Ramona 2010 a scris:
MULTUMESC, acum am inteles. copilul e pe numele tatalui, care nu ii plateste pensie , asta ptc nu am vrut . deocamdata vroiam doar sa ma informez, nu voi inainta proces pt pensie.Intrebam mai mult , asta ptc . cineva (nestiutor:"> in cauza) mi-a spus ca va trebui sa plateasca si pe anii din urma.
1. Copilul este rezultatul unei relatii de concubinaj astfel ca, chiar daca minorul a fost recunoscut de tatal sau, pana nu exista o hotarare judecatoreasca prin care tatal copilului sa fie obligat la plata unei pensii de intretinere in favoarea minorului, acesta nu are nicio obligatie legala, ci doar morala pe care poate s-o indeplineasca sau nu...
2. Pentru a obtine pensie de intretinere in favoarea minorului de la tatal acestuia, trebuie sa-l dati in judecata si numai dupa ce veti obtine o hotarare in acest sens, il puteti obliga pe cale silita daca nu-si va executa obligatia legala de buna voie.
3. Pensie de intretinere se acorda de la data introducerii actiunii si numai daca s-a prestat intretinere dupa introducerea actiunii, se acorda de la o data ulterioara.
4. Pensia de intretinere se poate obtine si retroactiv pe ultimii 3 ani, numai in baza unei hotarari judecatoresti care a fost pronuntata de cel putin 3 ani si nu a fost executata de buna voie. Astfel, sentinta se investeste, se solicita incuviintarea executarii silite si se procedeaza la executarea silita a creantei constand in pensia de intretinere datorata de debitor si neachitata de acesta. Termenul de 3 ani este un termen de prescriptie pentru executarea silita a oricarei creante, nu numai a pensie de intretinere, de aceea este 3 si nu 5 sau 10 ani...;)