu acordul partilor. Salariile compensatorii se dau de regula la concedieri colective, deci concediere, la initiativa angajatorului nu a dumneavoastra.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Logica este simpla : unul dintre motivele pentru care se beneficiaza de somaj este ca raportul de munca sa inceteze din motive neimputabile salariatului si nu are legatura cu plata contributiei care din 2018 nu mai exista. .... Incetarea c.i.m. cu acordul partilor este un motiv imputabil salariatului .

Ultima modificare: Marți, 17 August 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Incetare cim cu acordul partilor la cererea angajatului luiza_omer luiza_omer Buna ziua, Lucrez in actualul loc de munca de 14 ani.CCM prevede plata a 6 salarii compensatorii in cazul incetarii CIM din motive neimputabile salariatului. ... (vezi toată discuția)
Mai pot beneficia de somaj? nico_diana@yahoo.com nico_diana@yahoo.com buna ziua, am trecut dintr-un concediu crestere copil in altul, in timpul celui de al doilea concediu am primit trei salarii compensatorii, dupa care am ... (vezi toată discuția)
Desfintare post AndreRaluca AndreRaluca Buna ziua, As vrea sa stiu parerea dumneavoastra in speta urmatoare : Incepand cu luna martie 2014 pana pe 17 octombrie 2016, am lucrat/lucrez in cadrul ... (vezi toată discuția)