avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

BUNA SEARA,
Multumesc pt raspunsurile date , asta in primul rand, apoi as mai avea o intrebare orietativa. daca as da in judecata tatal copilului meu (nu am fost casatoriti), pt pensie alimentara (copil de 4 ani), va plati pensie din urma sau doar din momentul in care va fi obligat?:">.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 20:20, 19 Ianuarie 2010
Ramona 2010 a scris:

MULTUMESC, acum am inteles. copilul e pe numele tatalui, care nu ii plateste pensie , asta ptc nu am vrut . deocamdata vroiam doar sa ma informez, nu voi inainta proces pt pensie.Intrebam mai mult , asta ptc . cineva (nestiutor:"> in cauza) mi-a spus ca va trebui sa plateasca si pe anii din urma.

1. Copilul este rezultatul unei relatii de concubinaj astfel ca, chiar daca minorul a fost recunoscut de tatal sau, pana nu exista o hotarare judecatoreasca prin care tatal copilului sa fie obligat la plata unei pensii de intretinere in favoarea minorului, acesta nu are nicio obligatie legala, ci doar morala pe care poate s-o indeplineasca sau nu...
2. Pentru a obtine pensie de intretinere in favoarea minorului de la tatal acestuia, trebuie sa-l dati in judecata si numai dupa ce veti obtine o hotarare in acest sens, il puteti obliga pe cale silita daca nu-si va executa obligatia legala de buna voie.
3. Pensie de intretinere se acorda de la data introducerii actiunii si numai daca s-a prestat intretinere dupa introducerea actiunii, se acorda de la o data ulterioara.
4. Pensia de intretinere se poate obtine si retroactiv pe ultimii 3 ani, numai in baza unei hotarari judecatoresti care a fost pronuntata de cel putin 3 ani si nu a fost executata de buna voie. Astfel, sentinta se investeste, se solicita incuviintarea executarii silite si se procedeaza la executarea silita a creantei constand in pensia de intretinere datorata de debitor si neachitata de acesta. Termenul de 3 ani este un termen de prescriptie pentru executarea silita a oricarei creante, nu numai a pensie de intretinere, de aceea este 3 si nu 5 sau 10 ani...;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot face pentru a obtine pensia alimentara de la tatal copilului nerecunoscut de 3 ani? ioana_d2008 ioana_d2008 Buna seara!Tatal biologic al copilului meu nu si-a recunoscut copilul de la nastere pana in prezent,adica 3 ani,deci nu a participat nici cu pensie alimentara ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara  Buna,as avea nevoie de ajutor!Am un copil in varsta de 16ani,tatal copilului fiind si politai nu a dorit sal recunoasca categoric.Cand copilul implinise 1 an ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ataela ataela Am un baietel de 1an si 2 luni,tatal nu l-a recunoscut,in c.nastere figureaza liniuta la numele tatalui.Am convietuit cu tatal pana dupa nasterea ... (vezi toată discuția)