Bună ziua, în prezent lucrez la un birou notarial în care totul este un haos. Notarul dorește sa facă documente pe bandă rulantă fără măcar să le citească, doar semnează și încasează onorariile. Eu ca secretar sunt grăbit sa redactez câteva zeci de documente pe zi și din grabă am greșit unele documente în ce privește datele personale ale subsemnatilor. După o cearta cu notarul am fost amenințat că o să răspund pentru documentele respective, cu toate ca au fost semnate de către el și persoanele în cauză. Nu are fiecare obligația sa semneze după ce citește, dacă era ceva în neregulă nu era ok sa nu semneze? Care ar fi masurile care se pot lua împotriva mea, în afara de a fi dat afara după o cercetare disciplinară?
Nimic.
Dar ca fapt divers, când v-ati angajat, presupun ca o condiție a fost și capacitatea de munca în condiții de stres.
Daca știați ca nu puteți lucra corect, într-un timp limitat, ar fi trebuit sa va orientați către altceva. Sau nu trebuia sa continuati, știind ca riscați sa greșiți.
În plus, la fel ca dvs, poate și notarul are zile proaste. O responsabilitate a tehnoredactarii corecte o purtați și dvs. Căci de aceea luați salariul.
Din păcate foarte mulți angajați merg pe principiul "lasă că dacă e ceva, verifica seful".
Alin_mp23
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Condițiile înainte de angajare au fost altele, dar asta e alta discuție. , Nu ar fi fost o problemă doar stresul, dar pentru a redacta un document sa ai termen de 2 minute mie mi se pare exagerat, mai ales ca la angajare nici nu încăpea discuția despre semnarea documentelor fără o verificare înainte. Dl notar are zile proaste in fiecare zi, indiferent de onorariile încasate.
Va mulțumesc pentru răspuns.
raluk0207
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Semnarea documentelor fără o verificare prealabila este problema notarului respectiv. Nicidecum o chestiune care sa ii privească pe angajați. De aceea sunt controale de la Camera Notarilor Publici, de la Uniune și de la Ministerul Justiției.
Pana la urma, fiecare este răspunzător pentru ceea ce face, iar greșelile ies la iveala în timp. Însă în general, notarul ar trebui sa verifice conținutul juridic, nu și greșelile de scriere.
Nu cred ca v-ar fi concediat nimeni dacă în loc de 2 minute, ați fi redactat documentul în 10 și corect din prima.
Se presupune ca ați fost angajat pentru aptitudinile dvs de a va îndeplini sarcinile de serviciu corect. În loc sa considerați ca șeful a avut încredere în dvs, astfel încât sa nu aprecieze ca fiind necesar sa mai verifice încă o data corectitudinea datelor din buletine, acum e vina lui ca nu a verificat.
Și aici vine intrebarea: dacă trebuie sa verific de fiecare data, fiecare cifra din fiecare act redactat de un angajat, eu de ce ii mai dau salariu?
Nu am fost concediat, tocmai ca nu sunt lăsat nici măcar eu sa verific documentul, poate din graba pot scrie ceva greșit (un CNP, nume sau cote ale unor terenuri etc) și acel document poate fi egal cu zero în instanța de judecată. Camera Notarilor Publici se poate îndrepta asupra mea în vreun fel? Sau e strict treaba angajat-angajator?
Va mulțumesc pentru răspunsuri.